'Dag & Nacht': nieuwe medische dramaserie met Kim van Kooten en Benja Bruijning

maandag 27 maart 2023
Foto: © AVROTROS/Nyk Dekeyser 2023

Dag en nacht staan ze klaar. In het ziekenhuis waar klinisch verloskundige Ella hoofd is van de afdeling verloskunde, maakt het personeel lange dagen. Zware werkomstandigheden en een personeelstekort zorgen voor veel stress en problemen.

Elke dag begeleidt Ella met haar collega’s de meest uiteenlopende bevallingen, waarbij pijn en extase hand in hand gaan en momenten van diep geluk en peilloos verdriet elkaar binnen een seconde af kunnen wisselen. Alsof het niets is. Maar het is niet niets. Het gaat over nieuw leven. Elke dag weer, ieder uur, iedere minuut van iedere dienst.Ella heeft geen man, geen kinderen en geen privéleven, maar runt wel de beste kraamafdeling van Nederland. Dat lijkt voor haar genoeg, want Ella houdt zielsveel van haar werk. Tegelijkertijd worstelt ze, net als al haar collega’s, met de werkomstandigheden. Dagelijks komen er meer bevallingen binnen dan het ziekenhuis aankan en er is een chronisch tekort aan personeel. Problemen die door het hoofd van het ziekenhuis, Michael, worden weggewuifd.

Ella vindt steun bij haar collega’s: stuk voor stuk mensen met een groot hart, dito uithoudingsvermogen en passie voor het vak. De op het eerste gezicht wat stugge Louise botviert haar nukken op de enige man onder de verloskundigen, stagiair Willem. Trui, verpleegkundige, probeert haar uitputtende werk te combineren met een hopeloze verliefdheid op anesthesioloog Jacob. Hij heeft op zijn beurt zijn trillende handen vol aan een naderende burn-out én aan zijn timide assistent Frederik die moeite heeft met Jacobs’ autoritaire manier van doen. Gynaecoloog Milad wordt verscheurd tussen een groot gevoel van loyaliteit naar Ella en de afdeling, maar tegelijkertijd blijkt Milad niet ongevoelig voor de lokroep van een goed betalende privékliniek. Verloskundige Tina slaapt het liefst in het ziekenhuis, omdat ze dan niet hoeft te voelen hoe eenzaam ze eigenlijk is. Ella’s moeder Vivi, die in hetzelfde ziekenhuis werkt, maakt er een sport van om Ella te pas en vooral te onpas voor de voeten te lopen.

En dan is er de zachtaardige, geduldige kinderarts Jerry. Hij wil alles voor Ella opgeven: zijn huwelijk, zijn geloof, alles. Ella hoeft het alleen maar te zeggen. 'Ik hou ook van jou.' Laten dat nou net woorden zijn waar zij niets mee kan. Wat zeg je tegen iemand die de rest van zijn leven met je wil doorbrengen? Ella heeft daar nog nooit over nagedacht. Daar heeft ze ook helemaal geen tijd voor met gemiddeld acht bevallingen per dag.

Rolverdeling:

Ella - Kim van Kooten
Jerry - Benja Bruijning
Michael - Gijs Naber
Vivi - Raymonde de Kuyper
Trui - Bianca Krijgsman
Louise - Maartje Remmers
Milad - Sadettin Kirmiziyüz
Willem - Daniel Cornelissen
Tina - Frieda Barnhard
Jacob - Koen de Bouw
Frederik - Jesse Mensah
Maria - Esther Scheldwacht

'Dag & Nacht' is geregisseerd door Joram Lürsen ('Alles is Liefde', 'Judas' en 'Vliegende Hollanders') en geschreven door Kim van Kooten ('Alles is Liefde', 'Alles is Familie' en 'De verschrikkelijke jaren '80') naar een idee van Lone Scherfig. De serie is geproduceerd door Lemming Film en FilmWave en gecoproduceerd door AVROTROS, Lemming Film België en de VRT.

'Dag & Nacht' is vanaf woensdag 12 april te zien om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1 en vanaf dan ook in zijn geheel via NPO Plus.

DOSSIER: Voorjaar 2023: alle plannen, alle zenders (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo STAR Channel logo

Voor de artsen en verpleegkundigen op de spoedafdeling in Chicago Med is geen enkele dag hetzelfde. Ze slaan zich doorheen de chaos om hun patiŽnten tegen elke prijs te helpen. Na een verkeersongeval staat de spoedeisende hulp al snel vol patiŽnten. Een arts komt Charles bekend voor en Archer raakt vlak voor zijn niertransplantatie aan het twijfelen.

'Chicago Med', om 21.00 uur op STAR Channel.

Dossiers