Philippe Geubels presenteert 'de makkelijkste quiz van Vlaanderen' dit najaar bij Vlaamse VRT
Een psychologisch rechtbankdrama, interviews met overleden Belgische koningen en een gevangenis op het punt van verhuizing; het is zo maar een greep uit het najaarsaanbod van de Vlaamse publieke omroep VRT.
'Ik Heb Het U Letterlijk Juist Gezegd': vrolijk chaotische zondagavondquiz met Philippe Geubels
Vanaf 3 september zorgt comedian Philippe Geubels met de gloednieuwe quiz 'Ik Heb Het U Letterlijk Juist Gezegd' voor ontspanning op zondagavond bij VRT 1. Dat zou een heel makkelijke quiz moeten zijn voor de deelnemers, want alle antwoorden worden in de quiz ergens gegeven of getoond. Maar wanneer letterlijk alles een vraag kan zijn, wordt gewoon onthouden ineens een Olympische sport. En zo gaan vier deelnemers de strijd aan met hun kortetermijngeheugen, op zoek naar 15.000 euro.
Om kort op de bal te spelen, bedenkt een professioneel team van vragenmakers de vragen terwijl de quiz bezig is. Diezelfde vragen stelt debutant-quizmaster Philippe Geubels vervolgens aan de kandidaten. Philippe is namelijk de immer kalme directeur van dit zondagse quiz-circus. Hij slaat, zalft en als de vragen eens niet van de vragenmakers komen, bedenkt Philippe ze zelf, met verwarrende multiple choice drama’s tot gevolg.
Philippe Geubels, gastheer van de makkelijkste quiz van Vlaanderen: 'Eindelijk een quiz voor mensen die geen tijd hebben om hele dagen Wikipedia te lezen of Trivial Pursuitkaartjes uit hun hoofd te leren.'
Elke week ontvangt Philippe vier Vlamingen die niet in de vijver van allesweters en quizfreaks rondzwemmen. Kandidaten met meer persoonlijkheid en goede verhalen dan parate kennis. Het enige wat ze volgens Philippe nodig hebben? 'Een degelijk functionerend kortetermijngeheugen, en dan winnen ze misschien wel 15.000 euro! Of had ik dat al gezegd?'
De kijker thuis kan ondertussen het juiste antwoord naar het scherm roepen, of gewoon genieten van de aimabele kandidaten, de rare gedachtenkronkels van Philippe en van de heerlijk chaotische waanzin die op gezette tijden losbreekt in de studio. Zet je klaar voor ontspanning met innemende kandidaten en het debuut van Philippe Geubels als quizmaster - of had ik dat al eens letterlijk gezegd?
'Ik Heb Het U Letterlijk Juist Gezegd': vanaf 3 september elke zondag om 20.05 uur op VRT 1.
'De Twaalf: de Assepoestermoord'
Wie geloof jij? Dat is de kernvraag in de tweede reeks van 'De Twaalf: de Assepoestermoord'. Twaalf burgers krijgen de loodzware taak om te beslissen over het lot van een vader en zijn dochter. Een vader en zijn dochter worden beschuldigd van de moord op hun ex-partner en stiefmoeder Marianne. Het wordt een zenuwslopende ervaring voor alle betrokkenen. Want hoe beslis je als buitenstaander over iemands schuld of onschuld? En welke blijvende impact heeft dit op je eigen leven?
VRT 1 brengt zo samen met Eyeworks, na het internationale succes van het eerste seizoen van 'De Twaalf', opnieuw spraakmakende Vlaamse topfictie die de kijker zal prikkelen. Want hoe zou jij beslissen over het lot van de beklaagden? Kenners van Vlaamse fictie herkennen een sterrencast in hoofd- en bijrollen, maar ontdekken ook tal van nieuw talent in dit rechtbankdrama.
In 'De Twaalf: de Assepoestermoord' volgen we het proces van Julie Bergman (Lou Miller) en Anton Bergman (Koen De Graeve, bekend van 'Loft' en 'Onder het Hart'). Ze worden beschuldigd van moord op Marianne (Katrien De Ruysscher, bekend van 'Undercover') de partner van Anton en stiefmoeder van Julie. Julie beweert dat ze Marianne tijdens een ruzie per ongeluk van de keldertrap heeft geduwd en haar vader er niets mee te maken heeft. Ondertussen schreeuwt Anton zijn onschuld uit. Maar er is ook het gerechtelijk onderzoek en dat toont duidelijk aan dat Marianne een slag op het hoofd heeft gekregen en haar lichaam nadien verplaatst werd naar de kelder. Advocate Claire Verlinden (Inge Paulussen) staat Julie bij, haar ex-man Frank Dedoncker (Peter Van den Begin, bekend van '1985' en 'Hollands Hoop') staat Anton bij.
