'Zingen is Goud': BV's zingen hun favoriete songs met Bent Van Looy

maandag 10 april 2023
Foto: Canvas/VRT - © Charlie De Keersmaecker 2023

In het nieuwe, korte en (bijna) dagelijkse programma 'Zingen is Goud' ontvangt Bent Van Looy in zijn schildersatelier verrassende en boeiende gasten.

Hij praat met hen over songs waarmee ze een bijzondere band hebben. Aan zijn Wurlitzer-piano vertellen ze waarom net die songs hen zo wisten te raken. Praten over de soundtrack van het leven is al heel mooi, maar Bent heeft eigenlijk nog veel liever dat zijn bezoekers hun sleutelsongs ook zingen. Want praten is zilver maar… zingen is goud.


'Wanneer we zingen zijn we op ons kwetsbaarst, het zorgt voor ontmoetingen die meteen naar de essentie gaan', aldus Bent Van Looy.

Er zijn liedjes die om de een of de andere reden aan mensen blijven plakken. Ieder van ons heeft wel een paar van die songs waarmee we iets hebben, die we associëren met een belangrijk moment in ons leven of met een bepaald gevoel. Dat kan een ingrijpende gebeurtenis zijn, een onvergetelijke liefdesgeschiedenis, of gewoon de good vibe van een mooie vakantie.

Over zo’n songs en liedjes gaat 'Zingen is Goud'.

Bent Van Looy nodigt bekende gasten uit in zijn schildersatelier in Antwerpen om met hen te praten over een specifieke song uit de soundtrack van hun leven. 'Ik ben niet zo heel goed in smalltalk', zegt Bent, 'maar het is wonderlijk om te zien hoe iedereen bij mijn oude Wurlitzer-piano meteen zijn harnas aflegt. In de ongedwongen sfeer van mijn atelier en met de magie van muziek klapte het luikje naar de ziel van mijn gasten elke keer opnieuw wijd open.'

Zo linkt Thomas Vanderveken een song van Spinvis aan het vroegtijdige overlijden van zijn vader. Voor Kim Gevaert dan weer was Alicia Keys altijd een grote inspiratie toen ze nog topatlete was. Martin Heylen zoekt troost bij Arno en Christophe Deborsu vertelt hoe hij het hart van zijn echtgenote wist te veroveren met een chanson van Michel Berger.

In het atelier van Bent is meer te vinden dan schildersezels, verftubes en blikken vol penselen. Er staat ook een vintage Wurlitzer-piano, waarop Bent alle nummers van zijn gasten kan spelen. Want nadat ze hun verhaal hebben gedaan, doen ze waar liedjes voor dienen: ze zingen. De meeste gasten in 'Zingen is Goud' zijn helemaal geen zangers, maar toch zingen ze de songs van hun leven, begeleid door Bent en zijn piano. Soms gaat het schoorvoetend, soms uit volle borst. Ze zingen hun song en laten ons zo een klein beetje in hun ziel kijken.

Dit zijn Bents gasten in de eerste twee weken:

Maandag 17 april: Stefaan Degand
Dinsdag 18 april: Kim Gevaert
Woensdag 19 april: Jaouad Alloul
Donderdag 20 april (geen uitzending wegens voetbal)
Maandag 24 april: Martin Heylen
Dinsdag 25 april: Siska Schoeters
Woensdag 26 april: William Boeva
Donderdag 27 april: Sofie Van de Velde

'Zingen is Goud', vanaf maandag 17 april, maandag tot donderdag omstreeks 23.00 uur op Canvas.

DOSSIER: Voorjaar 2023: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo PowNed logo

Documentairemaker Sahar Meradji verkent de schokkende realiteit van Nederlandse jongeren die tijdens de coronacrisis door verveling steeds vaker naar drugs grepen en dat nu nog steeds doen. Ze proberen doordeweeks nog enigszins normaal te functioneren na uitputtende drugsmarathons in het weekend. Hebben deze jongeren nog veelbelovende toekomstperspectieven, of wordt dat steeds meer verdrongen door de gevolgen van hun gebruik? De documentaire werpt een onthullende blik op de rauwe realiteit die tot nu toe grotendeels onzichtbaar is gebleven.

'PowNed of View', om 21.25 uur bij PowNed op NPO 3.

Dossiers