Er beweegt wat in radioland. Dit weten we al!

zondag 27 augustus 2023
Foto: © MNM Qmusic Play Nostalgie

Sean, Bart, Maureen, Olga, Liesa,... Het radiolandschap is in volle beweging. Elke zender lijkt dit najaar meer dan ooit te schuiven met zijn schema, op zoek naar meer luisteraars. Een overzicht van wat we nu al weten.

Al dan niet vrijwillig, al dan niet uit noodzaak,... De strijd om een groter marktaandeel zorgt ervoor dat de Vlaamse radiozenders de voorbije maanden achter de schermen volop sleutelden aan hun programmaschema.


Bij Qmusic kreeg Sean Dhondt zijn ontslag. Hij verdwijnt na 8 jaar uit het schema van Q. Zelf kondigde hij zijn comeback op de radio al aan. Welke zender is nog niet bekend. Maureen Vanherberghen trok de deur van de Medialaan zelf dicht en start vanaf september bij MNM. De vaste ochtendstem van het Q-weekend, Jarne Rediers, kondigde gisteren aan dat dit zijn laatste weekend Qmusic is. Wie er in de plaats komt, maakte de grootste radiozender van DPG Media nog niet bekend. Ook kleine broer Joe kondigde (nog) geen vernieuwingen aan.

Willy, de digitale rockradio van DPG Media, zet Wim Oosterlinck voortaan in de avondspits. Zo blijft Tomas De Soete de vaste waarde in de ochtend. Elke Van Mello, tot juni nog de stem van 'ClassX' bij Willy trekt naar de Reyerslaan en is voortaan te horen bij 'De Tijdloze', het digitaal kanaal van Studio Brussel.

Bij Studio Brussel zelf zitten de grote wijzigingen in het weekend. Na 2 jaar geeft Margaux Amant 'De Afrekening' door aan Olga Leyers, de jongste telg van de familie Leyers. Wakker worden tijdens het weekend doe je voortaan met Gunther Desamblanx.

Radio2 werd het voorbije jaar al helemaal opgefrist. Vanaf 1 september keren de vertrouwde programma's terug. Terug van weggeweest is Evy Gruyaert. Zij maakt 'Alles Goed', een podcast voor VRT MAX waarvan de inhoud ook bij Radio 2 heel wat aandacht zal krijgen.

MNM geeft Maureen Vanherberghen een vaste plek van maandag tot en met donderdag tussen 13.00 uur en 16.00 uur. Ze neemt de fakkel over van Astrid Demeure, die voortaan elke weekdag tussen 12 en 13 uur te horen is.

MNM haalt ook VTM-gezicht Julie Van den Steen (tijdelijk) terug in huis. Na enkele omzwervingen bij Qmusic keert ze dit najaar terug naar waar het allemaal begon. Bij MNM presenteert ze vanaf 3 september gedurende 3 maanden wekelijks de avondshow op vrijdag.

MNM-pionier Bart De Raes kondigde eind juni al aan dat hij de VRT ruilt voor Nostalgie, meteen ook de zender die dit najaar de grootste metamorfose ondergaat. Vanaf maandag 28 augustus weerklinkt Play Nostalgie op je radio. Herkenbare en tijdloze muziek die iedereen kan meezingen, blijft de rode draad. Al verandert er na 15 jaar wel heel wat. Zo is de ochtendshow voortaan in handen van Bart De Raes en zijn gaststemmen: Liesa Naert, Gene Thomas en Céline Van Ouytsel. Leen Demaré en Michaël Joossens zijn voortaan het avondspits-duo van Play Nostalgie.

Eerder geraakte al bekend dat Bjorn Verhoeven weg is bij Nostalgie. Ook Johan Henneman heeft geen plek in het schema van Play Nostalgie. Hij maakt vanaf 28 augustus de gloednieuwe avondspitsshow bij Play Nostalgie+, de digitale zender.

Welke verrassingen hebben de radiozenders nog in petto? Je hoort het de volgende dagen ongetwijfeld op je favoriete zender.

 

DOSSIER: Najaar 2023: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo KRO-NCRV logo

Dit jaar dompelt nieuw gezicht Herman van der Zandt zich samen met Sosha Duysker onder in de sfeer van de Vierdaagse. Met bijzondere verhalen van wandelaars, mooie plekken langs de route, de tomeloze inzet van honderden vrijwilligers en de uitbundige feestvierders langs de route.

'Het Gevoel van de Vierdaagse', om 21.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Dossiers