Wat gebeurt er met Kees als zijn ouders niet meer voor hem kunnen zorgen?

zaterdag 18 maart 2023
Foto: Videoland - © RTL 2023

Op zondag 2 april - Wereld Autisme Dag - releaset Videoland de nieuwe Original documentaire 'Kees Vliegt Uit' – het vervolg op 'Het Beste Voor Kees' uit 2014.

De autistische Kees Momma (inmiddels 57 jaar) woont al zijn hele leven in de voor hem perfecte omgeving van zijn ouderlijk huis. Maar ook zijn ouders, die hij zo hard nodig heeft, worden een dagje ouder en hebben niet het eeuwige leven. Ooit zal Kees dus op eigen benen moeten staan. Wat gebeurt er met hem wanneer zijn ouders de zorg voor hem niet meer kunnen dragen? De Videoland Original documentaire 'Kees Vliegt Uit' is gemaakt door Monique Nolte (Doclines) en is vanaf 2 april te zien, exclusief bij Videoland.



Kees trekt zich het liefst terug in zijn ideale wereld, die hij in zijn hoofd gecreëerd heeft: een wereld waarin niemand zijn neus ophaalt, 'hmm' of 'doei' zegt, waar de winters koud zijn, de zomers koel, waar hij iedere dag met zijn modeltrein mooie reizen maakt en met uiterste precisie grachtenpanden natekent. Zijn ouders Willem (92) en Henriette (89) maken de voor hem bedreigende buitenwereld draaglijk. Maar nu zijn ouders steeds ouder worden en de eerste ouderdomsgebreken zich aandienen, voelt Kees dat de tijd is gekomen om uit te vliegen. Lukt het Kees om zonder de constante geruststelling van zijn ouders zijn weg te vinden in een wereld vol met prikkels en veranderingen?

Maker Monique Nolte: 'Al sinds 1998 heb ik het voorrecht om Kees te mogen volgen. In die ruim 25 jaar heb ik de symbiotische band tussen hem en zijn ouders – met name zijn moeder – steeds sterker zien worden. Maar ook heb ik het ouder worden van Kees’ ouders mogen zien en daarmee de realisatie dat zijn ouders niet voor altijd voor hem kunnen blijven zorgen. Ik hoop met deze documentaire aandacht te vragen voor deze problematiek van ouders met kinderen met een beperking: hoe pak je de stap naar zelfstandigheid aan en hoe maak je je los van elkaar?'

De Videoland Original documentaire 'Kees Vliegt Uit' is geproduceerd door Monique Nolte (Doclines) en vanaf zondag 2 april in zijn geheel te zien bij Videoland. In aanloop naar de release van Videoland Original 'Kees Vliegt Uit', zal de hitdocu 'Het Beste voor Kees' uit 2014 vanaf 26 maart te zien zijn bij Videoland.

DOSSIER: Voorjaar 2023: alle plannen, alle zenders (NL)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Even Tot Hier' (BNNVARA)

Niels van der Laan en Jeroen Woe proberen in één week een muzikale voorstelling over die week te maken. Met de muzikale gast, het liedje van één minuut, scherpe grappen en rake observaties.

'Even Tot Hier', om 21.25 uur op NPO 1.

Dossiers