Eerste aflevering 'College Tour' met bondscoach Sarina Wiegman

maandag 30 augustus 2021

Sarina Wiegman, bondscoach van het Nederlandse vrouwenvoetbalteam, vertelt in 'College Tour' dat ze denkt dat er nog tijdens haar carrière een vrouw bondscoach van het Oranje mannenelftal wordt.

Op de vraag van Twan Huys of ze die baan zelf aan zou kunnen, antwoordt Wiegman bevestigend: 'Ja. Ik zou dat kunnen. Waarom niet?'. Op haar laatste dag als bondcoach van het Nederlandse vrouwenvoetbalteam, trapt Twan Huys met Sarina Wiegman het tweede seizoen van 'College Tour' bij KRO-NCRV af.


Wiegman sluit niet uit dat ze in haar carrière nog een mannenteam gaat coachen, maar het is geen uitgesproken ambitie van haar: 'Als er nu een aanbod van een mannenteam zou komen, zou ik alleen maar in de top willen werken. Omdat ik met minder niet gelukkig zou worden.'

Afscheid van het Nederlands elftal
De komende jaren staat Wiegman sowieso niet open voor een baan bij een mannenteam, omdat ze per 1 september bondscoach van het nationale Engelse vrouwenvoetbalteam wordt. Dinsdag 31 augustus neemt ze afscheid van het Nederlands elftal, na een periode van grote successen. Onder Wiegman's leiding werd Oranje Europees Kampioen, haalde het team de finale op het WK en speelden de leeuwinnen voor het eerst in de geschiedenis op de Olympische Spelen: 'Ik ga weg met een heel trots gevoel. Ik kan me niet voorstellen dat er nog een periode in mijn carrière komt die hiermee te vergelijken zal zijn.'

Kritiek op hoge salarissen
In de eerste aflevering van 'College Tour' gaat Sarina Wiegman bij Twan Huys in op de hoge salarissen van mannelijke voetbalspelers: 'De bedragen die in het mannenvoetbal omgaan zijn zo enorm. Volgens mij moeten we dat niet willen in het vrouwenvoetbal. Ik zie niet in waarom een vrouw 50 miljoen moet verdienen. Dat zie ik bij een man dus ook niet in.'

Verder in de uitzending
In 'College Tour' spreekt Wiegman ook over de pijnlijke uitschakeling van haar team op de Olympische Spelen, de vriendschappelijke wedstrijd waarin ze voor het eerst met haar Engelse team tegenover het Nederlands elftal staat en over homo-acceptatie in het voetbal.

Het hele interview met Sarina Wiegman is te zien in het nieuwe seizoen 'College Tour' op dinsdag 31 augustus om 20.35 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

DOSSIER: Najaar 2021: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Married At First Sight' - Carlo Boszhard

Jeffrey en Jerney sluiten hun huwelijksreis af en worden op Schiphol warm onthaald door hun kinderen. Bastiaan en Suzanne gaan samenwonen. Slaat bij hen de vonk over in de huiselijke omgeving van Suzanne? En tijdens het eindgesprek valt definitief het doek voor een van de stellen.

'Married At First Sight', om 20.30 uur op RTL 4.

Dossiers