Ongedwongen en (ont)spannend: dit zijn de series en podcasts dit najaar van VRT MAX

dinsdag 22 augustus 2023
Foto: © VRT 2022

Over een week bestaat VRT MAX exact één jaar. De digitale hotspot van VRT heeft een straf eerste levensjaar achter de rug, en bouwt dit najaar voort op zijn succesrecept: het allerbeste van VRT, met een onevenaarbaar digitaal audioaanbod én nieuwe (ont)spannende verhalen voor jong en oud.

Muziek, podcasts, live radio en exclusieve videoreeksen blijven de hoofdingrediënten die deze herfst kruiden. Ontdek alle nieuwe VRT MAX-titels en de kijk- en luistertips voor het najaar hieronder.


Ruth Degraeve, manager VRT MAX & digitale bestemmingen: "We zijn ongelofelijk trots op de plek die VRT MAX intussen op alle smartphones en in alle Vlaamse huiskamers heeft kunnen veroveren. En dat in amper een jaar tijd! Dat we ook bij 12-34 het grootste Vlaamse streamingplatform zijn, is misschien wel de belangrijkste verwezenlijking van het afgelopen jaar. Onze missie blijft ook dit najaar hetzelfde: het beste van VRT, op maat, op dé digitale hotspot van Vlaanderen."

Series

De laatste dag
"Vandaag is mijn laatste dag." Met die woorden trekt productie-assistente Lucie elke ochtend naar het werk. De jonge vrouw krijgt maar weinig erkenning voor haar harde werk bij de regionale tv-zender Regio TV. Liefst van al wil ze hogerop klimmen, maar daar heeft haar baas Bart geen oog voor. Ook door haar eigen collega's voelt Lucie zich niet gezien; die zitten ieder op hun eigen trip, zo blijkt. Dus beslist ze de eer aan zichzelf te houden en haar ontslag te geven. Alleen, dat mislukt. Elke keer opnieuw. Het resultaat is acht afleveringen heerlijke workplace comedy, herkenbaar voor iedereen die ooit gewerkt heeft en aan het einde van de vakantie toch even overweegt om er de brui aan te geven. Vanaf maandag 28 augustus exclusief op VRT MAX.

Los het op
Moeite om nieuwe vrienden te maken? Uitdagende zoektocht naar de ideale openingsdans voor je trouwfeest? Een buurtbos dat kreunt onder het zwerfafval? In de VRT MAX-reeks Los het op laat Linde Merckpoel dit najaar grote en kleine problemen verdwijnen. Daarvoor gebruikt ze haar creativiteit, DIY skills en een sterke community van kijkers, luisteraars en volgers op sociale media. In het wekelijks radioprogramma Linde lost het op gaat ze ook samen met de Studio Brussel-luisteraars de uitdaging aan om zo veel mogelijk problemen op te lossen. Vanaf september op VRT MAX (elke dinsdag) en op Studio Brussel (elke vrijdag).

Uw rider is onderweg
Uw rider is onderweg duikt in het leven van een groepje fietskoeriers. Zeven op het eerste gezicht volledig verschillende individuen, die toch meer gemeen blijken te hebben dan eerst gedacht: ze zijn - letterlijk en figuurlijk - allemaal onderweg in hun leven. Waar willen ze naartoe, wie zijn ze écht, en - het belangrijkst van al - waar moeten ze hun volgende bestelling leveren? Tussen hun bezorgrondes komen ze telkens samen op hun vaste hangplek, waar ze lief en leed delen en soms verstoppertje spelen. Een fictieserie vol mooie vriendschappen, maffe situaties, urban beats en een snuifje romantiek. Vanaf december exclusief op VRT MAX.

Bloedserieus
Is de pil nemen slecht en waarom dan? Kan er iets misgaan met een menstruatiecup? En waarom heb je pijn in je onderrug bij je maandstonden? Bloedserieus geeft een eerlijk en duidelijk antwoord op al deze vragen. Deze vierdelige reeks beleeft samen met jonge, bekende vrouwen een maand lang hun maandstonden van heel dichtbij. Soms met pijn en aan het bed gekluisterd, soms met awkward situaties. Maar vooral: altijd 100% eerlijk. Later dit najaar exclusief op VRT MAX.

MakeUpDate
TikTok-ster Bert De Kock gaat op date. Niet van het romantische type, maar wel een make up-date. Bert praat met zeven bekende jongeren over hoe ook zij worstelen met hun onzekerheden en dat tijdens een make up-challenge. Geen klassieke beauty tutorial, maar voor één keer kiezen ze echt wie ze (willen) zien in de spiegel. Make up, verrassende confessions en vooral veel humor: dat is MakeUpDate. Vanaf oktober exclusief op VRT MAX.

Internet.be
In Internet.be neemt Manu Van Acker iedereen voor twaalf afleveringen mee langs de meest memorabele gebeurtenissen en fenomenen uit onze Belgische internetgeschiedenis. Van het komen en gaan van het sociale mediaplatform Netlog tot het waanzinnige parcours van YouTuber Acid. Vanaf oktober exclusief op VRT MAX.

Challas en de kost
In Challas en de kost dompelen zes jongeren zich onder in de cultuur en het leven van hun (voor)ouders in Marokko. Samen met MNM-dj Kawtar Ehlalouch trekken ze twee weken lang door het land. Op zoek naar hun eigen achtergrond en voorgeschiedenis, maar ook naar een stukje naar zichzelf. Vanaf januari 2024 exclusief op VRT MAX.

