'De Nieuwe Vermeer': verdwenen werken van grootmeester tot leven gebracht
Bijna alle werken van Johannes Vermeer komen dit jaar naar het Rijksmuseum in Amsterdam voor de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit.
Zes van zijn schilderijen zijn echter verdwenen. In het tv-programma 'De Nieuwe Vermeer' brengen creatievelingen en professionele kunstenaars uit heel Nederland deze verdwenen werken tot leven. Een ode aan de iconische schilder, maar vooral ook een ode aan creatief Nederland. 'De Nieuwe Vermeer', gepresenteerd door Dionne Stax, is vanaf zondag 12 februari om 20.25 uur te zien bij MAX op NPO 1 en omvat naast een televisieprogramma ook een podcast, VOD-serie én online expositie.
Johannes Vermeer is één van de bekendste kunstenaars van Nederland. Zijn schilderijen hangen in toonaangevende musea over de hele wereld. Zes schilderijen van Vermeer zijn verdwenen; door de jaren heen zoekgeraakt, gestolen of vergaan. Ze staan slechts in een paar zinnen omschreven op oude veilinglijsten. Elke aflevering van 'De Nieuwe Vermeer' staat in het teken van een van deze verdwenen werken. Aan het programma doen twee groepen kunstenaars mee: de vrije categorie en geselecteerde meesterschilders. Wekelijks komt van beide een winnaar uit de bus.
Vrije categorie
De vrije categorie vormt de grootste groep en bestaat uit creatievelingen en professionele kunstenaars die zichzelf hebben opgegeven. Zij maken een persoonlijke interpretatie van een verdwenen werk. Van glas, wol en foto’s tot bouwsteentjes; alles komt voorbij.
Meesterschilders
Elke week zetten twee gedreven meesterschilders hun eigen stijl volledig opzij om in het hoofd van Vermeer te kruipen. Zij krijgen de opdracht om het verdwenen schilderij te maken zoals de grootmeester dat destijds gedaan zou hebben. Hierbij krijgen zij hulp van experts en vooraanstaande deskundigen uit binnen- en buitenland.
Dionne Stax: 'Het is bijzonder om te zien hoe creatief Nederland zich uitleeft. Honderden kunstenaars met uiteenlopende technieken. En het resultaat is fantastisch, ik kijk mijn ogen uit!'
Experts en jury
Alle werken worden beoordeeld door twee vooraanstaande experts: Pieter Roelofs en Abbie Vandivere. Pieter is Hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum, Abbie is restaurator bij het Mauritshuis (van onder andere het Meisje met de Parel). De jury beslist elke week welke werken het beste in het straatje van Vermeer passen. De twaalf winnende doeken worden vanaf 20 maart geëxposeerd in Museum Prinsenhof Delft en het Mauritshuis in Den Haag.
DeNieuweVermeer.nl
Er is meer Vermeer! Op de interactieve website DeNieuweVermeer.nl zijn straks meer dan 180 werken op superresolutie te bestuderen in het 3D-museum. Ook kunnen creatievelingen hier zelf aan de slag met de Vermeer Masterclasses, de video-opdrachten waarin de details van de verloren werken worden vrijgegeven. Kijkers kunnen vervolgens hun eigen vertaling van Vermeer uploaden. Verder verschijnt er wekelijks een nieuwe aflevering van 'De Nieuwe Vermeer Podcast' én is hier de NPO-Start-serie MEER VERMEER te vinden.
'De Nieuwe Vermeer', vanaf zondag 12 februari om 20.25 uur bij MAX op NPO 1.
DOSSIER: Voorjaar 2023: alle plannen, alle zenders (NL)
volledig dossier- Deze veertien deelnemers laten alles achter zich, en durven te kiezen voor 'Het Onbekende'
- Paul de Leeuw volgt vijf tieners met een levensbedreigende ziekte in 'Niet Klein Te Krijgen'
- SBS6 volgt Rotterdamse ras-optimist Mitchel Viljeer in realityserie 'Mitchel aan de Maas'
- KRO-NCRV volgt vijf nieuwe boeren op zoek naar de liefde in 'Boer zoekt vrouw Europa'
- National Geographic brengt nieuwe culinaire docuserie 'Restaurants At The End Of The World'
- Déze BN’ers gaan de interior design strijd met elkaar aan in 'The Interior Project: VIPS'
- 'Dag & Nacht': nieuwe medische dramaserie met Kim van Kooten en Benja Bruijning
- Dionne Stax ontmoet inspirerende en avontuurlijke Nederlanders in Scandinavië
- Tom Waes duikt in de geschiedenis van onze zuiderburen in 'Het Verhaal van Vlaanderen'
- Wat gebeurt er met Kees als zijn ouders niet meer voor hem kunnen zorgen?