Docureeks 'Gewoon Buitengewoon' biedt unieke inkijk in een school voor buitengewoon onderwijs

maandag 5 februari 2024
Foto: VRT 1 - © VRT 2024

Vanaf dinsdag 6 februari opent de BuSO-school Inspirant aan zee de deuren voor de zevendelige docureeks 'Gewoon Buitengewoon'.

Daarin volgt Eric Goens een jaar lang het reilen en zeilen van deze school voor buitengewoon onderwijs. Inspirant aan zee begeleidt in Oostduinkerke jongeren vanaf 13 tot 21 jaar bij wie sprake of vermoeden is van een verstandelijke beperking, eventueel in combinatie met gedrags- en emotionele problemen, autisme of andere bijkomende beperking. 'Gewoon Buitengewoon' biedt een unieke, ontroerende en verrassende inkijk in dit type buitengewoon secundair onderwijs.


Reportagemaker Eric Goens: 'Weinig mensen weten wat er zich achter de schoolmuren afspeelt en hoeveel zorg en begeleiding leerlingen vragen. Leerkrachten hebben engelengeduld en degenen die in het buitengewoon onderwijs werken, hebben dat in het kwadraat. De onvoorspelbaarheid van kinderen en jongeren vormt een grote uitdaging, maar de leerlingen geven ook heel veel terug. In de reeks tonen we het leven zoals het is, met humor.'

Het buitengewoon onderwijs is een wereld van extremen die voortdurend balanceert op een slap koord tussen humor, ontroering en spanning. De kinderen in Inspirant aan zee zijn mondig en even vaak erg grappig, maar beleven ook moeilijke momenten van stemmingswisselingen of agressie. Samen met de leerkrachten gaan ze op zoek naar hun plaats in onze complexe samenleving. In zeven afleveringen zien we hoe ze timmeren aan de weg. Met vallen maar ook weer opstaan. Met veel enthousiasme en veerkracht, een lach, maar soms ook een traan. Sommige leerlingen keren ‘s avonds terug naar huis, anderen verblijven in het multifunctioneel centrum op hetzelfde domein.

De school is een uiterst dynamische omgeving waar kinderen met welke beperking dan ook toewerken naar een doel, hoe klein dat doel ook mag ogen. Van tellen tot 10 over zelfstandig fietsen tot een job in een tuinbouwbedrijf. Het gaat voor de leerlingen om mijlpalen in hun leven en om te leren overleven in een buitenwereld die voor hen soms ver weg en moeilijk te vatten is.

In 'Gewoon Buitengewoon' komen ook enkele ouders aan bod over hun ervaringen en bekommernissen. Zij hopen dat de reeks kan zorgen voor meer begrip voor hun leefwereld.

'Gewoon Buitengewoon', vanaf 6 februari elke dinsdag om 20.40 uur op VRT 1 en VRT MAX.

 

DOSSIER: Voorjaar 2024: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

De pasgetrouwde en onafscheidelijke Christian en Anastasia genieten samen van hun luxeleven, in de veronderstelling dat ze de duistere figuren uit hun verleden achter zich hebben gelaten. Maar hun zorgeloze leven wordt al gauw verstoord door Jack Hyde, de ex-baas van Ana, die wraak wil na zijn ontslag. En ook Elena is niet van plan het echtpaar met rust te laten.

'Fifty Shades Freed', film uit 2018 met Dakota Johnson en Jamie Dornan, om 20.30 uur op NET5.

Dossiers