Jeroen Meus trekt de wereld rond op zoek naar culinaire inspiratie

zondag 3 maart 2024
Foto: VRT 1 - © VRT 2024

Waar blijft Jeroen Meus de mosterd halen na veertien seizoenen van 'Dagelijkse Kost'? In zijn nieuwe programma 'De Mosterd van Meus' trekt Vlaanderens favoriete kok de wereld rond, van GeorgiŽ tot Mexico.

Met de tips en adresjes van buitenlandse collega-televisiechefs gaat hij op zoek naar verse kookinspiratie. Ze voeren Jeroen langs ‘s werelds meest fascinerende culinaire regio's. Onderweg proeft hij van heerlijke, lokale recepten, ontdekt hij speciale kooktechnieken en plaatselijke ingrediënten, en verzamelt hij bijzondere culinaire verhalen uit de keuken van alledaagse mensen.


Het resultaat daarvan zie je zes weken lang in 'De Mosterd van Meus'. Tegelijkertijd staan de uitzendingen van 'Dagelijkse Kost' ook zes weken in het teken van Jeroens culinaire zoektocht.

'Het land en de mensen ervaren'
Na meer dan 3.000 afleveringen van zijn populaire kookprogramma 'Dagelijkse Kost' trekt Jeroen naar het buitenland op zoek naar nieuwe kookinspiratie. Jeroen had altijd al een speciale interesse in de lokale keuken waar met veel passie eenvoudig wordt gekookt. Maar hoe leer je die lokale keuken van binnenuit kennen?

Jeroen Meus: 'Ik heb een passie voor dagelijkse kost, van waar ook ter wereld. Maar als je de nationale keuken écht wil begrijpen, moet je eerst het land en de mensen ervaren.'

Tijdens zijn zoektocht naar de beste lokale producten en kooktechnieken krijgt Jeroen de hulp van gerenommeerde en bekende chef-koks met een even grote passie voor dagelijkse kost: Tina Nordström (Zweden), Guram Bagdoshvili (Georgië), Tony Singh (Schotland), Refika Birgül (Turkije), Benito Molina (Mexico) en Max Mariola (Italië).

Jeroen en zijn cameraploeg, die regelmatig actief in beeld komt tijdens de afleveringen, worden met open armen ontvangen door de chefs. Zij delen om te beginnen hun favoriete recepten en sturen Jeroen en co daarna op culinair avontuur door hun thuisland. Via de bevolking wordt Jeroen ondergedompeld in de lokale ingrediënten, culinaire tradities en gebruiken.

'Dagelijkse Kost' vanop reis
Naast zijn buitenlandse avontuur in 'De Mosterd van Meus' blijft Jeroen uiteraard ook op post in 'Dagelijkse Kost', maar niet vanuit zijn vertrouwde keuken in Leuven. Vanaf 4 maart, gelijklopend met 'De Mosterd van Meus', zal Jeroen zes weken lang lokale, dagelijkse kost vanop reis koken.

Net zoals de uitzendingen van 'De Mosterd van Meus' zal het dagelijkse kookprogramma week na week in het teken van een nieuwe culinaire bestemming staan. De ene keer presenteert Jeroen vanuit de televisiestudio van een buitenlandse collega’s, de andere keer installeren hij en zijn ploeg zich een week lang in de thuiskeuken van een local die ze tijdens hun reis ontmoeten. Zo brengt Jeroen tijdens zijn reis de lekkerste smaken en gerechten uit alle wereldhoeken bij de Vlaming aan tafel. Verwacht je aan Zweedse kaneelbollen, ‘khinkali’ oftewel Georgische dumplings, Scottish pie met lamsvlees en muntsaus, een Turkse shish kebab van kip met auberginesalade, Mexicaanse ontbijtnacho’s met salsa, Italiaanse ricottakroketjes en nog veel meer.

Alle recepten en extra kookinspiratie verschijnen nadien ook online in de app van 'Dagelijkse Kost' en op de website. Intussen is die app al meer dan 170.000 keer gedownload en werd er al meer dan 17 miljoen keer 'geswipet' door de meer dan 3.000 recepten.

Zweden (aflevering 1, uitzending 04/03)
Jeroen gaat op zoek naar de essentie van de Zweedse keuken en cultuur. Hij ontmoet er TV-kok Tina Nordström die Jeroen onderdompelt in de Zweedse levensstijl. Jeroen ontdekt de fika-traditie, ontmoet enkele palingvissers, en gaat mee cantharellen plukken. Op bezoek bij de familie Skogström leert hij eigenhandig rivierkreeften vangen, nog zo’n Zweedse traditie. Met de verse vangst in de kofferbak keert Jeroen tenslotte terug naar Tina's hoeve voor een feestelijk laatste avondmaal.

'De Mosterd van Meus', vanaf 4 maart elke maandag om 20.35 uur op VRT 1 en op VRT MAX.

'Dagelijkse Kost', vanaf 4 maart zes weken lang in het teken van 'De Mosterd van Meus', om 18.10 uur op VRT 1 en VRT MAX.

DOSSIER: Voorjaar 2024: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'B&B Vol Liefde' (RTL 4)

Iris geeft haar logee Renť een tweede kans en die pakt de hobbygoochelaar met beide handen aan. In het Catalaanse landschap opent Albert de deuren tot zijn kasteel, en zo krijgt Marijke zijn pronkstuk te zien. In Zuid-Afrika wordt er flink geflirt, maar komt er ook een nieuwe man bij om Mirjam te veroveren. En we maken kennis met Arno, de laatste B&B-eigenaar die op zoek gaat naar zijn droomman.

'B&B Vol Liefde', om 20.35 uur op RTL 4.

Dossiers