'De Maagdenclub': nieuw Belgisch programma kaart taboe aan

dinsdag 17 oktober 2023
Foto: VRT 1 - © VRT 2023

Het was jarenlang haar grootste geheim. Zelfs voor haar beste vrienden hield ze het verborgen. Maar nu wil programmamaaktser Lidewij Nuitten het taboe van maagdelijkheid op volwassen leeftijd eindelijk doorbreken in haar nieuwe programma 'De Maagdenclub'.

Omdat Lidewij weet dat ze niet de enige maagd is, gaat ze in gesprek met Belgen en Nederlanders om dit thema verder te onderzoeken. Wellicht is ongeveer 7% van de dertigplussers nog maagd en toch durft niemand ervoor uit te komen. Daarom richt Lidewij De maagdenclub op: een club waar dertig maagden van boven de dertig uitkomen voor wie ze écht zijn. Zelf is ze alvast het eerste lid.


Lidewij: 'Ik heb de diagnose vaginisme/vulvodynie gekregen, een aandoening die penetratieseks heel pijnlijk maakt. ​ Daarom is het me nog nooit gelukt om mijn ‘eerste keer’ te beleven en heb ik mezelf meer dan tien jaar lang maagd gevoeld. Ondertussen besef ik dat die gedachte compleet belachelijk is, want seks is zoveel meer dan penetratie alleen. Maar door het gigantische taboe dat op maagdelijkheid rust, heb ik er nooit over durven spreken en geloofde ik al die jaren wat er letterlijk in het woordenboek staat: ‘een maagd is iemand die nog nooit penetratieseks heeft gehad'.'

Iedereen die zichzelf om de een of andere reden nog maagd voelt, is welkom in De maagdenclub. Of het nu een bewuste keuze is of niet, van nonnen tot mensen die nog nooit een relatie hebben gehad, van aseksuele mensen tot gelovigen die wachten tot aan het huwelijk… De reden of oorzaak doet er niet toe, zolang ze maar boven de dertig zijn en zichzelf maagd voelen. Als Lidewij aan dertig maagden raakt, geeft ze een groot maagdenfeest in een echte maagdenclub.

Maar de zoektocht naar die leden is niet zo evident. Aan al haar vrienden stelt Lidewij de vraag of ze geen maagden kennen, helaas zonder veel succes. Via via probeert ze in contact te komen met potentiële clubleden. Lidewij neemt ook de definitie van 'maagd' onder de loep. Wanneer ben je technisch gezien nog maagd en hoe kijkt onze maatschappij naar maagdelijkheid?

Over Lidewij
Documentairemaakster Lidewij Nuitten (1992) maakte voor VRT al verschillende programma's. Met haar opnameapparatuur gaat ze de straat op om meer te weten te komen over bijvoorbeeld de mensen in haar straat. Ze portreteerde al haar buren en liet Vlaanderen op die manier kennismaken met de diversiteit van Brussel.

In het programma 'Waar is Mark?' dook Lidewij haar eigen geschiedenis in door op zoek te gaan naar jeugdliefde Mark die ze op een sportkamp had leren kennen. Deze ontwapenende zoektocht naar de zwarte jongen van wie ze eigenlijk niks wist, schetst tegelijkertijd een beeld van adoptie in de jaren 80 en 90.

Aflevering 1
Lidewij begint haar zoektocht door zichzelf als maagd te outen bij haar goede vrienden. Samen met haar vriendinnen uit haar voetbalploeg zoekt ze op wat de definitie van een maagd is in de Dikke Van Dale. Tot haar verbazing is die omschrijving nog niet erg aangepast aan de hedendaagse normen.

Via een tip van haar collega Chloë komt ze bij Christelle terecht: een vrouw die Lidewij al eerder interviewde en haar toen aansprak in verband met voorhuwelijkse seks. Lidewij gaat ook langs bij haar voormalige buurvrouw Huguette, die heel haar leven ongetrouwd bleef, en ontmoet haar nieuwe buurvrouwen die alle vier kloosterzuster zijn.

'De Maagdenclub', vanaf 18 oktober elke woensdag om 21.30 uur op VRT 1. Deze zender is in Nederland te zien via Ziggo-kanaal 51 en op KPN-kanaal 29.

Persbericht VRT 1/Talking Birds
https://www.vrt.be/vrtmax/
Meer artikels over VRT 1

DOSSIER: Najaar 2023: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo AVROTROS logo

Kustwachter Adrian Loya opent in een appartement in Cape Cod het vuur op het getrouwde koppel Lisa en Anna Trubnikova. Lisa sterft en haar partner raakt zwaargewond. Ook een agent wordt neergeschoten. Op zijn lichaam draagt de dader een camera waarmee hij alles filmt.

'CRIMEDOCS: Love & Hate', om 23.05 uur bij AVROTROS op NPO 3.

Dossiers