NPO gaat met breed aanbod nieuwe toekomst in

dinsdag 31 augustus 2021

Prikkelen, elkaar in beweging brengen, nieuwe inzichten geven en de worstelingen van nu laten zien: de Nederlandse Publieke Omroep gaat in het komende seizoen met een gevarieerd aanbod een nieuwe toekomst in.

De wensen en het gedrag van het publiek veranderen in een snel tempo en NPO verandert mee.


'Bevlogen makers vertellen op velerlei manieren de verhalen van deze tijd. Dat doen zij onder meer in onze gerenommeerde journalistieke vensters op de wereld, in meeslepende dramaseries, in verrassende documentaires en in culturele programma’s. Informatief, leerzaam, onderhoudend en vooral: onderscheidend', zegt Shula Rijxman, bestuursvoorzitter NPO.

'De NPO laat vooroordelen wankelen en biedt een ander perspectief; via televisie, online en via NPO Start. Het palet is breed: van klimaatproblematiek tot een indringende serie over vrouwen die - omdat ze dat willen - hun geld verdienen met seks; van mensen die in een containerdorp wonen tot de jonge Marokkaanse boer Ayoub die op een oer-Hollandse boerderij werkt.'

Vernieuwing
Frans Klein, directeur Video NPO: 'We vernieuwen onze programmering op allerlei fronten. Op alle kanalen, ook op Zapp en Zappelin, want de publieke omroep zal altijd kinderprogrammering blijven maken. Voor de allerkleinsten komen we dit seizoen met maar liefst tien nieuwe series. Het seizoen is deze week gestart met het nieuwe vooravondprogramma 'Khalid & Sophie'. Arjen Lubach geeft straks dagelijks met humor zijn kijk op de werkelijkheid. De NPO heeft traditiegetrouw veel aandacht voor onze geschiedenis: in het crossmediale project 'Het Verhaal van Nederland', maar ook in dramaseries over Pim Fortuyn en de IRA-aanslagen in Zuid-Nederland. Onze ijzersterke dramaseries besteden aandacht aan verschillende culturen en maat­schappelijke ontwikkelingen, maar bieden ook ontspanning en een rustpunt in de dag.'

'Natuurlijk zijn komend seizoen weer geliefde klassiekers te zien als 'Boer zoekt Vrouw', 'Ik Vertrek XL', 'Heel Holland Bakt', 'Dream School' en 'Flikken Rotterdam'. En dit najaar vieren we met een aantal programma’s 70 jaar televisie, met een mooie serie van Han Peekel en een quiz over de tv-geschiedenis.'

Toekomst
Klein: 'Samen met de omroepen gaan we in 2022 naar een nieuwe manier van programmeren. De programma’s staan centraal en programmagenres zijn het uitgangspunt. Wat we willen bieden aan genres als drama, journalistiek of human interest is het startpunt. En pas daarna de vraag wat er past bij NPO 1, 2 of 3 of NPO Start. In Hilversums jargon heet dat van netmanagement naar integraal programmeren. Zo sluiten we aan bij de wensen en het gedrag van ons publiek, want dat verandert in snel tempo. En kunnen we nog sneller vernieuwen. Dat is nodig om ook in de toekomst een belangrijke speler te blijven met een aantrekkelijk, sprankelend en onafhankelijk samengesteld aanbod in een omgeving waarin steeds meer te kiezen valt.'

Dit zijn enkele hoogtepunten van het nieuwe televisieseizoen:

'100 Dagen in je Hoofd' (NPO 3, VPRO)
Hoe is het om ziek in je hoofd te zijn? Tim den Besten en Nicolaas Veul dompelen zich onder in de wereld van de psychiatrie. Als bijzonder stagiair in een psychiatrische kliniek in Eindhoven verkennen ze wat er omgaat in mensen die kampen met ernstige geestelijke problemen. Wat is dat eigenlijk, wat we in de volksmond 'gek' noemen?

'2Doc: Tegenwind – Het verdriet van de Veenkoloniën' (NPO 2, HUMAN)
In 'Tegenwind' zien we het felle verzet tegen de bouw van twee windmolenparken in de Gronings-Drentse Veenkoloniën. Verteld vanuit het perspectief van burgers, die hun vertrouwen in politiek en rechtsstaat volkomen verliezen en zelfs de grens van het oorbare overgaan.

'70 Jaar TV'  (NPO 1, MAX)
Televisie is er altijd en overal. Het is een constante stroom van informatie, kennisoverdracht, emotie, ontroering en verwondering. In het nieuwe programma '70 Jaar TV: Je Beste Vriend' spreekt tv-chroniqueur Han Peekel met kenners, makers en betrokkenen. Zij delen hun visie op en passie voor het medium, dat in oktober zijn zeventigste verjaardag viert.

'CHANSONS!' (NPO 1, BNNVARA)
Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps nemen de kijkers in een  muzikale vierluik mee in hun liefde voor het Franse lied.

'ARIA' (NPO 1, MAX)
'ARIA' is een nieuw muziekprogramma (gepresenteerd door Dionne Stax) waarin wordt gezocht naar de nieuwe operaster van Nederland. De inzet: een unieke eenjarige studiebeurs. In deze achtdelige serie zingen tien talentvolle operazangers wekelijks een bekende aria die wordt beoordeeld door een vakkundige jury bestaande uit Tania Kross, Rosemary Joshua en Henk Poort.

'Boer Ayoub' (NPO 3, KRO-NCRV)
Ayoub, de enige Marokkaanse boer in Nederland, krijgt een realityserie op NPO 3. De 23-jarige Ayoub wil niets liever dan ooit een eigen boerderij runnen en werkt daarom al sinds zijn veertiende op diverse melkveehouderijen om ervaring op te doen. In het programma zien we hoe Ayoub zijn droom probeert waar te maken.

'Boerderij Van Dorst' (NPO 3, BNNVARA)
Raven van Dorst verlaat Rotterdam voor een grote droom: wonen op het platteland in een afgelegen boerderij, om zelfvoorzienend te kunnen leven. De coronacrisis heeft extra duidelijk gemaakt dat we iets moeten veranderen aan onze manier van leven: minder consumeren en vriendelijker zijn voor de aarde. Raven betrekt een vervallen boerderij en ontvangt daar BN’er duo’s, die twee dagen komen helpen en een nachtje blijven slapen. Ver weg van de goudomrande glamour van de showbizz, en alle voorzieningen van de grote stad, gaan ze aan de slag. De boerderij opknappen, groente en fruit telen, het land bewerken, beesten houden, poep scheppen, ploegen, zaaien, oogsten en melken. Het hele pakket komt voorbij. En ondertussen wordt er vooral plezier gemaakt en voeren ze gesprekken over de toekomst – die van henzelf én die van de wereld.

'De Grote Kleine Treinencompetitie' (NPO 1, MAX)
In 'De Grote Kleine Treinencompetitie' (gepresenteerd door André van Duin) strijden zes modeltreinbouwers met hun teams tegen elkaar. Elke aflevering moet er - aan de hand van een thema - binnen enkele dagen een compleet nieuwe wereld gecreëerd worden. De tijdsdruk, het samenwerken en het in elkaar schuiven van de verschillende onderdelen van de modelspoorbaan maken het elke aflevering weer spannend: doen de lichtjes het, werken de technische onderdelen en blijft de trein rijden? Wie combineert creativiteit het beste met techniek en wint uiteindelijk?

'De Magische Auto' (NPO Zappelin, AVROTROS)
In het nieuwe kleuterprogramma 'De Magische Auto' laat Soy Kroon de droom van een kind uitkomen. Samen stappen ze in Soy zijn magische auto en belanden op mysterieuze wijze in de echte, grote mensen versie van de lievelingsspeelgoedauto van het kind. En dat is het begin van een spannend avontuur waarin het kind altijd de held is.

'Deep Shit' (NPO 3, BNNVARA)
De dramaserie 'Deep Shit' gaat over de vriendschap tegen wil en dank tussen twee vinex-vrouwen die elkaar vinden in hun ergernissen over het doorsnee leven. Ze besluiten samen net even een andere route in te slaan. Zo tart de serie alle conventies van het jonge, gesettelde gezinsleven.

'Dionne dichtbij de First Ladies' (NPO 1, AVROTROS)
Als First Lady van de Verenigde Staten bevind je je in het centrum van de wereldmacht en maak je grote historische gebeurtenissen van zeer nabij mee. Je bent tijdelijk onderdeel van een wereldberoemd instituut en gaat dankzij het beroep van je man sowieso de geschiedenisboeken in. Maar het is geen officiële baan, nergens staat beschreven wat je taken zijn. In deze serie leert Dionne Stax de echte vrouwen kennen achter de belangrijkste First Ladies, door de ogen van hen die hen het beste kennen: hun kinderen, bijzondere vrienden en vertrouwelingen uit het Witte Huis. Hoe hebben deze vrouwen hun rol als First Lady vervuld? Welke invloed hadden ze achter de schermen? Wat hebben ze op moeten geven en wat hebben ze bereikt?

'Het jaar van Fortuyn' (NPO 1, AVROTROS)
Dramaserie waarin de verkiezingsstrijd in 2002, tussen de flamboyante nieuwkomer Pim Fortuyn (Jeroen Spitzenberger) en PvdA-lijsttrekker Ad Melkert (Ramsey Nasr), beoogd opvolger van minister-president Wim Kok, centraal staat. De serie laat zien hoe de opkomst van Fortuyn niet alleen in politiek Den Haag, maar ook in het land de gemoederen hoog doet oplopen. In een periode van nog geen jaar, tussen de aanslagen van 9/11 en de moord op Fortuyn, zien we hoe het politieke landschap in Nederland voorgoed verandert. Naast Jeroen Spitzenberger en Ramsey Nasr zijn er rollen weggelegd voor onder anderen Fedja van Huêt, Carly Wijs, Jaap Spijkers, Frank Lammers, Thijs Römer, Teun Luijkx, Tijn Docter en Olinda Larralde Ortiz.

'Het Verhaal van Nederland' (NPO 1, NTR)
In 'Het Verhaal van Nederland' neemt acteur en verteller Daan Schuurmans de kijker mee langs de hoogte- en dieptepunten van onze geschiedenis. De tiendelige tv-serie volgt de ontwikkeling van de Nederlandse maatschappij, waarbij historische gebeurtenissen tot leven komen door middel van spectaculaire dramascènes, locatiebezoeken en interviews met experts. 'Het Verhaal van Nederland' is een crossmediaal project met naast een NPO 1-serie ook een serie voor NPO Zapp, een podcast met Diederik van Vleuten en een innovatieve 'location based audio tour-app' met wandelingen op verschillende locaties in Nederland, waarbij spannende verhalen de geschiedenis tot leven wekken.

'Je Zou Het Moeten Weten' (NPO 1, AVROTROS)
Quizprogramma waarin twee tv-prominenten - met ieder een team van vier secondanten - uiteenlopende vragen moeten beantwoorden over 70 jaar televisiegeschiedenis in Nederland. Met veel memorabele fragmenten en verrassende invalshoeken. Een 'oh ja!'- ervaring voor oudere generaties en 'oh ja?'-momenten voor jongere kijkers. Presentatie: Harm Edens.

'Jochem in de Wolken' (NPO 1, EO)
In de nieuwe vierdelige EO-serie 'Jochem in de Wolken' is cabaretier en bijna-bioloog Jochem Myjer letterlijk en figuurlijk in de wolken. In een luchtballon vaart hij over Nederlands mooiste natuurgebieden. Met zijn aanstekelijke passie en humor beschrijft hij op een unieke manier het prachtige landschap en zijn bewoners.

'JoJo & Ouma' (NPO Zappelin, KRO-NCRV)
JoJo is bijna vijf en Ouma is haar wijze en liefhebbende grootmoeder. Ze wonen dicht bij elkaar en oma heeft altijd wel iets leuks in petto als JoJo op bezoek komt.

'Khalid & Sophie' (NPO 1, BNNVARA)
Dagelijkse talkshow om en om gepresenteerd door Khalid Kasem en Sophie Hilbrand. Zij voeren het gesprek over maatschappelijke thema’s met betrokkenen en ontvangen actuele gasten uit de politiek, sport, muziek, cultuur en entertainment.

'Koeriers' (npo3.nl, KRO-NCRV)
De vlugge Winston ziet zichzelf als een echte zakenman maar werkt als koerier bij een verliesmakende pizzeria. Als hij de lieve eigenaar Onur besluit te helpen, moet Winston dealen met ongehoorzame koeriers, zeurende klanten en de kritische receptioniste Chanel. Heeft hij het wel in zich om de zaak te redden?

'Maud & Babs' (NPO 1, MAX)
Maud & Babs is een licht humoristische serie over een familie die onder hoge druk komt te staan vanwege toenemende mantelzorg. In acht afleveringen leren we Maud (Rifka Lodeizen) en haar gezin kennen. Maud is mantelzorger voor haar moeder Babs (Loes Luca), die begint te dementeren. Haar man Koen (Peter Paul Muller) vindt dat Maud te veel tijd besteedt aan de zorg. Het drama wordt nog groter als Mauds zus Juliette (Kim van Kooten) hele andere ideeën blijkt te hebben over wat zorg is. De oude rivaliteit tussen de zussen laait dan ook weer op. Naast mantelzorg voor haar moeder, heeft Maud ook een verloskundigenpraktijk met Suus (Nadja Hüpscher) en een gezin met twee kinderen draaiende te houden.

