'Lampje': over moed, vriendschap en altijd mogen zijn wie je bent

maandag 5 december 2022

De familieserie 'Lampje', gebaseerd op het gelijknamige en veelbekroonde boek van Annet Schaap, is het sprookjesachtige verhaal in vier delen over de 11-jarige dochter van een vuurtorenwachter die een bijzondere vriendschap sluit met een jongen met een vissenstaart.

'Lampje' speelt zich af in een mysterieuze wereld van piraten, zeemeerminnen en het Zwarte Huis. Een wereld die is gecreëerd met behulp van unieke kostuums en locaties, visual effects en meeslepende muziek. 'Lampje' is een verhaal over moed, vriendschap en over altijd mogen zijn wie je bent.


Aflevering 1: De vuurtoren
vanaf 6 december op NPO Plus
maandag 2 januari, 19.30 uur, NPO Zapp

Lampje woont met haar vader Augustus in de vuurtoren. Iedere avond klimt ze naar boven om de grote lamp aan te steken. Maar op een keer, als het stormt, zijn de lucifers op. De lamp blijft uit en in de donkere nacht slaat er een groot schip te pletter tegen de rotsen. Augustus krijgt de schuld en wordt voor straf opgesloten. Lampje moet gaan werken in het Zwarte Huis op de klif, en iedereen weet dat daar een monster woont. Martha, de huishoudster, verbiedt Lampje om naar boven te gaan. Maar Lampje mist haar vader en de zee, en alleen vanuit de torenkamer kan ze de vuurtoren zien. Op haar tenen sluipt ze de trap op...

Annet Schaap
Het debuut 'Lampje' van Annet Schaap, uitgegeven door Querido, won verschillende Nederlandse literatuurprijzen, waaronder de Gouden Griffel en de Woutertje Pieterse Prijs. Hiermee werd Lampje meteen een klassieker. Het boek is wereldwijd al in meer dan 25 talen vertaald.

Scenario: Mieke de Jong
Regie: Margien Rogaar
Cast: Lotte Jonker, Manu Gunning, Gijs Naber, Meral Polat, Els Dottermans, Christopher van Duijn, Sanne den Hartogh, Astrid van Eck, Joep van der Geest, Sabri Saad El Hamus, Leny Breederveld, Bert Luppes.

'Lampje' is een coproductie van VPRO en Juliet at Pupkin. VPRO en Juliet at Pupkin waren eerder verantwoordelijk voor succesvolle jeugddramaseries als de Gouden Kalf-winnaar 'Zeven Kleine Criminelen', de voor een Emmy genomineerde serie 'Taart' en recent 'Rudy’s Grote Kerstshow'.

'Lampje', vanaf 6 december op NPO Plus en vanaf maandag 2 t/m donderdag 5 januari om 19.30 uur bij de VPRO op NPO Zapp.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers