Waarom de VRT (nog) geen mondmaskers verplicht in de studio's

dinsdag 2 februari 2021

De recente aanbevelingen over het dragen van mondmaskers op de bedrijfsvloer zorgen voor een aangepast beleid bij de Vlaamse zenders. Bij VTM Nieuws dragen de ankers vanaf vandaag mondmaskers al er gasten aanwezig zijn. Zover wil de VRT nog niet gaan. In een persbericht verklaart de openbare omroep waarom ze dat niet doen.

Vandaag lichtte viroloog Steven Van Gucht het nieuwe rapport van de Risk Assessment Group toe op de persconferentie van het Crisiscentrum en Sciensano. Dat rapport zou aanraden om een mondmasker te dragen op kantoor of in afgesloten, slecht verluchte ruimtes (waar je meer dan 15 minuten doorbrengt met personen van buiten je gezin). De VRT analyseert dit advies grondig (zodra gepubliceerd) maar verplicht voorlopig geen mondmaskers in haar tv- en radiostudio's. Praatgasten die een mondmasker willen dragen, kunnen dit zeker doen.   

Viroloog Marc Van Ranst: 'Beide opties zijn verdedigbaar, maar als ik mij niet veilig voel in een studio, zal ik een mondmasker dragen. Als alle maatregelen in de studio gerespecteerd worden, dan is het risico verwaarloosbaar klein en dan kan het mondmasker af voor de tijd van het interview. Het gaat om maatregelen als voldoende afstand bewaren en vooral voldoende ventilatie. Zonder mondmasker zijn mensen beter verstaanbaar en dat is ook belangrijk.'


LEES OOK: Ankers 'VTM NIEUWS' dragen mondmasker bij gasten in studio

Uit herhaalde controles in de voorbije maanden bleken de VRT-studio's zeer goed verlucht, zowel bij radio als televisie. De VRT hanteert bovendien zeer strenge veiligheidsmaatregelen in haar studio's, die zijn gevalideerd door virologen, de bedrijfsarts en de preventieadviseur. Alle VRT-medewerkers houden anderhalve meter afstand, nodigen minder gasten uit aan langere interviewtafels, zorgen voor aangepaste microfoons en een continue ontsmetting van interviewtafels en opnamemateriaal.

Viroloog Steven Van Gucht: 'Gesprekken in tv-studio's – met meerdere mensen op afstand aan een tafel – duren meestal niet zo lang. Mijn ervaring is dat tv-studio's meestal zeer grote en goed ventileerde ruimtes zijn, met heel hoge plafonds. De afstand tussen de deelnemers is meestal twee meter, dus op zich is dit OK omdat de gespreksdeelnemers geen hele dag doorbrengen met elkaar.'

Met het oog op de verstaanbaarheid van praatgasten, verplicht de VRT voorlopig geen mondmaskers in haar tv- en radiostudio's. Ondertussen blijven de strenge veiligheidsmaatregelen gelden en optimaliseert de omroep zijn werking voortdurend – zo besliste de VRT op basis van het vorige overlegcomité om buitenlandse gasten te weren tot maandag 1 maart 2021. De VRT volgt ook het overlegcomité van volgende vrijdag op de voet en doet er alles aan om de veiligheid van medewerkers en gasten voorop te stellen.


Lees ook:
Ankers 'VTM NIEUWS' dragen mondmasker bij gasten in studio

DOSSIER: Coronacrisis op Vlaamse radio & tv

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraďense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers