Nieuw bij MAX: vierdelige interviewserie 'Smoeder' van Maria Goos

zaterdag 25 september 2021

De geplande theatertournee van de voorstelling 'Smoeder' met Maria Goos en Marcel Musters is door COVID-19 niet doorgegaan. In plaats daarvan gaat Goos langs bij Marcel Musters, Loes Luca, Meral Polat en Hedy d'Ancona om over diens ouders te praten.

Dat is de vierdelige interviewserie 'Smoeder' geworden, die vanaf zondag 26 september om 23.05 uur op NPO 2 wordt uitgezonden. In de eerste aflevering staat Marcel Musters centraal.


Maria Goos' eigen moeder, die 'bij ons lukt nooit niks' als levensmotto had, was in 2004 de inspiratie voor de zeer succesvolle theatervoorstelling 'Smoeder', die ze met Marcel Musters van theatergroep mugmetdegoudentand maakte. Aanleiding was de dood van Musters' moeder twee jaar daarvoor. Goos' moeder was in 1985 al gestorven. Omdat beide theatermakers uit Brabant komen, waar het gebruik is om 'onze moeder' te verkorten tot 'smoeder', werd dat de titel van voorstelling. Goos en Musters hebben er jarenlang mee door het hele land gereisd.

'Smoeder' is ontstaan uit gesprekken die Goos en Musters met elkaar voerden tijdens etentjes bij het plaatselijke Thaise restaurant. Die gesprekken zijn door Goos verwerkt tot een theaterscript. De opzet van de uiteindelijke voorstelling was simpel; het tafeltje bij de Thai werd verruild voor een tafeltje op het podium. In het bijzijn van publiek haalden Goos en Musters herinneringen op aan hun moeders. En dat werd zo'n succes, dat de voorstelling na vijftien jaar nog steeds op het repertoire staat van mugmetdegoudentand (onder de titel 'Smoeder vijftien jaar later'). Daarin vertelden Maria en Marcel hetzelfde verhaal als in de voorstelling 'Smoeder', maar aangevuld met commentaar van hun moeders. Zij hebben hun levens vanaf de eerste voorstelling in 2004 gevolgd en hebben daar wel het één en ander over te zeggen, vanuit het hiernamaals. En nu is het theater verruild voor de huiskamer.

'Smoeder' is een samenwerking van Omroep MAX met mugmetdegoudentand voor televisie en geproduceerd door CCCP.

'Smoeder', vanaf zondag 26 september om 23.05 uur bij Omroep MAX op NPO 2.

DOSSIER: Najaar 2021: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Heel Holland Bakt' (Omroep MAX)

Het thema is 'oost west, thuis best'. De bakkers beginnen met een fruitmand van botercrème. Hopelijk schieten de kandidaten niet uit hun slof tijdens de technische opdracht. Er moeten namelijk karamelslofjes gemaakt worden. Geheel in het thema sluiten we af met een 'bak je droomhuis'-spektakelstuk.

'Heel Holland Bakt', om 20.25 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers