Anna Gimbrère duikt met team uitvinders en wetenschappers in technische vragen van BN'ers

zondag 29 augustus 2021

Kun je een auto opladen met de bliksem? Waarom is er nog geen zelfrijdende fiets? Is het mogelijk om op lucht te surfen? Wetenschapsjournalist Anna Gimbrère werpt in het populair wetenschappelijke 'Anna's Brains' alles in de strijd om dit soort prikkelende technische vragen van verschillende bekende Nederlanders te beantwoorden.

Samen met een team jonge uitvinders en wetenschappers zet ze wetenschappelijke kennis, lef en creativiteit in om tot spectaculaire antwoorden te komen.


In een wereld vol technologie lijkt het soms alsof we technisch alles al kunnen, maar er blijven altijd bijzondere uitdagingen bestaan. Anna Gimbrère en haar team zetten de wetenschap in om schijnbaar onmogelijke vragen van bn’ers op te lossen. Wat volgt is een proces van testen, spectaculaire proeven en experimenten om aan aan het eind van het programma de oplossing te presenteren aan de BN’ers. Net zoals in de wetenschap is ieder proces er een van vallen en opstaan en is het resultaat altijd de moeite waard. Maar of de BN’ers dan ook echt tevreden zullen zijn met de bijzondere oplossing die Anna en haar brains hebben bedacht, zal moeten blijken.

In een grote werkplaats vol apparatuur gaan de brains de strijd aan met de natuurwetten. Jonge uitvinders en wetenschappers kijken elk vanuit hun eigen expertise naar het 'probleem'. Veel kan niet, maar wat kan er wél? Om het probleem te doorgronden wordt er gebrainstormd, op internet gezocht, getekend, er worden animaties gemaakt en praktijktests gedaan. Anna zoekt naar kennis in bestaande laboratoria, praat met wetenschappers en neemt die kennis mee terug naar haar werkplaats en 'haar' brains. Samen werken zij in kleine stapjes toe naar het grote finale experiment. Impliciet leggen zij de wetenschap áchter de opdracht bloot. Welke natuurkundige wetten moeten ze bedwingen? En hoe doe je dat? Het antwoord zal gegeven worden in vorm van een bonte stoet nieuwe toepassingen die het leven van de mens, nou… in ieder geval de BN'er, een beetje beter maken.

Over Anna Gimbrère
Anna Gimbrère (1986) is wetenschapsjournalist en presentatrice. Ze studeerde theoretische natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam en wilde astronaut worden. Ze werkte o.m. voor Nationale Wetenschapsquiz, Galileo en Experimensen. In 2018 was Gimbrère kandidaat in 'De Slimste Mens'. Ze presenteerde 'Oranje Boven', 'Down Under' en 'De Wilde Ruimte'. Anna Gimbrère werd door de Volkskrant uitgeroepen tot mediatalent van 2019.

'Anna's Brains', vanaf maandag 30 augustus om 20.25 uur bij VPRO op NPO 3.

DOSSIER: Najaar 2021: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'We Gaan er Allemaal Aan (zelfs Valerio Zeno)' (PowNed)

Valerio onderzoekt hoe reëel de dreiging van een nucleaire oorlog is. En vooral: als er een nucleair conflict ontstaat, hoe groot is dan de kans dat we er als mensheid aangaan? Wat blijkt? Zelfs tijdens de Cubacrisis in 1962 stond de wereld er beter voor dan nu. Een beperkt regionaal nucleair conflict kan al ons einde betekenen. Toch lijkt het alsof we vergeten zijn hoe angstaanjagend die wapens zijn. Valerio praat met wetenschappers, strategisch analisten en algeheel orakel Maarten van Rossem over verfrissende onderwerpen als de nucleaire winter, de doemsdagklok, failed states en het geheim van Volkel. En ja, er mag ook gelachen worden.

'We Gaan Er Allemaal Aan', om 21.30 uur bij PowNed op NPO 3.

Dossiers