Een twaalfkoppige jury beslist over het lot van Julie en Anton. Maar daarnaast hebben de juryleden ook hun eigen leven en privéproblemen, die impact hebben op hoe ze de zaak beleven en omgekeerd. Nico (Emilie De Roo) is gerechtsjournaliste. Ze is dan ook enthousiast wanneer ze eindelijk zelf in een volksjury mag zetelen en vastbesloten een weloverwogen oordeel te vormen. Maar wanneer haar tienerzoon wordt beschuldigd van het verspreiden van naaktfoto's en beweert onschuldig te zijn, beginnen haar emoties steeds meer in de weg te zitten. Murad (Yassine Ouaich) is een succesvolle en hardwerkende vastgoedmakelaar. Hij heeft al snel een oordeel klaar over de beschuldigden. Maar wanneer zijn zus aan de deur staat, wordt hij geconfronteerd met een geheim uit het verleden. De al wat oudere Catherine (Chris Nietvelt) blijft alleen achter wanneer haar man hertrouwt en haar dochter naar het buitenland trekt. Dankzij mede-jurylid Vanessa (Viv Van Dingenen) leert ze jurylid Jacob (Jobst Schnibbe) kennen. Kan ze op latere leeftijd toch nog de ware liefde vinden?
'De Twaalf: de Assepoestermoord': vanaf 3 september elke zondag om 21.05 uur op VRT 1.
'Interview met de Geschiedenis: het Belgische Koningshuis'
Arnout Hauben, bekend van de wandelprogramma’s 'Dwars Door', krijgt de kans van zijn leven: in de gloednieuwe, zesdelige reeks 'Interview met de Geschiedenis: het Belgische Koningshuis' mag hij alle Belgische koningen interviewen. In elke aflevering wordt Arnout teruggevoerd in de tijd waar hij oog in oog komt te staan met een koning die zich op een cruciaal moment in zijn koningschap bevindt. Het gesprek dat Arnout met de koning voert, vormt elke aflevering de rode draad, maar het verhaal wordt ook doorspekt met treffende reportage’s. In zijn gekende stijl gaat Arnout op zoek naar hedendaagse verhalen, doorzoekt hij archieven en spreekt hij met bevoorrechte getuigen die de Belgische vorsten in een breder perspectief plaatsen. Fictie en reportage sluiten naadloos bij elkaar aan.
Arnout ontmoet Leopold van Saksen-Coburg, een week voordat hij van Engeland naar België zal afreizen om er de eerste koning der Belgen te worden. Met Leopold II reist Arnout per trein van Oostende naar Brussel, enkele weken nadat hij Congo op slinkse wijze in zijn bezit heeft gekregen. Koning Albert I ontvangt Arnout in de herenhoeve Sint-Flora nabij Veurne, waar hij met zijn familie de oorlogswinter van 1917 doorbrengt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog trekt Arnout naar het kasteel van Hirschstein in Duitsland waar Leopold III door de Duitsers wordt gevangengehouden. Arnout voert ook een exclusief interview met koning Boudewijn een week voor zijn onverwachte overlijden in zijn vakantievilla in Motril, Spanje.
Voor deze reeks werkte Arnout samen met scenarist Marc Didden en fictie-regisseur Cato van Passel. Vlaamse topacteurs wekken de koningen op majestueuze wijze tot leven. 'Interview met de Geschiedenis: het Belgische Koningshuis' portretteert het Belgisch koningshuis op een ongekende manier en biedt een unieke inkijk in de geschiedenis van België zoals je die nog nooit eerder hebt gezien. Dankzij deze vernieuwende vertelvorm komen de Belgische koningen en geschiedenis op een unieke manier tot leven.
'Interview met de Geschiedenis: het Belgische Koningshuis': vanaf 4 september elke maandag om 20.35 uur op VRT 1.
'Down The Road'
Voor een nieuwe 'Down The Road'-trip trekken presentator Dieter Coppens en begeleidster Saar samen met Evert (28), Sabine (36), Laurens (34), Anneleen (29), Michaël (30) en Rebecca (34) naar het wondermooie Canada. De zes jongeren met het syndroom van Down stappen vol spanning het vliegtuig op om de wereld en elkaar te ontdekken.
Voor iedereen wordt het een reis boordevol avontuur: paardrijden, bizons voederen, survival op een onbewoond eiland, een berentocht en nog zo veel meer. Doorheen de prachtige landschappen van Canada ontstaan er weer nieuwe vriendschappen voor het leven. Ook de families van de reisgenoten komen dit seizoen aan bod: zij vertellen samen met hun zoon of dochter, zus of broer hoe hun dagelijkse leven eruitziet.
'Down The Road': later dit najaar op VRT 1.
'Het Laatste Portret'
Wat als je weet dat het einde van je leven nadert en je wil graag nog een 'laatste portret'? Het is een vraag die fotografe en documentairemaakster Lieve Blancquaert regelmatig krijgt en waar ze met deze vierdelige docureeks op ingaat. Naar aanleiding van de novembermaand waarin de Belgen hun overleden dierbaren vieren, portretteert Lieve vier mensen die beseffen dat hun leven binnenkort misschien wel voorbij zal zijn en een laatste portret willen als aandenken en afscheid voor hun geliefden.
'Het Laatste Portret' brengt die pakkende fotoshoot in beeld en deelt het levensverhaal van zij die er binnenkort (waarschijnlijk) niet meer zullen zijn en nu heel bewust, voor de laatste keer op de foto gaan samen met hun geliefden, vrienden en familie. Ouder worden, afscheid nemen, rouwen: het is een universeel thema dat nog altijd moeilijk bespreekbaar is. Tijdens de vele gesprekken met haar geportretteerden ontdekt Lieve hoe zij in het leven staan en naar de dood kijken. 'Het Laatste Portret' is een pakkende afscheidstournee van zij die het aandurven te spreken over de dood, en brengt een hartverwarmend eerbetoon aan het leven en de liefde.
'Het Laatste Portret': later dit jaar op VRT 1.
'Geld Gezocht'
Kristel Verbeke en Kamal Kharmach helpen dit najaar gezinnen om hun centen op orde te krijgen en een spaardroom waar te maken in het nieuwe 'Geld Gezocht'. Het leven wordt alsmaar duurder, dat voelt iedereen. Een volle winkelwagen kost meer, de prijzen van telecom gaan omhoog, om over energie nog maar te zwijgen. We moeten dus allemaal meer moeite doen om ons budget te laten kloppen.
In 'Geld Gezocht' helpen Kristel en Kamal gezinnen om financieel orde op zake te stellen en om hun dromen toch te realiseren. En daarvoor zetten ze alle middelen in: ze vragen volledig inzicht in de uitgaven en het leven van elk gezin en gaan op zoek naar de verloren euro’s die het verschil kunnen maken. En zelfs verborgen camera’s worden daarvoor ingezet!
'Geld Gezocht': later dit najaar op VRT 1.
'Godvergeten'
'Godvergeten', een vierdelige documentairereeks over misbruik door katholieke priesters en paters in Vlaanderen, dwingt de kijker uit de comfortzone met een rauw thema dat geen kijker onberoerd zal laten.
De feiten zijn verjaard, maar het verjaart niet in je hoofd
Meer dan 10 jaar na Operatie Kelk doorbreken verschillende getuigen van seksueel misbruik door katholieke priesters en paters de stilte. Toen het misbruikschandaal op 24 juni 2010 losbarstte, keek de wereld ernaar met grote verwondering. Ongeziene beelden van huiszoekingen in het Aartsbisschoppelijk Paleis gingen de wereld rond: een razzia die tabula rasa zou maken met het misbruik en doodzwijgen van misbruik binnen de kerk in België. En daarna? Stilte. Operatie Kelk lijkt ondertussen vergeten. Na een ellenlange procedureslag belandden de dossiers in een kast ergens in Brussel. Duizenden slachtoffers en hun trieste verhalen zitten nog steeds verborgen achter die getuigenissen op papier. Enkelen van hen vertellen nu hun verhaal, na jaren van zwijgen.
Hoe kan het dat een dader nog steeds in de buurt woont van een van zijn slachtoffers? Waarom worden daders binnen de kerk slechts uitzonderlijk berecht of vervolgd? Hoe komt het dat de uitkomst van Operatie Kelk op zich laat wachten, terwijl de feiten verjaard zijn? Deze reeks toon we de achterkant van al dit vergeten menselijk leed. Zodat de slachtoffers niet langer godvergeten zijn.
In de vierdelige documentairereeks 'Godvergeten' volgen we een twintigtal slachtoffers en familieleden in hun zoektocht naar erkenning. Ze getuigen vaak voor de allereerste keer over de pijn en het lijden, over het leven met een geheim en over het misbruikt worden door een vertrouwenspersoon. Ze spreken over de persoonlijke en vaak pijnlijke juridische strijd die tot op de dag van vandaag voortduurt. Ze werpen een licht op een verborgen geschiedenis die een plaats verdient in het collectief geheugen van Vlaanderen en geven inzicht in hoe het misbruik hun leven heeft beheerst, en vaak ook heeft verwoest. Ze claimen het narratief: dit is hun verhaal.
'Godvergeten', vanaf dinsdag 5 september om 21.20 uur op VRT Canvas.
'Het Dorp achter de Muur'
In de vijfdelige docureeks 'Het Dorp achter de Muur' volgt een jaar lang het personeel en de gedetineerden van de Brusselse gevangenissen. De sterk verouderde gevangenissen van Vorst, Sint-Gillis en Berkendael moeten sluiten en de gedetineerden moeten overgebracht worden naar één groot ultramodern gevangenisdorp in Haren. Daar zal plaats zijn voor 1200 mannen en vrouwen.
Jurgen Van Poecke, de algemeen directeur van de Brusselse gevangenissen, wil samen met zijn team zijn grote droom verwezenlijken. Haren zal niet alleen de grootste maar ook de eerste gevangenis van België zijn die volgens een nieuw systeem, gericht op humane detentie, werkt. Maar er is een groot personeelstekort en de gevangenis is te vroeg moeten opengaan. De verhuizing en de eerste maanden verlopen dan ook chaotisch. De cameraploeg kreeg uitzonderlijk de toegang om dit moeizame proces een jaar lang van dichtbij te volgen. Van het einde van de ruwbouw, het sluiten van de gevangenissen Vorst en Berkendael tot een half jaar na de verhuizing van de eerste gedetineerden.
'Het Dorp achter de Muur', vanaf dinsdag 3 oktober om 21.20 uur op VRT Canvas.
'Sarah in Wokeland'
Na het bekroonde 'Sarah in Genderland', waarin Sarah Vandeursen onderzocht hoe jonge mensen vandaag omgaan met hun genderidentiteit, neemt Sarah de kijker deze keer mee op reis naar Wokeland.
Performer, dj en programmamaker Sarah groeide op in een tijd waar alles mocht gezegd worden en waar om alles mocht gelachen worden. Vandaag leven we in een andere tijd en blijken sommige woorden gevoelig en zelfs kwetsend te zijn. Toch lopen we er met z’n allen wat in verloren. Want wat mag er nog wel en wat niet? In de driedelige reeks 'Sarah in Wokeland' wil Sarah ook onderzoeken waar de grenzen van humor liggen en of artistieke vrijheid haar beperkingen heeft. Ze kijkt ook in eigen boezem, want in het verleden ging ze al wel eens zelf een grens over.
Woke is een van de meest besproken en misbruikte woorden van vandaag. Het debat laait hoog op en wordt vooral via de (social) media-kanalen gevoerd. Je bent voor of je bent tegen. De nuance is ver te zoeken. Maar wat betekent 'woke' precies? Waar komt het vandaan? En waarom lokt het zoveel heftige reacties uit? Allemaal vragen die 'Sarah in Wokeland' wil uitzoeken.
Later dit jaar bij VRT Canvas.
VRT 1 is in Nederland te zien via Ziggo-kanaal 51 en op KPN-kanaal 29.
VRT Canvas is in Nederland te zien via Ziggo-kanaal 54 en KPN-kanaal 30.
https://www.vrt.be/
Meer artikels over VRT - Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
DOSSIER: Najaar 2023: alle plannen, alle zenders! (NL)
volledig dossier- Welke bekende Nederlanders zitten er dit jaar achter de maskers? Het grote raden gaat binnenkort weer van start!
- Nieuw AVROTROS-programma 'Bouwer Power' met Soy Kroon
- Docuserie over hoe Thomas en Paul weer Acda en De Munnik werden
- Duurzaamheid en klimaat staan centraal in 'Dorrestijn en Het Regenworm Dilemma' bij MAX
- Jurre Geluk volgt leeftijdsgenoten die de straat op gaan voor het klimaat
- Eerste beelden Videoland Original 'Een Moord Kost Meer Levens'
- Dennis van der Geest lost erfenisconflicten op in 'Waar is mijn Erfenis?'
- 'De Biecht van Joran' vanaf woensdagavond exclusief te streamen bij Videoland
- 'De Maagdenclub': nieuw Belgisch programma kaart taboe aan
- 'Het Geheim van de Meester' gaat internationaal voor tweeluik 'De Schreeuw'