Ontdek de vergeten schandalen van BelgiŽ in de trailer van 'Bad Bad Belgium'

woensdag 21 februari 2024
Foto: © Streamz 2023

De driedelige Streamz Original 'Bad Bad Belgium' duikt in de donkerste krochten van de Belgische geschiedenis om er drie vergeten schandalen terug boven te halen.

De verhalen worden verteld door Peter Van den Begin, Gene Bervoets en Liesa Van der Aa.Sommige dingen leer je niet in de les geschiedenis... De reeks ‘Bad Bad Belgium’ vertelt die verhalen die bewust uit het collectieve geheugen werden geschrapt. Van de Belgische betrokkenheid bij de atoombom in de jaren ’40, langs de omstreden start van het Vlaamse massatoerisme in de jaren ’60, tot de eerste Belgische XTC-pil in de jaren ’90.

Vernieuwende documentaire
Tijdens het maken van deze documentaire werd AKA De Mensen geconfronteerd met het gebrek aan beeldmateriaal. Ze vonden nauwelijks archiefbeelden van deze geheime operaties. Om deze uitdaging aan te gaan, benaderden ze Visuals Internationals met de opdracht om de vergeten schandalen te animeren.

Tijdens de productie van 'Bad Bad Belgium' kreeg de setdressing dan ook bijzondere en nauwgezette aandacht. Visuals Internationals paste een innovatieve animatietechniek toe om 'een levendige weergave te bieden van deze verhalen uit de Belgische geschiedenis:

'We moesten werken met drie compleet verschillende verhalen uit de geschiedenis: een true crime sfeer van de jaren 90, een nostalgische vakantiefilm van de jaren 70 en de historische zwaarheid van WO 2. ​ Om deze zo accuraat mogelijk weer te geven, zochten we naar een animatiestijl die zich makkelijk kon vertalen naar deze drie tijdsperiodes. We combineerden archiefbeelden met 3D-elementen om tot onze collage-stijl te komen, en maakten gebruik van de nieuwe ontwikkeling van AI-gegenereerde foto's. Dit stelde ons in staat om 'archiefbeelden' te creëren van momenten die nooit gefilmd zijn geweest. We hopen zo mensen volledig te kunnen onderdompelen in een deel van onze Belgische geschiedenis die we ons niet meer herinneren', vertelt Jonas Wellens.

Aflevering 1: XTC
De Limburgse dokter, Danny Leclère, creëert de perfecte formule voor XTC en bouwt in de bewogen jaren '90 in een mum van tijd één van de grootste drugsnetwerken ter wereld uit.

Aflevering 2: TEN BEL
Begin jaren ’60 bouwt de West-Vlaamse ondernemer, Michel Huygen, een vakantiecomplex op Tenerife. Wat ooit een woestijn was, verandert in korte tijd in een megalomaan paradijs.

Aflevering 3: URANIUM
Midden in de Tweede Wereldoorlog sluit de Belgische Edgar Sengier een geheime deal met het Amerikaanse leger wat leidt tot een bijdrage aan de atoombom.

Met de stemmen van Peter Van den Begin ('De Twaalf') in aflevering 1, Gene Bervoets ('Knokke Off') in aflevering 2 en Liesa Van der Aa ('De Dag') in aflevering 3.

'Bad Bad Belgium' is een productie van AKA De Mensen en werd geschreven door Jasper Declercq en Tom Pardoen. De regie is in handen van Jasper Declercq, Jonas Wellens en Wouter Medaer. Alle afleveringen van de reeks zijn op 22 februari te zien op Streamz.

DOSSIER: Voorjaar 2024: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

De pasgetrouwde en onafscheidelijke Christian en Anastasia genieten samen van hun luxeleven, in de veronderstelling dat ze de duistere figuren uit hun verleden achter zich hebben gelaten. Maar hun zorgeloze leven wordt al gauw verstoord door Jack Hyde, de ex-baas van Ana, die wraak wil na zijn ontslag. En ook Elena is niet van plan het echtpaar met rust te laten.

'Fifty Shades Freed', film uit 2018 met Dakota Johnson en Jamie Dornan, om 20.30 uur op NET5.

Dossiers