De frustrerende realiteit van ziekenhuispersoneel in Videoland-documentaire 'Veerkracht: de rek is eruit'

donderdag 13 januari 2022
Foto: Videoland - © RTL 2022

Te weinig personeel, bedden, materieel, op de grens van code zwart en weer een nieuwe variant. Meer dan een jaar na de Videoland-documentaire 'Veerkracht: gevecht tegen corona' gaat het verhaal over menselijke veerkracht in een tijd van crisis nog steeds verder.

Terwijl heel Nederland zucht onder de vierde golf en een nieuwe lockdown, vindt achter de deuren van het ziekenhuis een waar zorginfarct plaats. Vanaf vrijdag 14 januari is in de 40 minuten durende aflevering 'Veerkracht: de rek is eruit' op Videoland de dagelijkse werkelijkheid te zien waar het zorgpersoneel van regioziekenhuis Bernhoven mee te maken heeft.


Bernhoven is een regionaal ziekenhuis in Uden. Als het coronavirus uitbreekt in Nederland ligt dit Brabantse ziekenhuis in het hart van de uitbraak. 20 maanden later, vecht het personeel nog altijd om het hoofd boven water te houden. Tegelijkertijd realiseren ze zich dat corona niet weggaat, met de dreiging van omikron en toekomstige varianten. Waar Nederland een hang heeft naar vrijheid en men het steeds lastiger vindt om zich aan de regels te houden, is het personeel vooral bezig hoe ze zich staande kunnen houden; ze zijn moe en gefrustreerd. De rek is eruit… 

IC-arts Mark van der Kuil: 'Als er geen IC-bedden meer vrij zijn doordat code zwart daadwerkelijk realiteit wordt dan betekent dit dat je met pijn verlichtende medicijnen in een gewoon afdelingsbed komt – waar je vrijwel zeker komt te overlijden. Of je nu COVID, een auto-ongeluk hebt gehad of te veel bloed verliest na de bevalling. Hoewel het beeld is ontstaan dat omikron minder heftige klachten met zich meebrengt, is dit onze realiteit. Het houden aan de regels is niet alleen van belang voor corona-patiënten, maar des te meer voor alle andere patiënten.'

De rek is eruit
In 'Veerkracht: de rek is eruit' krijgen kijkers een kijkje achter de schermen van de dagelijkse realiteit van het ziekenhuispersoneel: Patiënten die worden overgeplaatst omdat er geen plek meer is. De woede van familie die het moeilijk kan accepteren. De machteloosheid en frustratie van oververmoeide teams. Mensen die al maandenlang op zorg wachten en niet ingepland kunnen worden. Personeel dat door corona thuis moeten blijven waardoor collega’s hun weekenden opofferen. Mensen op de wachtlijst waarvan de medische situatie verslechtert omdat ze te lang moeten wachten. Slechts enkele voorbeelden die de zware last op de schouders van het personeel van regioziekenhuis Bernhoven omschrijven.

Ondanks deze strijd van 20 maanden die opnieuw tot een hoogtepunt komt eind 2021, blijft het personeel hun schouders eronder zetten. Dagelijks zetten ze zich in om zoveel mogelijk mensen te helpen. Met wederom een volgende piek voor de ziekenhuizen in aantocht, laat 'Veerkracht: de rek is eruit' de frustrerende realiteit zien van het ziekenhuispersoneel.

Geen lange termijn plan
IC-arts Van der Kuil vervolgt: 'Het is met name vervelend dat er geen duurzaam lange termijn plan gemaakt wordt. Er wordt gepraat over meer zorgcapaciteit, maar er wordt niet voor meer personeel gezorgd door hiervoor geld vrij te maken – daar zijn geen plannen voor. De politiek blijft deze discussie ontlopen, dat is enorm jammer.'

'Veerkracht: de rek is eruit' naar een idee van POSVIDEO en geproduceerd door IDTV, is vanaf vrijdag 14 januari 2022 te zien bij Videoland.

DOSSIER: Voorjaar 2022: alle plannen, alle zenders (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo AVROTROS logo

Kustwachter Adrian Loya opent in een appartement in Cape Cod het vuur op het getrouwde koppel Lisa en Anna Trubnikova. Lisa sterft en haar partner raakt zwaargewond. Ook een agent wordt neergeschoten. Op zijn lichaam draagt de dader een camera waarmee hij alles filmt.

'CRIMEDOCS: Love & Hate', om 23.05 uur bij AVROTROS op NPO 3.

Dossiers