'Factcheckers' onderscheidt opnieuw feit van fictie in vierde seizoen

dinsdag 31 oktober 2023
Foto: VRT 1 - © VRT 2023

Ze zeggen wel eens: 'alle goede dingen bestaan uit drie'. Maar Britt Van Marsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken bewijzen dat sommige goede dingen uit vier bestaan.

Na drie bijzonder succesvolle en spraakmakende seizoenen keren Vlaanderens bekendste feitencheckers dit najaar immers terug met het vierde seizoen van 'Factcheckers'.


Ook deze keer zetten ze hun beproefde technieken in om feit van fictie te onderscheiden: ze storten zich enthousiast in onderzoek, groots opgezette experimenten en spraakmakende testen. Bovendien gaat het trio meer dan ooit undercover in een poging de waarheid te achterhalen.

Van 15 november tot 3 januari zie je elke woensdagavond op VRT 1 en op VRT MAX hoe Britt, Jan en Thomas onder andere deelnemen aan verschillende wijnconcours met een niet-bestaande wijn, meedraaien in een kindercrèche, illegaal medicijnen kunnen kopen op het internet, een suikerdieet volgen, op ontdekking gaan in leegstaande gebouwen, onderzoeken of post- en pakjesdiensten hun beloftes wel nakomen en nagaan of het klopt dat zwartrijders nauwelijks gecontroleerd worden.

Het mag duidelijk zijn dat ook dit vierde seizoen boordevol straffe reportages zit. En hoewel elk onderwerp van deze nieuwe reeks hier het vermelden waard is, zijn er toch enkele checks die bij Jan, Britt en Thomas nog meer indruk hebben gemaakt.

Factcheck: Je ontvangt veel dickpicks via datingapps
Een van die reportages komt al meteen in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen aan bod. In die aflevering zien we onder andere hoe Britt zich aanmeldt op de populairste datingapps. Niet om er een nieuwe liefde te zoeken, maar wel om uit te vogelen of je via dat soort apps overspoeld wordt door ongevraagde piemelfoto’s zoals het internet doet geloven. Dat wil Britt in een undercoverreportage onderzoeken: krijg je als vrouw op die apps te pas en te onpas dickpics doorgestuurd?

Britt Van Marsenille: 'Al onze reportages uit dit nieuwe seizoen zijn uiteraard de moeite waard, maar dit onderzoek zal me toch heel lang bijblijven. Ik kan me echt niet voorstellen wat iemand bezielt om zomaar een dickpic door te sturen. Om dit uit te zoeken, heb ik me onder een valse naam aangemeld op de populairste datingapps. Al snel kwam ik in contact met verschillende mannen. Maar al even snel kreeg ik ook zomaar ongevraagd een foto van een blote piemel op mijn telefoon. En ik ben zeker geen preutse, maar de manier waarop sommige mannen tekeergaan op die apps en wat voor goorheid je daar allemaal tegenkomt; ik heb er geen woorden voor.'

Factcheck: Zwerfvuil opruimen is dweilen met de kraan open
Jaarlijks slingeren er in Vlaanderen duizenden tonnen zwerfvuil rond. Het opruimen van deze rotzooi kost de gemeenschap miljoenen euro’s. Naast hoge kosten brengt zwerfvuil ook veel ergernis met zich mee. Daarom zijn er verschillende initiatieven voor grote opruimacties. Maar blijkbaar zorgen die niet voor een blijvend resultaat, want als je de krantenartikels mag geloven, blijft het opruimen van zwerfvuil dweilen met de kraan open.

Jan, die zich ook vaak blauw ergert aan rondslingerend vuilnis, roept de hulp in van Britt en Thomas. Samen ruimen ze enkele stukken openbare weg volledig op om na te gaan of en wanneer zwerfvuil zich er weer ophoopt.

Jan Van Looveren: 'Mijn plan was om Britt een stadsplein proper te laten maken, Thomas de afrit van een autosnelweg en ik wou zelf een snelwegparking opruimen. Dat bleek al een serieuze klus te zijn. Wat voor rotzooi we daarbij zijn tegengekomen … Ik snap dat niet! Onderbroeken, schroevendraaiers, flessen vol urine en ga zo maar door! Wat ik nog moeilijker vind om te begrijpen, is hoe snel een opgekuist stukje parking weer een complete vuilnisbelt kan worden! Daarom heb ik ook beslist om enkele sluikstorters op heterdaad te betrappen, in samenwerking met een toezichter van het Agentschap Wegen en Verkeer. Zo’n betrapping blijft toch een heel spannende onderneming. Ik zal nog niet alles verklappen, maar ook bij die actie heb ik toch een paar keer stevig de wenkbrauwen gefronst.'

Factcheck: Het is gemakkelijk om dj te worden
In de voorlaatste aflevering van 'Factcheckers' probeert Thomas een echte dj te worden. Als je sommige video’s op YouTube mag geloven, dan is het kinderspel om een geslaagde dj-set te spelen. Op het internet zijn er honderden compilaties te vinden van dj’s die niet eens de knoppen van hun draaitafel aanraken en enkel maar doen alsof ze staan te mixen. Er zijn al evenveel artikels te vinden die effectief beweren dat het simpel is om dj te worden. Jan daagt Thomas uit om de proef op de som te nemen met de hulp van niemand minder dan de wereldbekende dj Anouk Matton.

Thomas Vanderveken: 'Voor het programma Thomas speelt het hard heb ik bloed, zweet en tranen gelaten om het pianoconcerto van Grieg volledig onder de knie te krijgen. Maar op een manier ging mij dat toch nog beter af dan deze uitdaging, want dit was heel erg uit mijn comfortzone. Op één maand tijd moest ik de klus klaren, al een serieuze uitdaging door mijn overvolle agenda. Maar Jan had ook nog eens geregeld dat ik als apotheose een optreden mocht geven in een bomvolle discotheek. Om nog wat extra druk op de ketel te zetten, kon dat wel tellen.'

'Factcheckers', vanaf 15 november elke woensdag om 20.45 uur op VRT 1 en VRT MAX.

DOSSIER: Najaar 2023: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo PowNed logo

Documentairemaker Sahar Meradji verkent de schokkende realiteit van Nederlandse jongeren die tijdens de coronacrisis door verveling steeds vaker naar drugs grepen en dat nu nog steeds doen. Ze proberen doordeweeks nog enigszins normaal te functioneren na uitputtende drugsmarathons in het weekend. Hebben deze jongeren nog veelbelovende toekomstperspectieven, of wordt dat steeds meer verdrongen door de gevolgen van hun gebruik? De documentaire werpt een onthullende blik op de rauwe realiteit die tot nu toe grotendeels onzichtbaar is gebleven.

'PowNed of View', om 21.25 uur bij PowNed op NPO 3.

Dossiers