Jurre Geluk volgt leeftijdsgenoten die de straat op gaan voor het klimaat

zondag 22 oktober 2023
Foto: © BNNVARA 2023

In het nieuwe BNNVARA-programma 'Voorvechters' volgt Jurre Geluk jonge actievoerders in hun strijd tegen klimaatverandering. Activisten zien we vaak alleen in het nieuws; als ze ergens vastgeketend zitten, schreeuwend met zelfgemaakte spandoeken of als de ME ze wegsleept.

Jurre onderzoekt welke verhalen er achter deze nieuwsberichten zitten en wat hen drijft. Waarom laten deze activistische leeftijdsgenoten zich oppakken uit protest voor het klimaat terwijl het bij Jurre nog nooit is opgekomen om de straat op te gaan terwijl hij ook wel snapt dat er iets moet veranderen? Wie zijn deze activisten, rebellen en onruststokers? Waarom kiezen ze de weg van de meeste weerstand en wat levert die burgerlijke ongehoorzaamheid eigenlijk op?


Jurre: 'Het klimaat vind ik net als Sem en Anne belangrijk, maar zij zetten zich er ook keihard voor in. Zelf heb ik nog nooit op zo’n demonstratie gestaan. Ik steun goede doelen, probeer minder vlees te eten maar toch, wanneer ik een avondje vrij ben, lig ik in bad een pizza salami te verorberen. Welk DNA hebben zij nou wat bij mij ontbreekt en wíl ik überhaupt wel daartussen staan schreeuwen?'

Afgelopen zomer vond een van de grootste demonstraties plaats tegen staalfabriek Tata Steel in IJmuiden. Honderden activisten verzamelden zich urenlang op en rond het terrein van Tata om te protesteren tegen de schadelijke stoffen die het bedrijf uitstoot.

Twee van die actievoerders zijn Sem (23) en Anne (27). Sem zet zich al jaren in voor Greenpeace als klimactivist bij protestacties in zowel Nederland als het buitenland. Sems familie is trots op hem, maar zijn vriendin heeft soms moeite met de keuzes die Sem maakt om het klimaat te redden. Surfkampioen Anne is geboren en getogen in Wijk aan Zee, onder de rook van Tata, en gaat voor het eerst meedoen aan een demonstratie. Haar familie heeft moeite met de actie, omdat Tata Steel volgens hen een belangrijke rol speelt in hun gemeenschap.

Gelijktijdig met de documentaire is er online een serie van 'Voorvechters' te zien waarin Jurre nog eens zes jonge klimaatactivisten portretteert.

Meepraten? Dat kan! Jurre praat direct na de uitzending live met activisten Anne en Sem via NPO3.nl/voorvechters.

'Voorvechters' is maandag 23 oktober om 21.15 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

DOSSIER: Najaar 2023: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo PowNed logo

Documentairemaker Sahar Meradji verkent de schokkende realiteit van Nederlandse jongeren die tijdens de coronacrisis door verveling steeds vaker naar drugs grepen en dat nu nog steeds doen. Ze proberen doordeweeks nog enigszins normaal te functioneren na uitputtende drugsmarathons in het weekend. Hebben deze jongeren nog veelbelovende toekomstperspectieven, of wordt dat steeds meer verdrongen door de gevolgen van hun gebruik? De documentaire werpt een onthullende blik op de rauwe realiteit die tot nu toe grotendeels onzichtbaar is gebleven.

'PowNed of View', om 21.25 uur bij PowNed op NPO 3.

Dossiers