'Factcheckers' gaat digitaal in vijfde seizoen

dinsdag 26 maart 2024
Foto: VRT 1 - © VRT 2024

In een wereld die steeds meer gedigitaliseerd geraakt, blijven Britt Van Marsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken feiten checken in een nieuw seizoen van 'Factcheckers'.

Zes afleveringen lang zetten ze hun beproefde technieken in om feit van fictie te onderscheiden: diepgravend onderzoek, groots opgezette experimenten en spraakmakende testen. En in seizoen vijf doen ze dat voor checks die allemaal iets te maken hebben met de wereld van mobiele communicatie en internet, van sociale media en apps, van hardware en software. Want de digitale trein dendert voort, maar het is een flinke uitdaging om dat tempo te blijven volgen. Gelukkig zijn Britt, Jan en Thomas er om een handje te helpen.


Hoe gemakkelijk trap je in de val van phishing-mails? Hoe hard leidt een gsm achter het stuur nu werkelijk af? Is ons internetabonnement trager dan ons wordt beloofd? Hoe groot is de impact van veel schermtijd? Is online shoppen echt zo slecht voor het milieu als vaak wordt gedacht? Het zijn maar enkele van de vele vragen waarop Britt, Jan en Thomas een antwoord proberen te vinden in een nieuwe reeks vol spanning, emotie en humor.  

Britt Van Marsenille: 'We hebben ontzettend veel kijkersvragen en suggesties gekregen voor nieuwe factchecks. En daarbij viel het ons op hoe vaak er vragen werden gesteld over sociale media en internet en digitalisering in het algemeen.'

Thomas Vanderveken: 'Door al de kijkersvragen rond digitalisering dachten we: laat ons eens een reeks maken over dit soort onderwerpen. Want digitalisering zit overal in ons dagelijks leven, maar toch roept het net blijkbaar heel wat vragen op.'

Jan Van Looveren: 'Wie denkt dat we een heel seizoen achter onze laptop hebben gezeten, die vergist zich. Ook al hadden onze checks dan te maken met internet en computers, toch zitten er ook in deze reeks heel wat fysieke proeven en straffe testen.'

Aflevering 1 (10 april)
In de eerste aflevering van 'Factcheckers' onderzoeken Thomas en Britt hoe gemakkelijk je goud uit je gsm kan halen. Samen met Jan zetten ze een grote inzamelactie op poten om afgedankte gsm’s in te zamelen én roepen ze ook Vlaanderen op om zoveel mogelijk oude gsm’s in te zamelen. Jong en oud kan helpen, zo staan er dankzij Ketnet ook speciale inzamelboxen op scholen. Wat het resultaat van de grote actie is, komen we te weten op het einde van dit vijfde seizoen.

Britt zoekt uit of je op het internet de anonimiteit kan omzeilen die verplicht is bij spermadonatie via een fertiliteitskliniek. En Jan ontdekt gehackte Facebookprofielen die online te koop worden aangeboden. Hij probeert de eigenaar van een account op te sporen om die te waarschuwen.

'Factcheckers', vanaf 10 april elke woensdag om 20.55 uur op VRT 1 en VRT MAX.

DOSSIER: Voorjaar 2024: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'B&B Vol Liefde' (RTL 4)

Iris geeft haar logee René een tweede kans en die pakt de hobbygoochelaar met beide handen aan. In het Catalaanse landschap opent Albert de deuren tot zijn kasteel, en zo krijgt Marijke zijn pronkstuk te zien. In Zuid-Afrika wordt er flink geflirt, maar komt er ook een nieuwe man bij om Mirjam te veroveren. En we maken kennis met Arno, de laatste B&B-eigenaar die op zoek gaat naar zijn droomman.

'B&B Vol Liefde', om 20.35 uur op RTL 4.

Dossiers