'Dag & Nacht' met Koen De Bouw: nieuwe ziekenhuisreeks over hecht team verloskundigen

vrijdag 13 oktober 2023
Foto: VRT 1 - © VRT 2023

In de gloednieuwe ziekenhuisreeks 'Dag & Nacht', met Koen De Bouw in een van de hoofdrollen, volgen we een team van verloskundigen dat elke dag onder hoge werkdruk moet presteren.

Stuk voor stuk mensen met een groot hart, dito uithoudingsvermogen en passie voor het vak. Net deze passie maakt het in combinatie met de werkdruk soms gevaarlijk, en uitdagend om overeind te blijven.


Dag en nacht begeleiden ze de meest uiteenlopende bevallingen, waar pijn en torenhoog geluk hand in hand gaan. Het team, met klinisch verloskundige Ella (Kim Van Kooten) aan het hoofd, worstelt elke dag met een immense werkdruk, maar ook met elkaar. Want als je zulke lange werkdagen maakt en op elkaar steunt in kwesties van leven en dood, kan het niet anders dan dat werk en privé behoorlijk door elkaar gaan lopen. Vreugde en verdriet, hilariteit en drama wisselen elkaar in sneltempo af: alle elementen die je verwacht van een ziekenhuisreeks. Het gaat tenslotte over nieuw leven, elke dag weer, ieder uur, iedere minuut van iedere dienst.

Koen De Bouw speelt de rol van anesthesist Jacob (55 jaar), die het niet makkelijk heeft om zijn plek te vinden in het hechte team. Hij is een man van weinig woorden en alles moet op zijn manier gebeuren. In zijn loopbaan heeft hij de meest afschuwelijke trauma’s voorbij zien komen. Die heeft hij tot nu toe succesvol weten te parkeren. Kwetsbaarheid tonen en praten over gevoelens is niet iets wat hij heeft geleerd, maar op deze manier gaat het niet langer. Hij zit op het randje van een burn-out en schermt zichzelf af van zijn collega’s met zijn autoritaire gedrag. Gelukkig is er verpleegkundige Trui, die zijn hart weet te raken...

De hoofdrol in deze Vlaams-Nederlandse reeks wordt vertolkt door Kim Van Kooten, die de van origine Deense reeks vertaalde naar de Lage Landen. 'Dag & Nacht' is geregisseerd door Joram Lürsen en Kadir Ferati Balci, geschreven door Kim van Kooten naar een idee van Lone Scherfig. De opnames van 'Dag & Nacht' vonden volledig plaats in België: het ziekenhuisdecor werd opgebouwd in Vilvoorde.

Het team
Ella (Kim van Kooten) heeft geen man, geen kinderen en geen privéleven, maar runt wel de beste kraamafdeling van Nederland. Dat lijkt voor haar genoeg, want Ella houdt zielsveel van haar werk. Tegelijkertijd worstelt ze, net als al haar collega’s, met de werkomstandigheden. Dagelijks komen er meer bevallingen binnen dan het ziekenhuis aankan en er is een chronisch tekort aan personeel. Problemen die door het hoofd van het ziekenhuis, Michael, worden weggewuifd.

Ella vindt steun bij haar gepassioneerde collega’s. De op het eerste gezicht wat stugge Louise botviert haar nukken op de enige man onder de verloskundigen, stagiair Willem. Trui, verpleegkundige, probeert haar uitputtende werk te combineren met een hopeloze verliefdheid op anesthesioloog Jacob (Koen De Bouw). Hij heeft op zijn beurt zijn trillende handen vol aan een naderende burn-out én aan zijn timide assistent Frederik die moeite heeft met Jacobs autoritaire manier van doen. Gynaecoloog Milad wordt verscheurd tussen een groot gevoel van loyaliteit naar Ella en de afdeling, maar tegelijkertijd blijkt Milad niet ongevoelig voor de lokroep van een goed betalende privékliniek. Verloskundige Tina slaapt het liefst in het ziekenhuis, omdat ze dan niet hoeft te voelen hoe eenzaam ze eigenlijk is. Ella’s moeder Vivi, die in hetzelfde ziekenhuis werkt, maakt er een sport van om Ella te pas en vooral te onpas voor de voeten te lopen. En dan is er de zachtaardige, geduldige kinderarts Jerry. Hij wil alles voor Ella opgeven: zijn huwelijk, zijn geloof, alles. Ella hoeft het alleen maar te zeggen. 'Ik hou ook van jou.' Laten dat nou net woorden zijn waar zij niets mee kan. Wat zeg je tegen iemand die de rest van zijn leven met je wil doorbrengen? Ella heeft daar nog nooit over nagedacht. Daar heeft ze ook helemaal geen tijd voor met gemiddeld acht bevallingen per dag...

Aflevering 1: augustus
Ella (Kim Van Kooten) is hoofd van de verloskunde afdeling en worstelt niet alleen met het personeelstekort, maar ook met de liefde. Ze heeft een affaire met de getrouwde kinderarts Jerry (Benja Bruijning). Op de dag dat afdelingsmanager Michael (Gijs Naber) Ella te kennen geeft dat er absoluut geen geld is voor extra mankracht, komt ze er achter dat haar vermoeidheid nog een andere reden heeft…

'Dag & Nacht' is een programma van Lemming Film, Filmwave in coproductie met Lemming Film België voor AVROTROS en VRT. Deze productie is tot stand gekomen met steun van Netherlands Film Production Incentive, Belgian Tax Shelter, BNP Paribas Fortis, met de steun van Screen Flanders, een initiatief van VLAIO in samenwerking met het VAF.

'Dag & Nacht', vanaf 14 oktober elke zaterdag om 20.45 uur op VRT 1 en al vanaf maandag 9 oktober volledig te zien op VRT MAX. 'Dag & Nacht' is ook beschikbaar met audiodescriptie: op VRT 1 via het taalkeuzemenu van de decoder, elke zaterdag op het Ketnet-kanaal rond 21.10 uur, en vanaf 9 oktober al op VRT MAX onder het genre 'Audiodescriptie'.

DOSSIER: Najaar 2023: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo KRO-NCRV logo

Dit jaar dompelt nieuw gezicht Herman van der Zandt zich samen met Sosha Duysker onder in de sfeer van de Vierdaagse. Met bijzondere verhalen van wandelaars, mooie plekken langs de route, de tomeloze inzet van honderden vrijwilligers en de uitbundige feestvierders langs de route.

'Het Gevoel van de Vierdaagse', om 21.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Dossiers