'My 9/11' (NPO 1, BNNVARA)
Op 11 september 2021 is het 20 jaar geleden dat de wereld werd opgeschrikt door de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten. Aan de vooravond van de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan reizen Sinan Can en Floortje Dessing naar Afghanistan en de VS om de impact te onderzoeken die 9/11 op de wereld heeft gehad. Ze portretteren mensen die nog steeds de gevolgen voelen van de gebeurtenissen die die dag in gang zijn gezet. Daarbij wordt duidelijk dat de emoties, problematiek en verdere levensloop in beide landen meer met elkaar gemeen hebben dan je wellicht zou denken.

'Seksengelen' (NPO 3, PowNed)
Sekswerk is legaal en het oudste beroep ter wereld, maar heeft nog altijd te maken met hardnekkige vooroordelen. In de vierdelige documentaireserie 'Seksengelen' (van de maker van 'Verdoofd') laten vier vrouwelijke sekswerkers die vrijwillig voor dit werk kiezen ons gedurende een aantal maanden volledig toe in ieder aspect van hun leven. Wat drijft de vrouwen dit werk te doen? Maakt hun werk daadwerkelijk gelukkig? En moeten we onze vooroordelen over sekswerk bijstellen? De camera is overal bij, van de seksdates met klanten tot de dagelijkse strijd van de vrouwen om geaccepteerd te worden. Een serie die je meeneemt in een tot nu toe voor de media hermetisch gesloten wereld. Rauw, dichtbij, confronterend en zonder vooroordelen.

'Shadow Game' (NPO 2/npo3.nl, KRO-NCRV)
Documentaireserie. Iedere dag proberen alleenreizende tieners die hun door oorlog verscheurde land zijn ontvlucht, de Europese grenzen over te steken op zoek naar bescherming en een beter leven. Mishandelingen en ontberingen zijn daar aan de orde van de dag. 'The Game' is de wrange term die jongeren gebruiken voor het oversteken van grenzen.

'Spaanders' (NPO 1, BNNVARA)
Vanuit een gezellig café neemt Patrick Lodiers op humoristische wijze de afgelopen week door met bekende én onbekende gasten. Een programma vol gesprekken, grappige fragmenten, satire en muziek.

'The Spectacular' (NPO 3, VPRO)
Vierdelige serie die zich eind jaren tachtig afspeelt in Nederland tijdens het einde van 'The Troubles', het Noord-Ierse conflict. Het zuiden van Nederland wordt opgeschrikt door een reeks dodelijke IRA-aanslagen gericht op Engelse soldaten die, gelegerd in bases in Duitsland, veel uitgaan in Limburg. Een speciaal team van rechercheurs opent de internationale jacht op een onzichtbare terreurcel, die een aanslag van ongekende omvang in Nederland heeft gepland, beter bekend als The Spectacular.

'Vlogmania' (Zapp, NTR)
Steeds meer Nederlanders hopen een bekende vlogger te worden. In deze satirische sketchshow voor de hele familie volgen we vloggers op zoek naar de gouden succesformule. Zo zien we Michael en Jessica Kick (Ruben van der Meer en Ilse Warringa), die ten koste van hun kinderen alles doen om de populairste vlogfamilie van Nederland te worden. Zanger Tony (Alex Klaasen) neemt een operaversie op van het liedje Pokerface. En peuter Jason (Jandino Asporaat) vlogt over zijn dag op de crèche. Deze 8-delige serie is gemaakt door de Groen Brothers (David en Simon Groen), die ook verantwoordelijk zijn voor de Klokko-commercialparodieën in 'Het Klokhuis'.

'Welkom in… Containerdorp' (NPO 1,  EO)
Dwight van van der Vijver trekt langdurig op met mensen uit de randen van de maatschappij. Ze wonen in speciaal ingerichte woongemeenschappen, zogenaamde 'containerdorpen'. Hier kunnen zij zichzelf zijn, zonder overlast te veroorzaken in de maatschappij. Dwight werkte 18 jaar bij de politie en kwam deze doelgroep keer op keer tegen, wanneer er bijvoorbeeld overlastproblemen waren. Nu ontmoet hij hen in Containerdorp om te ontdekken wat de (vaak tragische) verhalen achter deze mensen zijn. Dwight: 'Ik wil mensen niet zien als gebruikers of als verslaafden, ik wil ze gewoon als mensen zien. Ik wil weer de verhalen horen achter de mensen.' Is er in onze maatschappij plek voor de mensen uit containerdorpen?

DOSSIER: Najaar 2021: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Doorblader onze nieuwsberichten en kom alle nieuwtjes uit televisieland te weten!

Dossiers