PowNed volgt achterblijvers van gedetineerden in nieuwe docuserie

maandag 4 oktober 2021

In Nederland zitten ruim 27000 mannen en vrouwen in detentie. Daarnaast volgen een kleine 1400 mensen een behandeling in een tbs-kliniek. In de zesdelige documentaireserie 'Achterblijvers' volgen we mannen, vrouwen en kinderen die alleen achterblijven wanneer hun geliefde, vader of moeder vast komt te zitten.

Ook voor deze achterblijvers lijkt de tijd soms stil te staan. Maar ze moeten thuis de boel draaiende houden én sterk blijven voor hun dierbaren achter slot en grendel. Lukt het de koppels onder de bijzondere omstandigheden hun relatie staande te houden? Vanaf woensdag 6 oktober om 21.20 uur bij PowNed op NPO 3.


Zo volgen we de 36-jarige Laura en haar twee kinderen. Laura zit in de bijstand en komt sinds een tijdje bij de voedselbank. Haar man Wesley zit in een tbs-kliniek, waar zij elkaar ontmoet hebben en vorig jaar zijn getrouwd. Ondanks dat Laura en Wesley van elkaar gescheiden zijn, is hun liefde acht maanden geleden bezegeld met de geboorte van de kleine Elia. Hoewel Wesley niet snel op vrije voeten zal komen – hij heeft net te horen gekregen dat zijn behandeling met twee jaar wordt verlengd – is Laura wel zeker van haar zaak.

Daarnaast maken we kennis met de 30-jarige Harry. Na negen lange maanden in detentie, komt eindelijk zijn grote liefde Jamie vrij. Het moment waar Harry reikhalzend naar heeft uitgekeken. Op iemand wachten was voor Harry een nieuwe ervaring. In het verleden werd er vooral op hem gewacht wanneer híj in de gevangenis zat.

Ook de 34-jarige Djennah telt de dagen af dat haar geliefde thuiskomt. Toen haar vorige relatie in het buitenland stukliep, keerde ze als alleenstaande moeder met drie kinderen terug naar Nederland. Een moeilijke tijd waarin ze zich bekeert tot de islam en Isa leert kennen. Wanneer Isa vast komt te zitten, zijn hij en Djennah pas zo'n anderhalf jaar samen. Hun zoontje Zinedinn is op dat moment nog maar twee maanden oud. Isa mag binnenkort met proefverlof en hoewel Djennah daar ontzettend naar uitkijkt, maakt ze zich er ook zorgen over.

De 37-jarige Ramona probeert samen met haar zes kinderen een nieuwe start te maken nadat ze moest vluchten voor haar gewelddadige ex-partner. Toch was er anderhalf jaar geleden een nieuwe man die haar vertrouwen wist te winnen: Gradus. Lang bij elkaar is het koppel niet, want na een misdrijf belandt Gradus in de bak. Gradus moet nog 6 maanden zitten, maar komt in aanmerking voor voorwaardelijke invrijheidsstelling. In huize Ramona wordt iedereen in stelling gebracht om Gradus eerste thuiskomst tot in de puntjes voor te bereiden… 

De zesdelige documentaireserie 'Achterblijvers' wordt geproduceerd door Skyhigh TV en is vanaf woensdag 6 oktober om 21.20 uur te zien op NPO 3.

DOSSIER: Najaar 2021: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers