Mo vint toh, 'Chantal' is weere!

zaterdag 20 januari 2024
Foto: © VRT/Streamz 2023

Ieders favoriete West-Vlaamse politieagente, 'Chantal', is back in business. Na een moeizame zoektocht om haar plekje te vinden als vrouw in 'a man's world', krijgt de kijker te zien hoe ze zich eindelijk thuis voelt als coördinator van de wijkdienst van Loveringem, tot grote vreugde van haar dochter Emma.

Ook haar team, burgemeester Vanhecke én buurman Arne zijn blij met haar komst. Stagiair Felke De Bruyne komt het team versterken, met enige animo in het wijkcommissariaat tot gevolg. Roland Schietekatte dient echter een klacht in bij Comité P en zolang dit onderzoek loopt, wordt Chantal geschorst. Bovendien stelt hij zich ook nog kandidaat voor de nakende burgemeestersverkiezingen. Chantals toekomst in Loveringem ziet er ineens een pak minder rooskleurig uit. Gelukkig lijken Chantal en Arne op amoureus vlak naar elkaar toe te groeien… Of net niet?


Naast Maaike Cafmeyer zijn Mathias Sercu, Dries Heyneman, Steven Mahieu, Yves Degryse, Wim Opbrouck, Zouzou Ben Chikha, Patricia Kargbo, Kurt Defranq en vele anderen in de reeks te zien. 'Chantal' werd bedacht en geschreven door Mathias Sercu en de regie is in handen van Jeroen Dumoulein en Senne Dehandschutter.

[video]

De personages

Chantal Vantomme, 46 jaar (Maaike Cafmeyer)
Sinds Chantal solliciteerde naar de job van chef in het wijkcommissariaat van Loveringem is haar leven helemaal veranderd. Haar ambitie was om de job in deze rustige uithoek tijdelijk op te nemen, en zich ondertussen voor te bereiden op de toelatingsproef voor de opleiding van commissaris. Ondanks dat ze slaagde voor de proef, heeft ze toch beslist om niet naar Brussel te gaan en in Loveringem te blijven. Hoofdreden daarvoor is het welzijn van haar dochter Emma, die in Noor een fantastische vriendin gevonden heeft en zich in dit dorp goed in haar vel lijkt te voelen. Chantal zelf ziet ook wel de voordelen van haar keuze. Nu kan ze min of meer haar eigen baas blijven.

Chantal wordt door haar omgeving vaak onderschat, en dat is waarschijnlijk haar grootste troef. Met gespeelde domheid of geveinsde naïviteit heeft ze al menig tegenstander verrast. ​ Op liefdesvlak loopt het niet van een leien dakje. Chantal kan zich moeilijk openstellen voor een langdurige verbintenis, dat heeft alles te maken met haar verleden en vorige relaties. Maar ondertussen begint ze beetje bij beetje iets van dat pantser af te leggen en groeit ze stilaan naar haar buurman Arne toe.

Chantal blijft een einzelgänger, en dat typeert haar. Maar op een of andere manier is er een bunch om haar heen ontstaan, een nieuwe familie die haar heeft leren waarderen voor wat ze is, en dat is wederzijds. Beetje bij beetje heeft dit dorp, haar collega’s, de mensen rondom haar… zich in haar hart genesteld. ​ En ook dat is wederzijds.

Inspecteur Rik Cloedt, 36 jaar (Dries Heyneman)
Rik groeide op in deze westelijke uithoek van het land. Door zijn aderen stroomt 'den Ijzer'. Hij is een honkvaste en conservatieve Vlaming die zich bij momenten extreem uitdrukt. Dat Chantal het wijkcommissariaat is komen leiden, was voor hem niet evident. Zijn conservatieve en achterhaalde man-vrouwbeeld botste met de vrijgevochten Chantal. Een vrouw die de leiding krijgt? Dat kon nooit lukken in de wereld van Rik Cloedt. Hij was ervan overtuigd dat het ook niet zo lang zou duren. Vrouwen zijn immers emotionele en bijgevolg onbetrouwbare wezens.

Met lichte tegenzin en onverholen cynisme startte hij de samenwerking, maar beetje bij beetje is zijn appreciatie voor Chantal gegroeid. Ze brengt het er helemaal niet zo slecht vanaf als chef, dat kan zelfs Cloedt niet ontkennen. Intussen zijn Cloedt en Chantal stilaan volwaardige partners geworden.

Arne Goedvriendt, 43 jaar (Steven Mahieu)
Arne is de buurman van Chantal, vrachtwagenchauffeur en al tien jaar weduwnaar. ​ De cabine van zijn indrukwekkende Scania is een eerbetoon aan zijn overleden Nadine. Hij besteedde de laatste jaren meer tijd in zijn vrachtwagen dan dat hij thuis was. Arne kookt elke dag zijn potje, en draagt zorg voor het huis waar hij ooit met Nadine woonde, dat had hij haar immers op haar sterfbed beloofd.

Arne heeft een meer open kijk op de wereld dan de meeste mensen in Loveringem. Geleidelijk is er een vertrouwensband gegroeid tussen Arne en Chantal. Wanneer hij thuis is, kookt hij graag iets extra voor haar en Emma, springt hij al eens in wanneer Chantal geen babysit vindt en neemt hij Emma occasioneel mee met de grote vrachtwagen. Nu is Arne klaar voor een volgende stap in zijn leven. En Chantal is in zijn ogen de ideale kandidaat om die mee te zetten.

Hoofdinspecteur Johnny D’Haese, 46 jaar (Mathias Sercu)
Johnny is een oude studiegenoot van Chantal. Tijdens hun opleiding hadden ze een kortstondige affaire die Chantal kordaat stopzette toen ze erachter kwam dat Johnny er tegelijkertijd nog twee affaires op na hield. Nu, zoveel jaren later, woont Johnny aan de kust en werkt hij in Veurne bij de lokale recherche. Hij is getrouwd met een West-Vlaams ex-fotomodel.

In zijn jonge jaren was Johnny heel wat. Nu ligt zijn focus vooral op het verbergen van zijn buikje en beginnende kaalheid. Zijn oneliner is 'recherche beats verkeerspolitie', en daarmee zet hij de wijkinspecteurs graag op hun plaats. Johnny steekt ook graag de pluimen op zijn hoed. Chantal maakt handig gebruik van zijn ijdelheid als het haar eigen onderzoek kan vooruithelpen. Waar ze in het begin nog af en toe de kapitale fout maakten met elkaar in bed te belanden, is de verhouding Johnny-Chantal nu verschoven naar een louter vriendschappelijke band. Johnny heeft al genoeg katten te geselen binnen zijn eigen huwelijk, Chantal helpt hem zelfs dat huwelijk te redden. Of eh… valt dat eigenlijk nog te redden?

Emma Vantomme, 11 jaar (Anna-Marie Missoul)
Emma is de dochter van Chantal. Ze zit in het zesde leerjaar en voelt zich vaak volwassener dan de meeste kinderen van haar leeftijd. Volwassener dan haar moeder soms, wiens kwakkelende liefdesleven ze af en toe probeert te sturen. Ze is een ondernemende meid en net als haar moeder is ze niet op haar mondje gevallen. Emma regelt haar eigen babysits en opvang als Chantal laat moet werken. Emma is blij dat ze haar moeder heeft kunnen overtuigen niet naar Brussel te verhuizen en in Loveringem te blijven. Haar beste vriendin Noor is haar steun en toeverlaat, Arne is in haar ogen de ideale partner voor haar moeder en Loveringem is stilaan haar tweede thuis geworden.

Burgemeester Wim Vanhecke, 43 jaar (Yves Degryse)
Wim was ooit de jongste burgemeester van het land. Hij kreeg de sjerp op zijn nét-geen-vijfentwintigste. Ondertussen zijn we vele jaren verder en draagt hij hem nog steeds. ​ Nepotisme is hem niet vreemd. Hier en daar een vergunning uitschrijven (voor zijn eigen jagersvereniging bijvoorbeeld) als dat de gemeenschap ten goede komt, heeft nog niemand schade berokkend, toch?

Wim is getrouwd met Dorien Muyle en heeft een tienerzoon. Hij is de huisbaas van zowel Arne als Chantal. Zijn burgemeesterschap wordt bedreigd door de kandidatuur van Schietekatte. Iets waar hij in eerste instantie gelaten op reageert. Zit Wim in een midlifecrisis? Zal hij zich herpakken en toch voor zijn sjerp blijven vechten?

