Trio jureert in nieuw seizoen van 'De Slimste Mens' (filmpje!)

maandag 22 juli 2013

Het was de warmste zomer sinds het begin van de metingen in 1833, toen een mooie blonde magistrate op hoge hakken het redactiekantoor van 'De Slimste Mens ter Wereld' kwam binnengewandeld.

De redacteurs verwelkomden haar met zweterige handjes en glimmende voorhoofden, de redactrice begroette haar ook en de kandidaten glimlachten wat nerveus. Bruno Wyndaele verzocht haar om op een stoel plaats te nemen, nam zijn papieren waarop de vragen stonden en de quiz begon. Op dat moment, juli 2003, zo'n zes weken voor het allereerste seizoen op antenne ging, zaten er ook nog proeven in het programma, zoals een hemd strijken of olie in een auto gieten zonder morsen.


De magistrate enerzijds, en journalist Marc Reynebeau anderzijds becommentarieerden wat gebeurde, gaven duiding, schetsten de historische context. Kandidaten sloegen de bal al eens mis, de jury wist altijd meer, want zij kenden de vragen, er hing behalve warmte ook humor in de lucht. Uiteindelijk werd beslist om het eerste seizoen Marc Reynebeau als jurylid te engageren. De magistrate werd nog mateloos gelukkig, maar kon helaas niet overtuigd worden mee te werken aan de quiz, noch als kandidate, noch als jurylid.

[12219]

Inmiddels zijn we tien jaar later. Het is opnieuw ontzettend heet, en binnen een week of zes gaat het programma opnieuw op antenne. De jury kende inmiddels al enkele metamorfoses. Marc Reynebeau schitterde enkele seizoenen, professor Rik Torfs nam de fakkel over, gaf die na enige tijd op zijn beurt aan mensen als Tobback, Kamagurka, Sien Eggers en Urbanus. Het laatste seizoen liep Philippe Geubels, telkens bijgestaan door een ander jurylid, een indrukwekkende marathon en zat hij avond na avond trouw aan de zijde van Erik Van Looy. Er wordt nog steeds duiding gegeven, de lucht is inmiddels zwanger van humor.

Drie vaste juryleden
Na negen reguliere seizoenen en één 'Allerslimste Mens ter Wereld' treedt dit tiende seizoen een Heilige Drievuldigheid aan, een driemanschap, een triumviraat, een trio di pasta.

Philippe Geubels is de vaste waarde, een baken van vertrouwen, groothandelaar in de grap, een voormalig rekkenvuller die je binnenkort ook kent als de presentator van 'Geubels en de Belgen'.

Bruno Vanden Broecke, een acteur met een Gouden Roos op de schouw voor 'WAT ALS?' kennen we als tedere muzikant en een zich altijd voluit inlevende mens, een psycholoog die de kandidaten waar nodig een hart onder de riem steken kan.

Lieven Scheire tenslotte zet de D van Duiding terug in het programma. Hij voegt een vleugje wetenschap toe. De man heeft het internet inmiddels helemaal uitgelezen, bulkt van de kennis, en zal het programma voorzien van de nodige punten, komma's en pointes.

Deze drie vaste juryleden - elke dag zie je een van hen aan de jurydesk - zullen telkens vergezeld worden door een gastjurylid. Gella Vandecaveye is bezet door 'De Grote Sprong', maar toffe toppers als Astrid Bryan, Jan Hoet, Wouter Deprez, Johan Boskamp, Jonas Geirnaert, Jani Kazaltzis, Guga Baul, Piet Huysentruyt, Frank Focketyn, Clara Cleymans, Natalia en Bart Cannaerts zegden reeds toe.

'De Slimste Mens ter Wereld', vanaf september op VIER.


Lees ook:
Ook topzwemmer Pieter Timmers in 'De Slimste Mens'

DOSSIER: Najaar 2013: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier
deslimstemens

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Verraders' (RTL 4)

Met de finale in zicht, groeit het onderlinge wantrouwen. Zelfs de Verraders bekijken elkaar met argusogen. Een van de Getrouwen probeert de groep voorzichtig mee te krijgen, maar belandt zelf in een zee van verdenkingen. In een kasteel waar paranoia hoogtij viert, is strategie de sleutel.

'De Verraders', om 20.00 uur op RTL 4.

Dossiers