Docuserie over hoe Thomas en Paul weer Acda en De Munnik werden

dinsdag 24 oktober 2023
Foto: BNNVARA - © Tim Toorman 2023

De zesdelige-documentairereeks 'Acda en De Munnik: Woorden van een ander' volgt Thomas Acda en Paul de Munnik op de voet vanaf het moment dat ze besloten om weer bij elkaar te komen.

Collega’s, vrienden en bekenden nemen de kijker mee in de geschiedenis van dit iconische duo. Van hoe ze elkaar leerden kennen op de Kleinkunstacademie, tot hun laatste optreden in Carré. De verhalen van hun bandleden, waaronder oudgedienden Diederik van Vleuten en Kasper van Kooten illustreren bijvoorbeeld de Beatles-achtige taferelen van de beginjaren. Thomas en Paul reflecteren geheel op eigen wijze op het leven, hun carrière en deze documentaire – die ze eigenlijk niet wilden. Dat doen ze samen vanaf een bankje, precies zoals ze elkaar troffen in coronatijd.


Van Ameland tot Ziggo Dome
Acda en De Munnik veroverden als cabaretduo sinds 1998 de Nederlandse muziekwereld. In maart 2015 gaven zij hun laatste optreden samen, in het Koninklijk Theater Carré. Nu, acht jaar later komt het bekende duo weer samen voor een optreden in de Ziggo Dome. De bedoeling was één keer, misschien twee keer, maar de vraag blijkt zo groot dat ze maar liefst zes shows uitverkopen. Op Ameland schrijven ze, dan nog als Thomas en Paul, een nummer voor De Vrienden van Amstel Live. Tijdens een trip in Amerika pakken ze met hun oude bandje de draad weer op wanneer ze samen oude én nieuwe nummers inspelen. Ze maken hun reünie bekend, brengen hun nieuwe nummer 'Morgen wordt fantastisch' uit en bereiden zich voor op hun shows in de Ziggo Dome. De docu volgt ze tot aan dat laatste moment, vlak voordat ze echt samen weer het podium op stappen, als Acda en De Munnik.

Woorden van een ander
Als (bas) gitarist staat David Middelhoff ook wel bekend als de ‘en’ in Acda en De Munnik. Deze man, die overal bij was deelt de verhalen uit eerste hand. Net als J.B. Meijers en Dave van Beek, mannen die tot het laatste optreden in Carré, en nu weer tot de vaste begeleidingsband horen. Collega’s Joost Prinsen, Bianca Krijgsman, Ellen ten Damme en Frank Lammers kennen Thomas en Paul al van de Kleinkunstacademie en zagen daar hun liefde ontstaan, voor het kleinkunstvak en elkaar. Ze geven een inkijkje hoe het er in die tijd op school aan toe ging.

Van Dik Hout-zanger Martin Buitenhuis en gitarist Sandro Assorgia halen herinneringen op aan de hilarische periode met De Poema’s. Mensen die achter de schermen het hele Acda en De Munnik-epos hebben gevolgd en een inkijkje geven in hoogte- en dieptepunten tijdens hun carrière, zijn bijvoorbeeld regisseur Ruut Weissman en platenbaas Daan van Rijsbergen. En jongere collega's Typhoon en Maan mochten recenter met de mannen samenwerken en delen hoe zij van dichtbij zagen hoe Thomas en Paul heel voorzichtig weer Acda en De Munnik werden. 

'Acda en De Munnik: Woorden van een ander' bestaat uit zes afleveringen en is vanaf vrijdag 3 november om 21.00 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3 en op NPO Start. Op 8 december is aansluitend aan de laatste aflevering de registratie van het concert in de Ziggo Dome te zien op NPO Start. Op 30 december is het concert ook te zien op NPO 3.

DOSSIER: Najaar 2023: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Au Pairs' (BNNVARA)

De vierde au pair, Aïcha, vertrekt naar Hawaï. Ze mist haar overstap en belandt in haar eentje in Los Angeles. Bibi trekt in bij de familie Aiwohi. Haar eerste nacht draait uit op een regelrechte nachtmerrie en zorgt voor flink wat twijfel. Ook Melanie ontmoet haar gastgezin. Wat doet het met haar wanneer blijkt dat ze voor vier jonge kinderen moet zorgen? Quincy probeert een band op te bouwen met de pubers in huis.

'Au Pairs', om 20.30 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers