Liefde en vriendschap bloeien in het nieuwe seizoen van 'First Dates'

vrijdag 1 september 2023
Foto: VRT1 - © VRT 2023

Het is zover! Zaterdag 2 september opent het 'First Dates' restaurant opnieuw de deuren, volgens het vertrouwde recept maar met enkele frisse nieuwigheden op het menu. De locatie kreeg een volledige restyling naar een gezellige bistro, waar de daters elkaar - nog altijd bij goed eten en drinken - in een informeel kader leren kennen.  

Barman Bram en zaalpersoneel Leena, Katelen en Ferdy zijn opnieuw op post om de daters te bedienen en de zenuwen te bedaren. Ze krijgen dit seizoen versterking van nieuwkomer Gingia, een ervaren horecakracht met een hart voor de liefde. 

Maar het is niet alleen de liefde die dit seizoen bloeit: voor het eerst ontvangt First dates ook gasten die niet op zoek zijn naar een liefdesrelatie, maar naar vriendschapsbanden. Iemand om mee te praten, een lotgenoot, een sport- of cultuurmaatje, een buddy of nieuwe hartsvriend(in) ... Het levert andere combinaties op, andere gesprekken, nieuwe wendingen.  Vonken of vriendschap: het kan allemaal in dit nieuwe seizoen van 'First Dates'. 

Het 'First Dates'-team krijgt versterking
Het team van 'First Dates', met barman Bram en zaalpersoneel Leena, Katelen en Ferdy krijgt versterking van de 34-jarige Gingia uit Mechelen. Deze openhartige dame werkt al van jongsafaan in de horeca. Ze is ondernemend, houdt van nieuwe uitdagingen en baat momenteel haar eigen bistro uit. Gingia is twaalf jaar samen met haar man, waarvan zeven jaar getrouwd. Ze hebben een dochter van tien en een zoontje van zes. Gingia leerde haar man kennen op de parking van een discotheek, en is blij dat ze de huidige online datingwereld niet op moet om iemand te vinden. Voor wie Gingia een bekend gezicht is, zag haar wellicht in '1 Jaar Gratis' in 2021 op VRT 1.

'First Dates' in cijfers
Liefde laat zich niet vatten in cijfers, maar in het geval van dit vierde seizoen van 'First Dates' zijn er toch een paar nummers het vermelden waard.


 • Maar liefst 2.714 mensen schreven zich in voor dit vierde seizoen;
 • Van die inschrijvingen identificeert 55% zich als man, 44% als vrouw, 1% als x. Van alle inschrijvingen identificeert 17% zich als LGBTQ+;
 • 24 vriendschapsdates en 72 liefdesdates komen aan bod;
 • De jongste dater dit seizoen is Marielien met haar 18 lentes; Fred is de oudste met 79 jaar;
 • Van de 192 geselecteerde kandidaten komen de meesten uit Antwerpen: 31%. 28% komt uit Oost-Vlaanderen, 17% uit West-Vlaanderen en 14% uit Vlaams-Brabant. In Limburg en Brussel zijn ze blijkbaar het gelukkigst met hun liefdesleven, uit die streken schreven zich respectievelijk 8% en 2% in.


Enkele opvallende verhalen

 • Sherain (20) is opgegroeid in Limburg als jongste kind in een Marokkaans gezin. Haar oudere broer, Ferdy, dient op in het First dates-restaurant. Onder het toeziende oog van Ferdy hoopt ze de liefde te vinden bij Alix (20), een vlotte en creatieve vrouw.

 

 • Brenda (45) heeft een aangeboren beperking waardoor ze in een rolstoel zit en spierspasmes heeft. Tot vandaag heeft niemand een diagnose kunnen stellen. Maar dat houdt haar niet tegen om volop van het leven te genieten. Zo schreef ze al een boek en heeft ze een eigen radioprogramma. Haar vriendschapsdate Katrien (41) durft ook al eens in haar pen kruipen en staat na een zware burn-out opnieuw positief in het leven.

 

 • Monica (42) heeft een heel vrije mentaliteit, is positief en enthousiast. Haar familie woont nog altijd in Chili, maar zelf bouwt ze hier in België aan een leven als kunstenares. Als happy single wil ze graag de wereld ontdekken met een goede vriend of vriendin aan haar zijde. Voor Mohamed (26) zijn kunst en cultuur de norm in het leven. Hij zou heel graag met iemand taboes verbreken en avontuurlijke of grappige dingen uitproberen.

 

 • De goedlachse Sabrina (34) is een hevige voetbalsupporter. Sabrina is dol op kinderen, maar ze twijfelt of ze niet te oud is om er zelf nog aan te beginnen. Gelukkig heeft haar date Yves (40) twee schatten van kinderen. Maar als Sabrina een kans wil maken bij Yves en zijn kroost, zal ze wel voor de juiste voetbalploeg moeten supporteren.

 

 • Mohammed (22) moest vanwege zijn geaardheid vluchten uit Palestina. Zijn familie wilde hem niet langer aanvaarden. Hij vertrok op zijn 18de naar België in de hoop eindelijk zichzelf te kunnen zijn. Daten blijkt in België echter bijna nog moeilijker dan in Palestina, dus waagt hij zijn kans in het First dates-restaurant met Thomas (25), een vlotte en open-minded man met het hart op de tong. Thomas worstelde lang met zijn geaardheid en heeft nog nooit een relatie gehad.

 

 • Sfeermaker Maxime (19) heeft nog nooit het gevoel gehad dat hij echt verliefd was. Maxime is een creatieve duizendpoot. Hij danst, speelt basketbal, zou graag een eigen plaat uitbrengen als freestyle rapper, en studeert momenteel fotografie. Zijn date Marielien (18) is gebeten door de social media microbe en verzamelt LP's. Ze zoekt een alternatieve en grappige partner, en dan is ze bij Maxime misschien wel aan het juiste adres.

 

 • Student Hugo (23) heeft een complex karakter. Langs de ene kant geniet hij erg van het leven, aan de andere kant is hij erg gelovig en zegt hij zelf dat sommige van zijn ideeën best conservatief kunnen zijn. Zijn lichaam is heilig, net zoals dat van Jezus. Hugo put enorm veel kracht uit zijn geloof, maar voor hem is het best moeilijk om een partner te vinden die dat wil begrijpen. Florence (20) is niet op haar mond gevallen en gaat een goede discussie nooit uit de weg. Ze is een christen die het geloof in twijfel durft te trekken en is de bijbel beginnen lezen uit nieuwsgierigheid.


'First Dates', vanaf 2 september elke zaterdag om 20.50 uur op VRT 1 en VRT MAX. ​

DOSSIER: Najaar 2023: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo PowNed logo

Documentairemaker Sahar Meradji verkent de schokkende realiteit van Nederlandse jongeren die tijdens de coronacrisis door verveling steeds vaker naar drugs grepen en dat nu nog steeds doen. Ze proberen doordeweeks nog enigszins normaal te functioneren na uitputtende drugsmarathons in het weekend. Hebben deze jongeren nog veelbelovende toekomstperspectieven, of wordt dat steeds meer verdrongen door de gevolgen van hun gebruik? De documentaire werpt een onthullende blik op de rauwe realiteit die tot nu toe grotendeels onzichtbaar is gebleven.

'PowNed of View', om 21.25 uur bij PowNed op NPO 3.

Dossiers