Streamz lanceert trailer van documentaire 'De Harde Kern'

maandag 22 april 2024
Foto: © Streamz 2024

Onder de hooligans van de voetbalclubs geldt de staalharde wet van omerta, de geheimhoudingsplicht. Met de buitenwereld wordt niet gepraat over wat er zich binnen de muren van de harde kern afspeelt.

Maar in de driedelige documentaire 'De Harde Kern' bevindt Tourist LeMC zich te midden van deze zeer afgeschermde wereld. Oude kennis en Antwerp Casual Chino loodst hem door deze wereld. Tourist wil begrijpen waarin hij als supporter verschilt met de mannen van de harde kern: Waarom doen ze wat ze doen? Hoe kijkt de wereld naar hen? En vooral hoe kijken zij naar zichzelf? De documentaire probeert vanuit verschillende perspectieven de complexiteit van deze subcultuur te doorgronden.'F*ck de media': dat is het algemene credo binnen de harde kernen van de Belgische voetbalclubs. Met journalisten wordt niet gepraat, want volgens hen zijn die alleen maar geïnteresseerd in verhalen van gratuit geweld en hooliganisme.

Het mag dus een wonder heten dat Johannes Faes (beter gekend als Tourist LeMC) tot binnen de harde kern geraakte van clubs zoals Antwerp, Anderlecht, KV Mechelen of Charleroi. De ontbrekende schakel is Chino, een Antwerp Casual die het contact met de verschillende supportersgroepen verzorgde en Tourist door deze ongekende wereld loodst. Als ongewoon duo gaan ze, elk vanuit hun eigen invalshoek, in gesprek met de leiders van de harde kernen en bieden ze ons een ongekend inzicht. ​

Tourist is geïnteresseerd in de hersenkronkels van de mens. Zonder het geweld en de stevige meningen van de harde kernen goed te keuren, legt hij zijn oor te luister. Hij probeert te begrijpen wat de diepe kloof tussen harde supporter en zachte supporter voedt. Door te luisteren naar de motieven, de uitdagingen en de vooroordelen, biedt 'De Harde Kern' de kans om de complexiteit van deze subcultuur ietwat te doorgronden.

Aflevering 1: Wij haten iedereen
Tourist LeMC is opgegroeid in de Antwerpse Seefhoek waar hij een fascinatie ontwikkelde voor sociologische fenomenen zoals bendes en clans. Op het voetbal werd hij dan ook getriggerd door de gemaskerde zware jongens van de harde kern. Het is duidelijk wat hem met die gasten verbindt: de liefde voor een voetbalclub zoals Den Antwerp. Maar Tourist wil weten waarin hij van hen verschilt. Waarom zitten zij wel in de harde kern en hij niet?

Aflevering 2: Le métier de hooligan
Le métier de hooligan betekent keiharde vechtpartijen en soms levensbedreigende verwondingen. Ook aan de kant van de gemeenschappelijke aartsvijand: de politie. Tourist wil weten hoe een mens in de harde kern van een voetbalclub belandt. Chino neemt Tourist mee naar de plekken waar hij opgroeide in een omgeving die gekenmerkt werd door drugs, zelfmoord en vuurwapens. Maar niet enkel kansarme jongeren worden hooligan.

Aflevering 3: One big family
Tourist leert de mannen van de harde kern steeds beter kennen. Naast de knokpartijen, ziet hij ook één grote drijfveer terugkeren: de drang om bij een groep te horen. Zo leert Tourist ook dat de hooligans elkaar emotioneel en financieel helpen op moeilijke momenten, zelfs over de verschillende clubs heen. Volgens psycholoog Filip Boen, is het bij deze voetbalsupporters een uniek groepsgevoel dat geen enkel andere subcultuur kenmerkt.

'De Harde Kern' is een productie van AKA De Mensen en Streamz. De regie is in handen van John Thijs en Felix Goffin. Alle afleveringen van de reeks zijn vanaf 2 mei te zien op Streamz.

DOSSIER: Voorjaar 2024: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Hofkar' (PowNed)

De BoerBurgerBeweging (BBB) groeit als kool. Dit gaat ten koste van de voormalige boerenpartij CDA. Willemien Koning-Hoeve, Statenlid in Noord-Holland én melkveehouder, gaat bij deze Europese verkiezingen de agrarische stemmen proberen terug te winnen voor haar partij. Hoe gaat ze dat doen? En hebben de boeren het CDA nog wel nodig?

'De Hofkar', om 22.10 uur bij PowNed op NPO 2.

Dossiers