'In De Voetsporen van de Jaren 60' nieuw bij MAX

vrijdag 6 januari 2023
Foto: © Omroep MAX 2022

Het is een periode van ongekende welvaart, met hogere lonen en meer vrijheid. Voor menigeen zijn de jaren zestig een feest met nieuwe verlangens en idealen, voor anderen heeft de reputatie van vrijheid-blijheid vooral een bittere bijklank.

Presentator Philip Freriks, die de jaren zestig van dichtbij heeft meegemaakt, spreekt met ooggetuigen die erbij waren. Samen gaan ze terug naar de plekken waar is gefeest en geprotesteerd.


Philip ontmoet onder andere Indo Rockers Hans Bax en Eddy Chatelin die de jaren zestig als een grote roes hebben ervaren. Volle zalen en internationale tournees met gillende meisjes in de zaal. Samen met de Rotterdamse kunstenaar Woody van Amen kijkt Philip terug op zijn tijd in New York waar hij schildert met popart kunstenaars als Andy Warhol. Met oud-politicus Nico Verlaan bezoekt hij de Tweede Kamer waar Nico namens de Boerenpartij in de jaren zestig een zetel weet te bemachtigen. Regeren is niet de bedoeling, de Boerenpartij is overal tegen!

Milieuactivist Wouter van Dieren neemt Philip mee naar de Amsterdamse Jordaan die door de acties van Wouter van de sloop is gered. En met oud-international Mien te Selle trapt hij een balletje in het stadion waar ze uitkomt voor het Nederlands vrouwenelftal.  Ook rijdt hij mee met DAF rijdster van het eerste uur, Margriet Bot, en neemt Radio DJ Ad Bouman hem mee op volle zee naar de plek waar de boot van piratenzender Radio Veronica voor anker heeft gelegen.

Allemaal ooggetuigen die nog steeds met een glinstering in hun ogen terugkijken naar deze tijd van verandering. Ze waren toen tegen en wilden vooruit en deze protestgeneratie is er nu ook nog lang niet klaar mee. Nog altijd zijn de meesten actief en zetten ze voort waar de start is gemaakt in de jaren zestig.

'De Beat van de jaren ’60'
Vanaf zaterdag 7 januari om 21.20 uur is de zesdelige serie 'De Beat van de jaren ’60' te zien op NPO 2 extra. Rock & Roll, beat, soul en de protestsongs van de jaren 60, het zijn meer dan leuke tunes. De muziek staat ergens voor. Trekt de nieuwe generatie een ander tijdperk in. Weg met de muffe spruitjeslucht, er mag weer uitbundig gedanst worden. In zes afleveringen van ongeveer 10 minuten praat Philip Freriks met zes gasten uit de wereld van kunst, wetenschap en journalistiek, over de muziek die voor hen verbonden is aan deze woelige jaren 60.

NPO 2 extra is te vinden op kanaal 82 én voor iedereen te zien via de app van NPO of online: npo.nl/npo2extra  

'In De Voetsporen van de Jaren 60', vanaf zaterdag 7 januari om 20.35 uur bij MAX op NPO 2.

DOSSIER: Voorjaar 2023: alle plannen, alle zenders (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

Gaby en Jerry vertrekken met hun twee zoontjes in een iets te oude camper naar Spanje, op zoek naar een plek om een camping te starten. Hun Hollandse huis en haard hebben ze verkocht, maar ze hebben nog geen idee waar ze terecht zullen komen. Onderweg beleven ze spannende momenten, zoals wanneer ze bijna aangehouden worden door de politie en de camper in brand vliegt. Zullen ze hun droomplek nog wel vinden?

'Het Roer Om', om 21.20 uur op NET 5.

Dossiers