Podcasts

Posha (VRT MAX)
De podcast Posha is buitenaardse crime om je oren bij te spitsen, bovendien een primeur: de eerste audiofictie voor young adults op VRT MAX. Op Erasmus gaan is altijd een avontuur, maar wanneer drie studenten voor het eerst ooit op kosmische Erasmus mogen naar planeet Posha, loopt alles niet helemaal zoals verwacht. Vanaf maandag 18 september op VRT MAX.

Alles goed? (Radio2)
In Alles goed? staat Evy Gruyaert stil bij de vraag die we té vaak stellen zonder dat we een écht antwoord verwachten. Ze duikt samen met haar podcastvrienden en experten in de jungle van het leven en gaat elke week op zoek naar herkenbare verhalen en haalbare tips die zorgen voor wat mentale zuurstof. Moet ik echt darmbacteriën van iemand anders inbrengen om gezond te zijn? Zijn we massaal eenzaam? En een runner’s high: is dat niet enkel een mythe? Vanaf vrijdag 1 september op VRT MAX.

Sarah: Sokpops eerste keer en Sarah voor ouders (Ketnet Junior)
Peuters en kleuters ontwikkelen zich razendsnel en staan zo voor een heleboel spannende 'eerste keren'. De kinderpodcast Sarah: Sokpops eerste keer schetst herkenbare situaties, waarin Sokpop zelf voor enkele nieuwe gebeurtenissen staat. Het resultaat is een podcast op maat van de allerkleinsten. Maar ook de ouders en opvoeders leven graag mee. In de podcast Sarah voor ouders gaat Sarah Mouhamou in gesprek met ontwikkelingspsychologe Telidja Klaï over alle kleine en grote stappen die peuters en kleuters zetten. Het resultaat? Nieuwe inzichten, inclusief handige handvaten om met al deze ervaringen om te gaan. Vanaf vrijdag 1 september op VRT MAX.

De zaak Y (Radio 1)
Meer dan 30 jaar geleden werd een jonge vrouw gruwelijk om het leven gebracht en haar dader loopt nog steeds vrij rond. Kan wetenschappelijk onderzoek uiteindelijk voor een doorbraak zorgen of wint het recht op privacy? De zaak Y is een vijfdelige wetenschappelijke true crime-podcast van Radio 1 die op zoek gaat naar deze balans. Dit najaar op VRT MAX.

Na de rouwstoet (Studio Brussel)
Wanneer de rouwstoet voorbij is, gaat iedereen door, maar voor Nona Van Braeckel stopte het rouwen niet. Nona maakte samen met lotgenoten een beklijvende podcast over rouwen nadat ze op 16-jarige leeftijd haar papa verloor. Na de rouwstoet gaat over rouw en verdriet een plaats geven in je leven, na de begrafenis maar ook in de jaren daarna. Over hoe verlies in kleine dingen heel aanwezig blijft, maar toch een deel van je wordt. Vanaf woensdag 1 november op VRT MAX.

Eerste hulp bij klassiek (Klara) 
"Klassieke muziek is niets voor mij, want ik begrijp er geen snars van." Herkenbaar? In Eerste hulp bij klassiek stellen Klara-presentatoren Clara De Decker en Sander De Keere wekelijks een klassiek meesterwerk voor dat iedereen minstens één keer gehoord moet hebben. In de eerste aflevering verneem je waarom John Williams de soundtrack van Jaws niet had kunnen schrijven zonder naar Antonín Dvořák te luisteren. En waarom diezelfde Dvořák de tubaspeler van het orkest maar zeven noten gaf (spoiler: een vrouwenkwestie). Een podcast met sterke verhalen, bloedstollend mooie muziek (en zonder moeilijke woorden). Vanaf eind oktober op VRT MAX.

Iemand (Radio 1)
Iemand zo uitzonderlijk. Iemand onbekend. Iemand zo doorleefd. Iemand met een onwaarschijnlijk levensverhaal. In alle gevallen: iemand die Philip Heymans en Ward Bogaert zo erg kon boeien dat ze zijn of haar verhaal met je willen delen. Radio 1 komt dit najaar met een nieuw seizoen van de succesvolle podcast Iemand. Vanaf eind september op VRT MAX.

De Vorstinnen van Vlaanderen (Klara & UGent)
Vrouwen in de middeleeuwen, wat hebben die eigenlijk betekend voor onze geschiedenis? Zaten die niet braaf te borduren tot hun mannen terug waren van kruistocht? Hoog tijd om eens voorbij de clichés te kijken en kennis te maken met de leading ladies van het graafschap Vlaanderen, zoals Judith van West-Francië, de mysterieuze oermoeder van het graafschap, of het visionaire power-duo Margaretha en Maria in de tijd van de Bourgondiërs. In De Vorstinnen van Vlaanderen bekijk je de middeleeuwen eens van een andere kant, over de schouders van twee bevlogen historici van de UGent en met Klara-presentator Julie Van Bogaert als nieuwsgierige gids. Vanaf begin december op VRT MAX.

DOSSIER: Najaar 2023: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo KRO-NCRV logo

Dit jaar dompelt nieuw gezicht Herman van der Zandt zich samen met Sosha Duysker onder in de sfeer van de Vierdaagse. Met bijzondere verhalen van wandelaars, mooie plekken langs de route, de tomeloze inzet van honderden vrijwilligers en de uitbundige feestvierders langs de route.

'Het Gevoel van de Vierdaagse', om 21.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Dossiers