Korpschef Huyghe, 63 jaar (Kurt Defranq)
Korpschef Huyghe is de hoofdcommissaris van Veurne en de rechtstreekse baas van Chantal. Hij is paternalistisch zonder dat zelf te beseffen. Hij is ervan overtuigd dat vrouwen nooit hun zwakte mogen tonen ten opzichte van de mannen in hun omgeving, dat ze geen steken mogen laten vallen indien ze als evenwaardig willen beschouwd worden.

Hij houdt enerzijds wel van Chantals aanpak, maar is anderzijds zelf heel strikt en punctueel. Sneller dan gewenst zal Chantal - die er toch vaak haar eigen onconventionele manier van werken op na houdt - hem teleurstellen. Nog een paar jaar en dan gaat hij met pensioen, en zal zijn plaats vrijkomen.

Musa Laribi, 38 jaar (Zouzou Ben Chikha)
Musa is de beste vriend van Rik Cloedt. Hij is de uitbater van “De Miserie”, een Bar Tabac annex winkeltje. Hij is een gescheiden man sinds zijn vrouw hem verliet voor een andere vrouw. Musa heeft week-om-week zijn dochter Noor. Dat Emma een vriendinnetje van Noor geworden is, is een positieve zaak. De meisjes kunnen al eens bij elkaar komen logeren, als cafébaas is dat niet onpraktisch. En intussen lijkt er iets moois te ontstaan tussen hem en Juf Els.

Felke De Bruyne, 23 jaar (Patricia Kargbo)
Felke De Bruyne komt de wijkdienst van Loveringem versterken. Ze is een Roeselaarse die als stagiair in het team gedropt wordt. Een jonge no-nonsense meid met drive en energie waar de rest van het team nog iets van kan leren. Ze is goed met computers en wordt een absolute meerwaarde. Direct, open en met een vleugje cynische humor staat ze zonder enige moeite haar mannetje.

Roland Schietekatte, 55 jaar (Wim Opbrouck)
Roland Schietekatte kan gerust de keizer van groot-Veurne genoemd worden. Hij is een van de belangrijkste ondernemers van West-Vlaanderen en een man van aanzien en invloed in de streek. Na een gijzeling in het gemeentehuis, een zaak die het imago van Schietekatte geen goed gedaan heeft, stuurt hij comité P op Chantal af. Daarnaast heeft hij ook plannen om de nieuwe burgemeester van Loveringem te worden.

Aflevering 1 - Wie is Miguel (deel 1)
Comité P onderzoekt Chantals handelswijze tijdens de gijzeling in het gemeentehuis van Loveringem. Cloedt wordt tegen wil en dank chef ad interim. Hij krijgt zelfs een stagiair toegewezen, Felke Debruyne, een jonge West-Vlaamse die van aanpakken weet. Nu ze toch op non-actief staat, roept D’Haese Chantals hulp in voor een privézaak. Sylvie heeft een affaire met ene Miguel. Als blijkt dat die Miguel een serie-fraudeur is die op het geld van zijn vrouwelijke slachtoffers uit is, barst de zaak uit zijn voegen.

'Chantal', vanaf 21 januari elke zondag om 20.55 uur op VRT 1 en op VRT MAX. Voor wie niet kan wachten, is 'Chantal' vanaf vrijdag 29 december volledig te bekijken via Streamz.

'Chantal' is een productie van Eyeworks Film & TV Drama, in coproductie met VRT 1. De serie kwam tot stand met de steun van de Belgische tax shelter voor filmfinanciering en in samenwerking met SCIO Productions.

'Chantal' is ook elke zondag te zien met audiodescriptie op VRT 1 via het taalkeuze-menu of op het Ketnet-kanaal om 21.15 uur. De afleveringen van 'Chantal' met audiodescriptie zijn uiteraard ook terug te vinden op VRT MAX in de categorie 'Audiodescriptie', hier vind je ook de audiogids met bijkomende informatie over de belangrijkste personages en locaties.

 

DOSSIER: Voorjaar 2024: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

De pasgetrouwde en onafscheidelijke Christian en Anastasia genieten samen van hun luxeleven, in de veronderstelling dat ze de duistere figuren uit hun verleden achter zich hebben gelaten. Maar hun zorgeloze leven wordt al gauw verstoord door Jack Hyde, de ex-baas van Ana, die wraak wil na zijn ontslag. En ook Elena is niet van plan het echtpaar met rust te laten.

'Fifty Shades Freed', film uit 2018 met Dakota Johnson en Jamie Dornan, om 20.30 uur op NET5.

Dossiers