Een confrontatie met Hans Van Temsche in 'True Crime Belgium'

donderdag 21 december 2023
Foto: © Streamz 2023

Hans Van Themsche, toen net 18, vermoordde op 11 mei 2006 de tweejarige peuter, Luna, en haar Malinese au pair N'Doei Oulematou (24) tijdens zijn moordtocht door de straten van Antwerpen.

Eerder schoot hij ook op een Turkse vrouw van 46 die op een bankje een boek aan het lezen was. Een wijkagent, Marcel Van Peel, hield hem tegen. Tijdens zijn proces werd Van Themsche veroordeeld tot levenslang en werd hij de eerste die in ons land veroordeeld werd voor een racistische moord. De zaak hield het hele land in de ban en bracht heel wat bewegingen op gang zoals een versnelde goedkeuring van een nieuwe Belgische wapenwet, de 'Zonder Haat Straat' en 0110 concerten.


In drie afleveringen wordt de case vanuit verschillende hoeken belicht en komen rechtstreeks betrokkenen bij het onderzoek, nabestaanden en ook Van Themsche zelf aan het woord.


De true crime reeks 'True Crime Belgium' wordt vervolgd met zes nieuwe misdaadverhalen. Op 4 januari 2024 is als eerstvolgende de case rond Hans Van Themsche. De documentaire belicht de case aan de hand van archiefbeelden en er komen ook verschillende rechtstreeks betrokkenen aan het woord. Dat zijn zowel onderzoekers in de zaak als nabestaanden van de slachtoffers en ook Van Themsche zelf.

Na 17 jaar gevangenschap ontmoet Onderzoeksrechter Karel Van Cauwenberghe, Hans Van Themsche terug, en gaat met hem terug in de tijd, om te zien en kritisch te horen hoe hij terugkijkt op die verschrikkelijke dag. Van Themsche voert hiermee voor het eerst sinds het proces het woord. Andere betrokkenen die aan het woord komen zijn onder andere gerechtsjournalist Gust Verwerft, die ook een boek schreef over de zaak; Marcel Van Peel; Laurence, de moeder van Luna; Fatoumata, de tante van N’Doei Oulematou en de moeder van Van Themsche.

Naast de feiten en getuigenissen belicht de documentaire ook wat deze zaak maatschappelijk in beweging bracht, de feiten beroerden iedereen. Er ontstond een anti-haat campagne met de 'zonder haat straat' borden. Het hele land zette zich achter de organisatie van 0110, een muziekfestival 'voor verdraagzaamheid, tegen racisme, tegen extremisme, tegen zinloos geweld'. En de wapenwet werd versneld verstrengd, naar aanleiding van de feiten en de collectieve verbazing over de mogelijkheid van legale impulsaankopen van een dodelijk wapen.

Met deze drie afleveringen gaat 'True Crime Belgium' opnieuw van start op Streamz. In 2024 verschijnen er in totaal zes nieuwe cases die maandelijks te zien zijn op Streamz. Er wordt telkens een uitzonderlijk Belgisch misdaadverhaal herverteld, waarvan de harde realiteit de fictie overtreft. Als kijker zit je op de eerste rij: de makers konden op journalistieke wijze de hand leggen op authentiek gerechtelijk foto- en videomateriaal dat voor het eerst zal getoond worden in deze reeks.

'True Crime Belgium' is een productie van Lecter Scripted Media voor Streamz en Play Media. Aimée Van Meensel is de showrunner. De special van drie afleveringen 'True Crime Belgium: Hans Van Themsche' is vanaf 4 januari 2024 in boxset te zien op Streamz en vanaf 9 januari 2024 wekelijks op Play4 en GoPlay. De volgende vijf cases zullen maandelijks bij Streamz verschijnen. Bij Play4 en GoPlay zijn deze later te zien.

DOSSIER: Voorjaar 2024: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'B&B Vol Liefde' (RTL 4)

Iris geeft haar logee René een tweede kans en die pakt de hobbygoochelaar met beide handen aan. In het Catalaanse landschap opent Albert de deuren tot zijn kasteel, en zo krijgt Marijke zijn pronkstuk te zien. In Zuid-Afrika wordt er flink geflirt, maar komt er ook een nieuwe man bij om Mirjam te veroveren. En we maken kennis met Arno, de laatste B&B-eigenaar die op zoek gaat naar zijn droomman.

'B&B Vol Liefde', om 20.35 uur op RTL 4.

Dossiers