Dit zijn de eerste gasten van nieuw seizoen 'College Tour'

woensdag 18 augustus 2021

Twan Huys maakte vanochtend deze drie nieuwe gasten van 'College Tour' bekend in het Mediaforum van Spraakmakers bij KRO-NCRV op NPO Radio 1. Studenten die een vraag willen stellen aan een van de gasten kunnen zich vanaf nu aanmelden.

'College Tour' wordt voor de tweede keer door de KRO-NCRV uitgezonden. In het vorige seizoen waren o.a. Ilse DeLange, Femke Halsema en Svetlana Tichanovskaja te gast. In de eerste uitzending van het nieuwe seizoen van 'College Tour' gaan Twan en de studenten in gesprek met Sarina Wiegman. Ook Marc van Ranst en Margaret Atwood zijn te gast dit seizoen. Binnenkort maakt Twan Huys nog drie nieuwe gasten bekend.


Sarina Wiegman
Sinds een aantal jaar staat het vrouwenvoetbal in Nederland écht op de kaart en kan niemand meer om onze Oranje Leeuwinnen heen. Dat succes komt geheel op het conto van bondscoach Sarina Wiegman (51), die deze zomer de overstap maakt naar het Engelse nationale vrouwenelftal. Na periodes als assistent- en interim-bondscoach, kreeg Wiegman in 2017 de leiding over de Nederlandse vrouwen. Daar behaalde ze veel successen mee: voor het eerst Europees Kampioen, de eerste keer in de finale op het WK én deze zomer stond ze voor het eerst in de geschiedenis met Oranje op de Olympische Spelen. Op haar laatste werkdag als bondscoach van het Nederlands elftal is stadion Galgenwaard in Utrecht het toneel voor 'College Tour' met Sarina Wiegman – dé plek waar de weg naar dat Europees kampioenschap begon.

Opname, vrijdag 27 augustus, Stadion Galgenwaard in Utrecht.
Uitzending, dinsdag 31 augustus, om 20.35 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Marc van Ranst
Door de voortslepende coronapandemie geniet menig viroloog nationale bekendheid. De Vlaamse hoogleraar virologie Marc van Ranst (56), die al prominent adviseur van de Belgische regering was tijdens de vogelgriep in 2007 en tijdens de Mexicaanse grieppandemie in 2009, kent inmiddels de keerzijde van die bekendheid. Toen in mei van dit jaar bleek dat de extreemrechtse en gewapende ex-militair Jürgen Conings het op hem gemunt had, moest Van Ranst met zijn gezin onderduiken in een safehouse. Maar ondanks overgebleven Conings-sympathisanten en vele luidruchtige coronasceptici, laat Van Ranst zich niet de mond snoeren. Op sociale media zoekt hij actief de confrontatie met criticasters. Dat leidde tot een rechtszaak met de bekendste coronacriticus van Nederland, Willem Engel, die Van Ranst beschuldigt van laster. Hij is vlak voor de uitspraak in deze rechtszaak te gast in 'College Tour'.

Opname, vrijdag 3 september in Rotterdam.
Uitzending, dinsdag 7 september, om 20.35 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Margaret Atwood
'The Handmaid’s Tale': voor miljoenen kijkers wereldwijd een televisieserie die je alleen maar kunt binge watchen. Maar de inmiddels wereldberoemde vrouwen in rode mantel en witte kap komen uit de pen van Margaret Atwood (81), die het gelijknamige boek schreef in 1985. Atwood, geboren in Canada, is internationaal bekend als romanschrijfster, dichter, feminist, politiek activist en literair criticus. Voor haar werk won ze vele prijzen, waaronder twee keer de prestigieuze Booker Prize en ieder jaar wordt haar naam genoemd voor de Nobel prijs voor de literatuur. Sinds het grote succes van de televisieserie zijn de kostuums uit 'The Handmaid’s Tale' regelmatig door vrouwen ingezet bij protesten als symbool tegen het inperken van vrouwenrechten. De Posthoornkerk in Amsterdam vormt het decor voor 'College Tour' met Margaret Atwood.

Opname, maandag 27 september, Posthoornkerk in Amsterdam.
Uitzending, dinsdag 28 september, om 20.35 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

'College Tour', vanaf dinsdag 31 augustus om 20.35 uur bij KRO-NCRV op NPO 2. Studenten kunnen zich vanaf nu aanmelden via de opnames via https://kro-ncrv.nl/programmas/college-tour of kijk op het Instagram-account voor meer informatie.

DOSSIER: Najaar 2021: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 2 logo

Goed leren kijken is de eerste stap om natuurbeschermer te worden. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met 'gewone mensen' die de teloorgang van hun postzegel natuur proberen tegen te houden. Als kind vond Sanne haar vaders liefde voor natuur vooral irritant. Altijd maar stoppen tijdens het wandelen om naar planten en insecten te kijken. Dat is door de jaren heen veranderd. Naast de vader van Sanne zien we een aantal andere natuurbeschermers in 'hun' natuurgebied.

'2Doc: Groenkijkers', om 22.20 uur bij de NTR op NPO 2.

Dossiers