Nieuwe fictiereeks 'De Club' (waar je niet wil bij horen) op VRT 1

dinsdag 5 september 2023
Foto: VRT 1 - © VRT 2023

Een kindje krijgen: het lijkt vanzelfsprekend, kinderspel. Maar dat is het voor vele mensen toch niet. Ook zo voor Bert en Kirstie, Ziggy en Charlie, en Ellen en Ellen uit 'De Club'.

Deze tragikomische fictiereeks volgt de drie koppels, die vrienden worden in de wachtzaal van de dienst fertiliteit. De club is een taboedoorbrekend verhaal over zes mensen die een toekomst met kinderen al uitgestippeld hadden maar er plots een nieuwe moeten maken.


'De Club' brengt een authentiek en warm verhaal over iets waar vele Vlamingen mee te maken krijgen, maar weinigen graag over praten. 1 op 6 Belgische koppels heeft medische begeleiding nodig om zwanger te geraken. Steeds meer mensen worden dus plots lid van een club waar ze nooit deel van wilden uitmaken. Hun intieme, romantische kinderwens wordt een medische IVF-procedure. Ook makers Leander Verdievel en Zita Theunynck behoren tot die club en schreven de reeks vanuit hun eigen ervaringen, ondersteund door coscenaristen Hilde en Sara. De reeks benadert het moeilijke, maatschappelijke thema openhartig, zonder taboes en met humor.

In 'De Club' schittert een Vlaams-Nederlandse cast met in de hoofdrollen Janne Desmet, Dominique Van Malder, Evelien Bosmans, Jade Olieberg, Roos Dickmann, Achraf Koutet en Lies Visschedijk. De achtdelige reeks werd geschreven door het Vlaams-Nederlandse schrijfteam Leander Verdievel, Sara Theunynck, Zita Theunynck, Hilde Pallen en de Nederlandse Astrid Van Keulen. De regie was in handen van Toon Slembrouck. 

Op VRT MAX komt er een extra videoreeks rond 'De Club'. In 'Welkom bij de Club' gaan acteur Dominique Van Malder en programmamaker Leander Verdievel in gesprek met zes diverse koppels over hun moeilijke kinderwens. De koppels willen hun verhaal niet meer achter de gordijnen wegmoffelen en vertellen spontaan, open en eerlijk over het proces dat bij hen op dit moment aan de gang is. Dompi stelt vragen vanuit het hart, Leander vanuit eigen ervaringen die herkenbaar zijn voor andere koppels en veel verhalen losweken. Een moeilijke kinderwens is meer dan miserie alleen: Welkom bij de club gaat over de rauwe realiteit maar ook humoristische absurditeit.

Op VRT MAX komt er ook een Radio2-podcast rond het thema van 'De Club'. Nele Ameloot en haar vriend kwamen in een fertiliteitstraject terecht en ze ontdekten door erover te praten dat ze niet alleen zijn. Nele gaat in de podcast 'Project Baby' in gesprek met lotgenoten over de soms heel lachwekkende situaties waarin ze terecht kwamen, maar ook over de hoop en gevoelens die zo’n traject met zich meebrengt. Onder anderen Karolien Debecker, Tijs Vanneste en Mathieu Engels (Mathieu & Guillaume) praten open over hun ervaringen.

Dit is 'De Club'
Daar zitten ze dan, beschaamd voor zich uit te staren in de kille wachtzaal van de dienst fertiliteit. Bert en Kirstie, Ziggy en Charlie, en Ellen en Ellen. Drie koppels die nooit gedacht hadden dat ze terecht zouden komen bij de afstandelijk academische en wat vreemde fertiliteitsarts Eva Deseure. Een kindje krijgen zou makkelijk moeten zijn, toch?  
Ze hadden ook nooit verwacht dat ze een hechte vriendschap zouden sluiten met elkaar. Maar toch gebeurt het. Omdat ze elkaar begrijpen en samen vluchten voor de vaak botte en onverschillige buitenwereld die hen helemaal niet begrijpt. Zo worden de drie koppels 'De club waar ze eigenlijk nooit bij wilden horen'. Maar hoe goed kennen ze elkaar eigenlijk? Zijn ze echt vrienden of vluchten ze gewoon van de bittere realiteit? Overleeft hun vriendschap én hun relatie de beproeving die IVF is?  

Uit het leven gegrepen

Voor 'De Club' putten sommige makers uit eigen ervaring:

Bedenker en scenarist Leander Verdievel (41) werd onvruchtbaar na een slopende kankerbehandeling. Toen hij nadien met zijn vrouw een kindje wou, wist hij dat het via IVF moest gebeuren met zijn ingevroren zaadcellen. 17 (!) mislukte IVF-pogingen later waren ze terug bij af. Leander en zijn vrouw werden uiteindelijk na een lange, moeilijke adoptieprocedure en in totaal tien jaar wachten ouders van twee kinderen.   

'Ik had altijd gedacht dat we outsiders waren, uitzonderingen. Want bij iedereen van onze vrienden lukte het zonder problemen om kindjes te krijgen. Zo vaak hoorde ik: 'Ik moest er maar naar kijken en ze was al zwanger'. Even vaak keek ik beschaamd weg. En plots zit je in een nokvolle, muisstille wachtzaal. Vol koppels met hetzelfde probleem. Daar zit je dan, om kwart na zes ’s ochtends: te staren naar melige foto’s van baby’s in bloemkolen en een muur vol geboortekaartjes van zij die het wel haalden. Net daarom wil ik dit verhaal vertellen. Om het surrealisme van een kinderwens te beschrijven maar ook om hopelijk een eind te maken aan de omerta der onvruchtbaren.'

Bedenker en scenariste Zita Theunynck (32) wilde samen met haar lief graag een kindje en stopte met de pil. Maar na 1,5 jaar had ze nog altijd geen eisprong. Dus volgde de fertiliteitskliniek met spuiten vol hormonen en kunstmatige inseminatie. Net na het schrijven van 'De Club' werd Zita mama van een tweeling.  

'Het is fijn én therapeutisch om je eigen ervaringen en gevoelens van je af te kunnen schrijven in een reeks. Wat de personages meemaken en voelen is écht, dat was ook het doel. Behalve dan het aantal keer dat er gehuild wordt in de reeks. Dat is niet gebaseerd op eigen ervaringen. Want blijkbaar is er in fictie een grens aan het aantal keer dat personages kunnen huilen. En die grens ligt ontiegelijk veel lager dan de mate waarin ik huil, zo blijkt. Verder héél tevreden met het resultaat.'

Net als 'Gevoel voor Tumor', dat ook door Leander Verdievel geschreven werd op basis van zijn eigen ervaringen, is 'De Club' een tragikomische reeks. Niets wordt verbloemd en 'De Club' toont de harde realiteit van IVF: de pijnlijke puncties, de verwoestende impact op relaties, de eenzaamheid van iets wat je samen doet … Maar tegelijkertijd toont de reeks ook de absurditeit en humor van die situaties. Een onvervulde kinderwens is meer dan kommer en kwel. Ook bij IVF en andere behandelingen is er een dunne grens tussen humor en verdriet. 'De Club' is dan ook een tragikomisch verhaal over humor, hoop en op de proef gestelde liefde in periodes van puncties en gierende hormonen.

De personages
In de eerste drie afleveringen van 'De Club' wordt telkens een koppel voorgesteld.Late liefde. Luie zwemmers. Bert (37) en Kirstie (39)

Kirstie Van der Plaetsen is een bevlogen kleuterjuf. Pas op haar zesendertigste kwam ze Bert tegen en viel alles op zijn plaats. Tot ze aan kinderen begonnen. Ondertussen is Kirstie 39 en nog steeds geen mama. Een graag geziene kleuterjuf die zelf geen kinderen heeft … Het gemis wordt steeds groter en pijnlijker. Dus probeert ze eerst geduldig maar steeds gefrustreerder Bert duidelijk te maken dat er andere opties bestaan dan ‘hopen op beter zaad’. Maar Bert weigert te luisteren.

Kirstie wordt gespeeld door Janne Desmet (onder andere 'Studio Tarara', 'Déjà Vu', 'Beau Séjour', 'De Twaalf').

Bert De Brabandere zou zichzelf als een eenvoudige vent omschrijven: het basismodel, zonder al te veel ingewikkelde opties. Maar vergis je niet: Bert is geen macho bullebak. Hij zal er niet snel mee te koop lopen maar hij is een warme, amicale gevoelsmens met een klein hartje. En hij is een trouwe en goede man voor Kirstie. Maar het vreet enorm aan hem dat hun relatie in het slop zit omdat ze geen kind kunnen krijgen. Omdat Bert luie zwemmers heeft: '10 baantjes op ’t gemak en dan naar de cafetaria.' Hij is beschaamd en probeert wanhopig om zijn zaadkwaliteit te verbeteren. Want is hij wel een echte vent als hij zijn vrouw geen kind kan geven?

Bert wordt gespeeld door Dominique Van Malder (onder andere 'Albatros', 'De Twaalf', 'Belgica').

Ellen Mukunde is een empathische chaoot, een dromer. Haar kinderwens heeft ze altijd gehad. Ze is de treinbegeleider die iedereen onthoudt. Die van de lange aandoenlijke intercomboodschappen, waarin ze passagiers oproept om naar buiten te kijken, want de wolken zijn zo speciaal. Boetes geven vindt ze verschrikkelijk, tenzij ze gerechtvaardigd zijn, want met onrecht kan ze echt niet om. Maar zelfs dan valt het haar zwaar. Want Ellen is eigenlijk te lief voor de soms harde wereld.  En dat die wereld soms snoeihard kan zijn, zal ze helaas aan den lijve ondervinden.  

Ellen wordt vertolkt door Jade Olieberg (onder andere 'Ares', 'Flikken Maastricht', 'Good Bad Girl').

Ellen (ook wel Twee genoemd) Olaerts is een no-nonsense vrouw. En ja, ze heet ook Ellen maar maak er dan voor de duidelijkheid meteen Twee van, oké? Twee is top in haar vak als treinbestuurder: de verantwoordelijkheid, de snelheid, de controle over die gigantische machine … Ze kan het met iedereen vinden, ondanks het feit dat ze wat bot is. Ze kan er niet aan doen. Ze is gewoon eerlijk. Die botheid maakt haar heel grappig, zelfs al bedoelt zij het zelf niet zo. Maar tegelijk heeft Twee een fragiele kant. Ze worstelt met haar genderidentiteit. Haar hardnekkige weigering om zelf zwanger te worden, brengt onverwerkte emoties naar boven. Wie is ze eigenlijk? Waarom heeft ze het gevoel dat ze zelf in geen enkel hokje thuishoort? En bestaat haar hokje überhaupt?

Ellen / Twee wordt gespeeld door Evelien Bosmans (onder andere 'F*** You Very, Very Much', 'Chaussée d’Amour', 'Dag Sinterklaas').

Charlie (Charlotte) Duyssen is het prototype van een millennial. Ze praat over alles. Onzekerheden heeft ze met hopen: over haar lichaam, haar capaciteiten en keuzes in het leven. Maar tegelijk is ze rebels, luid en mondig. Ze stelt alles constant in vraag. Haar onafhankelijkheid is haar kracht, maar ook wel haar grootste valkuil. Want haar behoefte aan verandering en avontuur, haar nood om de status quo constant in vraag te stellen, heeft ook een keerzijde. Charlie loopt weg als het moeilijk wordt, het is haar manier om zichzelf te beschermen. Maar zal ze inzien dat je soms zo ook wegloopt van het allerbeste in je leven?

Charlie wordt gespeeld door Roos Dickmann (onder andere 'Ares', 'Soof', 'Nieuwe Tijden', 'Als De Dijken Breken').

Ziggy (Zinedine) Cherkaoui heeft als filosofie: alles komt goed. Hij zegt het niet alleen, hij gelooft het ook. Ziggy maakt zich niet druk in de dingen. Ziggy is zen, Ziggy goes with the flow. Nee, Ziggy is de flow. Een tikje speels en kinderachtig misschien. Maar wel een onverstoorbare optimist. En de rust zelve. Als Charlie de wervelwind is, dan is Ziggy het zachte briesje. Ziggy zou alles doen voor Charlie maar houdt haar ook met de voeten op de grond wanneer nodig. Maar Ziggy cijfert zich daardoor soms te veel weg …  

Ziggy wordt gespeeld door Achraf Koutet (onder andere 'Mocro Maffia', 'Jeuk', 'Flikken Maastricht', 'Het land van Lubbers').

Sinds 1981 is Dr. Eva Deseure haar voornaamste klinische belangstelling en carrière gewijd aan reproductieve geneeskunde. Ze publiceerde 107 artikels in peer reviewed internationale magazines over ambulante endoscopische exploratie (hysteroscopie) en geassisteerde procreatie. Als diensthoofd van een multidisciplinair team bouwde ze de fertiliteitsafdeling van het AZ uit tot een world leading authority.

Deze introductietekst van Dr. Deseure op de website van het ziekenhuis vat exact samen hoe ze is: internationaal gerenommeerd, immens gedreven en perfectionistisch. Maar daardoor is ze soms zo academisch accuraat dat het bot en bizar overkomt. Een kinderwens is voor haar geen emotioneel maar een wetenschappelijk proces: een opeenvolging van chemische cycli en moleculaire diagnostiek gekoppeld aan statistische ovariële factoren die uiteindelijk resulteren in de cruciale luteale fase. Zoiets. Maar haar academische attitude is vaak een schild. Een schild dat ze doorheen de reeks steeds meer laat zakken …  

Dr. Deseure wordt gespeeld door Lies Visschedijk (onder andere 'Het A-Woord', 'Nieuw Zeer', 'Soof', 'Alles op Tafel').

'De Club', vanaf 6 september elke woensdag om 20.45 uur op VRT 1. De reeks is vanaf 6 september volledig te bekijken op VRT MAX, net als 'Welkom bij de Club'. De podcast 'Project Baby' is vanaf 12 september beschikbaar op VRT MAX.

De reeks is ook te zien met audiodescriptie op VRT MAX en op het kanaal van Ketnet, telkens op dezelfde dag als de uitzending op VRT 1 om 21.00 uur.

'De Club' is een coproductie van VRT 1, Amazon Prime Video en Les Gens en kwam tot stand dankzij de Tax Shelter-maatregel van de Federale Overheid (via Gallop Tax Shelter).

 

DOSSIER: Najaar 2023: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo PowNed logo

Documentairemaker Sahar Meradji verkent de schokkende realiteit van Nederlandse jongeren die tijdens de coronacrisis door verveling steeds vaker naar drugs grepen en dat nu nog steeds doen. Ze proberen doordeweeks nog enigszins normaal te functioneren na uitputtende drugsmarathons in het weekend. Hebben deze jongeren nog veelbelovende toekomstperspectieven, of wordt dat steeds meer verdrongen door de gevolgen van hun gebruik? De documentaire werpt een onthullende blik op de rauwe realiteit die tot nu toe grotendeels onzichtbaar is gebleven.

'PowNed of View', om 21.25 uur bij PowNed op NPO 3.

Dossiers