Floortje Dessing en fotograaf Jasper Doest verkennen de relatie tussen mens en dier in 'Floortje Gaat Mee'

woensdag 1 februari 2023

In het nieuwe reisprogramma 'Floortje Gaat Mee' reist Floortje Dessing samen met prijswinnend fotograaf Jasper Doest over land van Nederland naar Nepal.

Tijdens deze lange en avontuurlijke reis verkennen ze samen de ingewikkelde verstandhouding tussen mens en dier. Ze ontmoeten mensen die zich met hart en ziel zich inzetten voor het welzijn van dieren, maar zien ook hoe mensen zich overal ter wereld boven dieren in de 'rangorde' plaatsen. Terwijl Jasper de verhalen vertelt met zijn fotocamera, zorgt Floortje voor de onderschriften door met mensen in gesprek te gaan.


Floortje: 'Het was al lang een grote wens van mij om een programma over onze relatie tot dieren te maken, omdat er zoveel verschillende kanten aan dit verhaal zitten. Dat ik dit heb kunnen doen met zo’n getalenteerde fotograaf als Jasper maakte het buitengewoon leerzaam. Hij houdt zich al lang bezig met de verhouding tussen mens en dier en heeft vanwege zijn achtergrond als bioloog een heel scherpe kijk op zaken. Dat heeft in ieder geval bij mij voor nieuwe inzichten gezorgd en ik hoop dat de kijker dat net zo ervaart.'

In de serie ontmoeten Jasper en Floortje onder andere de Roemeense Cristina. Zij zet zich met haar stichting in om beren op te vangen die uit erbarmelijke omstandigheden zijn gered of niet langer in het wild kunnen leven. In Turkije bezoeken ze het zo omstreden kamelenworstelfestival. In Irak mogen ze mee met een speciaal opgeleid team van speurhonden, dat op zoek gaat naar landmijnen die zijn achtergebleven na de oorlog. In miljoenenstad Mumbai neemt politieagent Murlidhar Floortje en Jasper mee op sleeptouw, wanneer hij een melding krijgt van een giftige cobra die zich in het huis van een van de inwoners van de metropool verschuilt. En in Nepal heeft het tweetal een bijzondere ontmoeting met Doma. Zij zet zich met hart en ziel in voor de bescherming van neushoorns, ondanks dat ze haar eigen moeder verloor bij een neushoornaanval.

Over Jasper Doest
Jasper Doest is een wereldwijd gerenommeerde fotograaf. Hij studeerde aanvankelijk biologie, maar na het winnen van een fotowedstrijd besloot hij met fotografie verder te gaan. Tegenwoordig fotografeert hij voornamelijk voor grote internationale tijdschriften zoals National Geographic en is hij naast Senior Fellow bij de International League for Conservation Photographers ook ambassadeur voor het Wereld Natuurfonds. Een belangrijk thema in zijn werk is het contrast tussen de natuur en een door mensen gedomineerde omgeving. Zijn werk ontving talloze onderscheidingen, waaronder vier World Press Photo awards. In 2020 werd hij uitgeroepen tot European Wildlife Photographer of the Year en onlangs ontving hij twee nominaties voor de Zilveren Camera 2022.

Jasper: 'Het is zo’n verrijking om te zien hoe andere culturen met dieren omgaan. Hierdoor verandert mijn wereldbeeld en de manier waarop ik naar mijn eigen omgeving kijk.'

'Floortje gaat mee' is een coproductie van BNNVARA en Scenery.

'Floortje Gaat Mee' is vanaf 16 februari acht weken lang elke donderdag om 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1. Daarnaast komen er twee extra afleveringen op NPO Start: één over Jasper (16 februari) en één in Iraaks-Koerdistan (2 maart).

DOSSIER: Voorjaar 2023: alle plannen, alle zenders (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Verward' (BNNVARA)

Jessica spreekt de 22-jarige Isabella. Haar moeder lijdt aan schizofrenie en gedraagt zich steeds wantrouwiger. De woede richt zich vooral op de vader van Isabella. Op een dag, als Isabella niet thuis is, slaat moeder haar echtgenoot dood. Op de crisisdienst geeft psychiater Niels Mulder een inkijk in de keuzes die hij en zijn collega's maken. Hoe lastig dit is, blijkt wanneer de politie melding doet van een ernstig verwarde en vervuilde man die de buurt mogelijk in gevaar brengt. De 30-jarige Demi is gediagnosticeerd met schizofrenie en hoort dagelijks meerdere dwingende stemmen in haar hoofd.

'Verward', om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers