Dit zie je dit voorjaar 2023 op Eén

woensdag 21 december 2022
Foto: Eén - © VRT 2022

Na het grote succes van 'Het Hoge Noorden' trekt Annemie Struyf opnieuw naar Noorwegen. Het resultaat is een gloednieuwe, hartverwarmende reeks, in een verbluffend decor van fjorden, sneeuw, ijs en noorderlicht.

Annemie gaat op bezoek bij landgenoten die met hebben en houden verhuizen naar Noorwegen, om er een nieuw leven te beginnen. Al loopt dat niet altijd van een leien dakje. Want emigreren naar een wondermooi, maar heftig land als Noorwegen is sowieso geen makkelijke opdracht.


'Het Hoge Noorden': vanaf 27 december elke dinsdag op Eén en VRT MAX.

'Het Verhaal van Vlaanderen'
We staan er niet altijd bij stil, maar we zijn niet de eersten die op het grondgebied wonen dat we nu Vlaanderen noemen. Al tienduizenden jaren leven hier mensen. Mensen die, net zoals wij nu, hun weg zochten in het leven. In de documentairereeks 'Het Verhaal van Vlaanderen' zoekt Tom Waes uit wie die mensen waren, hoe ze leefden en hoe ze de geschiedenis mee vorm hebben gegeven.

'Het Verhaal van Vlaanderen': vanaf 1 januari elke zondag op Eén en VRT MAX.

'1 Jaar Gratis'
Warm je hersenen al maar op, want vanaf donderdag 5 januari brengt Eén een kersvers seizoen van '1 Jaar Gratis' met een nieuwe presentator: Kamal Kharmach, stand-upcomedian, redder van de Vlaamse ondernemingen in Andermans zaken, en nu ook quizmaster met een kwinkslag. Het basisconcept blijft hetzelfde: een bikkelharde afvalkoers vermomd als gezellige quiz. 1 jaar gratis start met zestien kandidaten waarvan er elke aflevering iemand naar huis wordt gestuurd, tot er één winnaar overblijft. Die winnaar krijgt het netto­jaarloon van de meest verdienende deelnemer. Voor de deelnemers is mensenkennis minstens even belangrijk als quizkennis, want zij moeten hun medekandidaten goed kunnen inschatten.

Elke aflevering moeten de kandidaten drie gewone rondes overleven om zeker te zijn van een plekje de week nadien. Na die drie rondes zijn de vuurproef en het cijferduel de scherprechters die de wekelijkse afvaller bepalen. Wie houdt stand tot het einde, en mag naar huis met de geweldige hoofdprijs.

'1 Jaar Gratis': vanaf 5 januari elke donderdag om Eén en VRT MAX.

'Eurosong 2023'
Wie zal in mei ons land vertegenwoordigen op het 67ste Eurovisiesongfestival? Dat is de belangrijkste vraag in de week van 9 januari. VRT selecteerde 7 getalenteerde artiesten met elk 2 sterke songs die niet kunnen wachten om te tonen wat ze in huis hebben: Ameerah, Chérine, gala dragot, Gustaph, Hunter Falls, Loredana en The Starlings. Van maandag 9 januari tot en met vrijdag 13 januari leer je hen beter kennen in de preselecties 'Eurosong 2023'. De artiesten stellen hun songs aan elkaar voor en geven advies: welk nummer zou het best tot zijn recht komen op het grote Eurovisiesongfestivalpodium? Na het optreden kiest elke artiest zelf met welke song hij naar de grote finale trekt. Peter Van de Veire is gastheer en begeleidt de kandidaten bij hun songkeuze.   

Op zaterdag 14 januari ontdekt heel Vlaanderen hoe elke artiest zijn ene gekozen nummer vertaalt naar het grote podium tijdens een spannende liveshow vanuit Paleis 12. De kijker beslist samen met de vakjury: wie mag in mei zijn droom in Liverpool waarmaken, en zal er België vertegenwoordigen op het grote podium? Tickets voor de liveshow op 14 januari zijn nog te verkrijgen via VRT MAX. 

'Eurosong 2023': van maandag 9 januari een week lang om 19.40 uur op Eén en VRT MAX, en op zaterdag 14 januari live op Eén en VRT MAX vanuit Paleis 12.   

'De Dag van Vandaag'
Vanaf januari is 'De Dag van Vandaag' terug op Eén, en dat betekent: zorg er maar voor dat je huis er elke avond spik en span bijligt, want het zou zomaar kunnen dat Fien Germijns voor je deur staat met een cameraploeg en een grote cheque. In 'De Dag van Vandaag' schuiven elke dag drie bekende Vlamingen aan de tafel van Bart Cannaerts aan en quizzen ze samen over de actualiteit van de dag: van Koning Filip die de hand schudt met Joe Biden, tot een konijntje met een sjaaltje dat viraal gaat op TikTok. Het bedrag dat de BV’s bij elkaar quizzen kan op het einde gewonnen door … iedereen. Elke kijker kan zich inschrijven en elke kijker maakt dus kans op de pot van de dag, aan huis geleverd door Fien Germijns.

'De Dag van Vandaag': vanaf 9 januari van maandag tot en met donderdag rond 21.30 uur op Eén en VRT MAX.

'Factcheckers special'
Britt Van Marsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken zijn volop bezig met het vierde seizoen van 'Factcheckers', maar begin dit voorjaar brengen ze al een special van 'Factcheckers' die volledig rond geld draait. Want Vlaanderens bekende feitencheckers kregen weer heel wat kijkersvragen en -suggesties binnen. In deze financieel zware tijden waren onderwerpen over geldzaken een terugkerend thema daarbij.

Hoe gemakkelijk kan je een extra spaarcent bijverdienen? Hoe gewiekst gaan sommige online kredietverstrekkers te werk? Zijn juweliers wel altijd eerlijk bij het aankopen van je oude juwelen? Op deze vragen probeert het trio een antwoord te vinden in een unieke geldspecial van 'Factcheckers'. En om die antwoorden te vinden, gaan ze zelf bijklussen, trekken ze undercover met een juwelenkistje naar goudopkopers en komen ze terecht in een wespennest van online oplichting.

'Factcheckers Geldspecial': op woensdag 18 januari op Eén en VRT MAX.

'1985'
In '1985'  maken we kennis met drie jongvolwassenen die vol ambitie en goesting het leven induiken. Ze trekken naar Brussel om er te gaan studeren en rijkswachter te worden. Ze spreken af om elkaar er niet uit het oog te verliezen. Maar ze komen ongewild terecht in een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis. Hun vriendschap wordt daarbij zwaar onder druk gezet. De reeks, een samenwerking tussen VRT en RTBF, is gebaseerd op waargebeurde feiten en speelt zich af in de woelige jaren 80, toen de Bende van Nijvel ons land terroriseerde met hun dodelijke raids.

Tijmen Govaerts, Aimé Claeys en Mona Mina Leon vertolken de drie jongvolwassenen die centraal staan. Daarnaast zijn onder andere Peter Van den Begin, Roda Fawaz, Tom Vermeir, Titus De Voogdt, Ruth Becquart, Barbara Sarafian, Josse De Pauw, Guillaume Kerbusch en Yoann Blanc in de reeks te zien. '1985' werd geschreven door Willem Wallyn en geregisseerd door Wouter Bouvijn.

'1985': vanaf 22 januari elke zondag op Eén en VRT MAX.

'Dagen Zonder Broer'
Op 31 december 2021 nam Jeroen Meus afscheid van zijn broer en soulmate Wim. Met de eerste voorzichtige knallen van het nieuwjaarsvuurwerk op de achtergrond stond hij aan het ziekenbed van zijn broer en sloot samen met hem niet een jaar, maar een leven af. Om middernacht was het stil. Het jaar dat erop volgt is voor Jeroen zelf, voor zijn familie en vrienden, een rollercoaster van emoties. Elke dag houdt wel een herinnering aan Wim in zich.

Na het overlijden van Wim stroomden er ten huize Meus honderden kaartjes en briefjes van medeleven binnen. Mensen die Jeroen van haar noch pluim kenden, wilden hem en zijn familie een hart onder de riem steken. Niet zelden gingen die briefjes en kaartjes gepaard met een eigen persoonlijk verhaal van verlies of rouw. Jeroen bewaarde elke blijk van medeleven zorgvuldig. Bijna een jaar later gaat hij op zoek naar de mensen die hem met hun troostende woorden en eigen getuigenissen door die eerste donkere periode hebben geholpen. Maar ook op andere manieren ontmoet hij lotgenoten, wildvreemde mensen met wie hij een herkenbaar gevoel van gemis deelt.  Jeroen – tegen wil en dank ervaringsdeskundige – wil het universele thema van rouw verkennen aan de hand van een aantal diepgaande gesprekken, die recht naar de essentie gaan: het leven zelf. In die ontmoetingen zoekt hij geen antwoorden op onmogelijke vragen of tijdelijke lapmiddelen voor een gebroken hart. Wel gaat hij op zoek naar herkenning, warmte en naar wat waardevol is. Samen met mensen die kunnen meespreken over rauw verlies en rouw, maar die ook het gouden randje rond het verdriet kennen en hun ervaringen met hem willen delen.

'Dagen Zonder Broer': vanaf 25 januari elke woensdag op Eén en VRT MAX.

De MIA’s
Op donderdagavond 26 januari is het zover: de Music Industry Awards (MIA’s) 2022. Welke artiesten kunnen hun nominaties verzilveren? Gaat Stromae met negen MIA’s naar huis, of worden Charlotte Adigéry & Bolis Pupul en Angèle de grote winnaar? En wat met nieuwkomers als CAMILLE en Pommelien Thijs? We ontdekken het tijdens de liveshow vanuit Paleis 12, gepresenteerd door Bart Peeters.

'De MIA’s': op donderdag 26 januari live op Eén en VRT MAX.

'Kastaars!'
Op 28 januari worden de gloednieuwe mediaprijzen Kastaars! uitgereikt. VRT, DPG Media, SBS en Streamz zetten tijdens dit media-event van het jaar lokaal talent – zowel televisie-, radio- als onlinetalent en -formats - in de schijnwerpers met een grootse televisieshow, radioshow en online evenement. Heel Vlaanderen kan kiezen welke favoriete gezichten en formats bekroond worden. Danira Boukhriss Terkessidis, Koen Wauters en Gert Verhulst presenteren de tv-show, die plaatsvindt in het Pop-up theater

Kastaars! wordt hét feest van de Vlaamse mediacontent, waarbij de Vlaming beslist: welke radio-, televisie- en onlinetalenten wil hij bekronen? Welke verhalen hebben het afgelopen jaar het meest beroerd? Welk programma of onlineformat moet absoluut in de bloemetjes worden gezet? De prijzen huldigen alles wat je volgens Vlaanderen het afgelopen jaar gezien of gehoord moet hebben in onze media. Het is een crossmediaal initiatief waarmee de omroepen samen met de kijkers, luisteraars en surfers de beste Vlaamse mediaproducties en -persoonlijkheden willen vieren. Zowel televisieprogramma’s en -gezichten, radiopresentatoren en -formats, als onlineproducties maken kans op een Kastaar. Het Vlaamse publiek kan in verschillende categorieën stemmen op zijn favoriet. Daarnaast bepaalt een negenkoppige jury, onder leiding van juryvoorzitter Luc Appermont, de winnaars in drie andere categorieën. Deze categorieën en de genomineerden worden op 9 januari bekend gemaakt. Vanaf dan kan er gestemd worden.

Televisieshow Kastaars!: op zaterdag 28 januari live op Eén, VRT MAX, VTM, Play4, VTM GO, GoPlay en HLN.

'The Greatest Dancer van Vlaanderen'
Dit voorjaar gaat Eén in 'The Greatest Dancer van Vlaanderen' op zoek naar het beste, het mooiste en het meest virtuose danstalent van Vlaanderen. Het is meteen de grootste zoektocht naar danstalent die Vlaanderen ooit heeft gekend. Siska Schoeters en Aster Nzeyimana presenteren de ode aan de dans in al zijn stijlen: van hiphop en hedendaagse dans over vogueing, popping en Afrikaanse dans tot ballet en ballroom. Jong, oud, solo’s duo’s en groepen; alle gepassioneerde dansers krijgen een podium op Eén en kunnen meestrijden om de titel 'The Greatest Dancer'.

Bij de audities komen alle dansers terecht in de dansstudio van 'The Greatest Dancer', en dat is niet zomaar een dansstudio: achter de spiegel kijkt namelijk een publiek van 700 mensen mee naar het optreden. Dat publiek beslist of ze de auditie leuk vindt of niet. Pas als 75 procent van het publiek ‘ja’ stemt, dan gaat die gigantische spiegel open. Welke danser krijgt zijn energie door de spiegel tot bij het publiek en slaagt erin om de spiegel open te dansen? De kandidaten die de spiegel open krijgen, maken kans om door de coaches gekozen te worden om mee te gaan naar de grote shows. En die coaches zijn niet de minsten. De Belgisch-Colombiaanse Annabelle Lopez Ochoa is een van de meest gevraagde choreografes in de hele wereld. Choreografe en danseres Laurien Decibel werkt al acht jaar in Los Angeles waar ze mag dansen met onder andere Dua Lipa en Jennifer Lopez. En Niels Destadsbader is dé populairste artiest van Vlaanderen en een van de weinigen die tijdens zijn show met dansers werkt. Niels heeft niet alleen oog voor présence, persoonlijkheid, uitstraling en podiumvastheid, ook een straf verhaal kan hem raken. De drie coaches nemen elk hun top drie acts mee naar de shows. Welk danstalent stijgt boven zichzelf uit, kroont zich tot The greatest dancer van Vlaanderen en wint de geldprijs om verder in zijn danscarrière te investeren? (productie van Fremantle)

'The Greatest Dancer van Vlaanderen': vanaf 4 februari elke zaterdag op Eén en VRT MAX.

'Lichtpuntjes tegen Kanker'
Eén slaat opnieuw de handen in elkaar met Kom op tegen Kanker voor de Lichtpuntjes-actie. Want elke dag krijgen 115 mensen in Vlaanderen te horen dat ze kanker hebben. Hoewel behandelingen steeds beter worden, overleeft meer dan 1 op 3 de ziekte niet. Wie kanker wel overleeft, ondervindt vaak nog lang gevolgen. Om kankerpatiënten en hun naasten een hart onder de riem te steken, roepen Kom op tegen Kanker en Eén ook in 2023 heel Vlaanderen op om tussen 4 februari (Wereldkankerdag) en 24 februari een lichtpuntje te kopen en op te dragen aan een dierbare, als teken van hoop, steun, troost of dankbaarheid. 

Tijdens de week van 20 februari s er elke avond een speciale uitzending in het kader van Lichtpuntjes tegen Kanker, waarin Siska Schoeters op zoek gaat naar de verhalen achter de lichtpuntjes. Vrijdag  24 februari steken we dan samen het grootste lichtpunt tegen kanker aan.

'Lichtpuntjes tegen Kanker': in de week van 20 februari op Eén en VRT MAX.

'Campus Cup'
Otto-Jan Ham verwelkomt dit voorjaar voor de vijfde keer 34 teams uit de meest diverse opleidingen in een gloednieuw seizoen van de 'Campus Cup'. Studenten uit het hoger onderwijs van over het hele land komen samen om hun hersenen te doen kraken - met als enig doel: de trofee veroveren die belangrijker is dan de wereldbeker voetbal, de 'Campus Cup'.

Vorig seizoen kon de VUB voor de eerste keer in de geschiedenis zegevieren dankzij de studenten Toegepaste Taalkunde. Wie trekt deze keer aan het langste eind in de spannende quiz?

'Campus Cup': later dit voorjaar op Eén en VRT MAX.

'De Club'
Een kindje krijgen zou makkelijk moeten zijn, niet? En toch... Drie koppels die op het eerste zicht totaal verschillend lijken, blijken toch één ding gemeenschappelijk te hebben: het lukt hen niet om zwanger te worden. Tegen wil en dank vormen ze een club. Een club waar je niet bij wil horen. Daar zitten ze dan, beschaamd voor zich uit te staren in de kille wachtzaal van de dienst fertiliteit: Bert en Kirstie, Ziggy en Charlie, Ellen en Ellen. Geen van hen dacht dat ze ooit bij de afstandelijk academische en wat vreemde fertiliteitsarts Eva Deseure terecht zouden komen om hun droom waar te maken. Ze hadden ook nooit verwacht dat ze een hechte vriendschap zouden sluiten met elkaar. Maar toch gebeurt het. Omdat ze het gevoel hebben dat de buitenwereld hen niet begrijpt. De buitenwereld; een wereld vol babyborrels, joelende peuters en de steeds terugkerende vraag 'wanneer gaan jullie aan kinderen beginnen?' Maar is dit wel een echte club? Hoe goed kennen ze elkaar eigenlijk? Zijn ze echt vrienden of vluchten ze gewoon samen van de harde realiteit? Overleeft hun vriendschap én hun relatie de beproeving die IVF is? En wat als één van hen wel zwanger wordt en een kindje krijgt…

De tragikomische fictiereeks 'De Club' is een hartverwarmend en taboedoorbrekend verhaal dat raakt, over zes mensen die hun toekomst al gepland hadden maar er plots een nieuwe moeten maken. Janne Desmet, Dominique Van Malder, Jade Olieberg, Evelien Bosmans, Roos Dickman, Achraf Koutet en Lies Visschedijk vertolken de hoofdrollen. De regie is in handen van Toon Slembrouck. De club werd geschreven door het Vlaams-Nederlandse schrijfteam Leander Verdievel, Sara en Zita Theunynck, Hilde Pallen en Astrid Van Keulen.

'De Club': later dit voorjaar op Eén en VRT MAX.

'Een Jaar Op Zee'
Als kind van de zee bracht Wim Lybaert zijn zomers door op het strand van Zeebrugge: krabben vangen op de oude muur van de haven, uren in de golven spelen, zeilen in zijn Optimistje. En altijd waren er de vissers… Een leven dat Wim al van jongs af aan boeit. Op zijn 54ste wil hij er eindelijk achter komen wat dat precies inhoudt en of het iets voor hem zou zijn.

'Een Jaar Op Zee' gaat op zoek naar de ziel van onze vissers uit Zeebrugge, Oostende en Nieuwpoort. Wim gaat mee aan boord en wordt visser onder de vissers. Een ongemeend harde maar, volgens de mannen zelf, mooiste stiel ter wereld door de vrijheid van de open zee, de camaraderie, de spanning van de jacht. Een jaar op zee brengt een universeel verhaal over oprechte vriendschap, hechte familiebanden, blind vertrouwen, sterke vrouwen, mannen met een roeping, trots, geloof in de toekomst maar bovenal: de liefde voor de zee...

'Een Jaar Op Zee': later dit voorjaar op Eén en VRT MAX.

'Ons huis/nieuw huis'
In het nieuwe Eén-programma 'Ons huis/nieuw huis' gaan interieurarchitect Ken en makelaar Kristien de strijd aan met elkaar. Ze bezoeken - verspreid over heel Vlaanderen - acht koppels die niet (meer) wonen in het huis van hun dromen. Zo kochten Elyne en Lorenz een gezellige bungalow in Pulderbos toen ze twee kinderen hadden, maar barst de gelijkvloerse woning uit zijn voegen nu ze er vier hebben. Lorenz ziet een grondige verbouwing wel zitten, maar Elyne wil liever verhuizen naar een ander pand met meer ruimte. Nele en Dries uit Affligem vormen een nieuw samengesteld gezin. Nele blijft liefst in haar ouderlijk huis dat dringend een opknapbeurt nodig heeft. Dries voelt meer voor verhuizen, een nieuwe start voor het gezin. 

Interieurarchitect Ken verbouwt samen met zijn aannemersploeg de huizen, zoveel mogelijk rekening houdend met de wensen van de eigenaars. Makelaar Kristien gaat op zoek naar nieuwe woningen volgens de opgegeven eisen van de koppels. Blijven de koppels uiteindelijk wonen in hun gerenoveerde eigendom of verhuizen ze naar een nieuw gevonden pand? Dat is voor Ken en Kristien de inzet van 'Ons huis/nieuw huis'.

'Ons huis/nieuw huis': later dit voorjaar op Eén en VRT MAX.

'Tussen oorlog en leven'
Al meer dan dertig jaar brengt Rudi Vranckx verslag en duiding bij grote wereldconflicten. Het afgelopen jaar trok hij naar drie verschillende conflictgebieden: Oekraïne, Libanon, Israël en de Gazastrook. Hij kwam terug met twee televisiereeksen, ieder met hun eigen insteek, op maat van Eén ('Tussen oorlog en leven') en Canvas ('De eeuwige oorlog'). Voor het Eén-programma 'Tussen oorlog en leven' neemt Rudi Vranckx elke week twee boeiende Vlamingen mee naar 'zijn' oorlog. Met Maksim Stojanac (zanger, acteur #LikeMe) en Meryem El Mandoudi (Karrewiet) reist hij naar Oekraïne, met Kristel Verbeke en Otto-Jan Ham naar Libanon en met Wim Lybaert en kinderchirurg Erwin Van der Veken naar Israël en de Gazastrook. Hoe beleven zij de oorlog wanneer ze er voor het eerst van dichtbij mee geconfronteerd worden? Samen met Rudi Vranckx dompelen ze zich onder in de verhalen van gewone mensen in oorlogsomstandigheden.

De verhalen en beelden van oorlog zijn voor Rudi als journalist na al die jaren herkenbaar. Maar hoe kijk je naar diezelfde beelden en verhalen als je ze voor de eerste keer met eigen ogen ziet, als je persoonlijk kennismaakt met de mensen die hun leven moeten opbouwen op het puin tussen oorlog en leven? Het wordt niet alleen voor de gasten, maar ook voor Rudi een confronterende reis. Wat doet oorlog met gewone mensen? En hoe komen de verhalen binnen bij twee mensen die nooit eerder van zo dichtbij konden voelen, proeven en ruiken wat er zich afspeelt tussen oorlog en leven?

'Tussen oorlog en leven': later dit voorjaar op Eén en VRT MAX.

'Cel Vermiste Personen'
De Cel vermiste personen onderzoekt jaarlijks duizenden verdwijningen. Na de eerste reeks van het Eén-programma 'Cel Vermiste Personen' in het coronajaar 2020 bleef Fatma Taspinar plakken bij de dienst van Alain Remue, en binnenkort is ze terug met een tweede reeks. De Cel vermiste personen heeft immers nog heel wat taken, aspecten, zoekmethodes en soorten dossiers die nog niet eerder aan bod kwamen. Fatma Taspinar kon de Cel onder andere volgen tijdens hun werk na de overstromingen van vorige zomer en mocht meelopen met enkele moordonderzoeken waarin Alain Remue en zijn team zijn betrokken. Ook Operatie Kerkhof, waarbij de cel een identiteit probeert te geven aan de meer dan 200 anonieme graven in ons land, komt aan bod. Fatma spreekt met de rechercheurs over de dossiers die aan hun ribben zijn blijven kleven, zoals de verdwijning van Julie Van Espen en de zoektocht naar de stiefzusjes Stacy en Nathalie.

Het is iets wat niemand ooit wil meemaken: een kind, ouder, partner of een andere dierbare die spoorloos verdwijnt. Toch komen er bij de politie jaarlijks maar liefst 12.000 meldingen binnen van vermiste personen, waarvan er 1.200 onrustwekkend zijn. Elke verdwijning is een drama, voor de vermiste personen zelf én voor familieleden, vrienden en verwanten. Gelukkig worden zij niet aan hun lot overgelaten. Wie zijn de mensen die op zoek gaan naar al die vermiste personen, en hoe doen zij dat? Dat is de vraag die Fatma zich stelt in deze vierdelige reeks.

'Cel Vermiste Personen': later dit voorjaar op Eén en VRT MAX.

'Met De Wind Mee '
Waar kom je terecht als je een maand lang meefietst met de wind? Wouter Deboot, beter bekend als de fietsende reporter, kent het antwoord.  Na zijn fietstochten ‘Dwars door Amerika’ en ‘Dwars door Oceanië’ in 'Iedereen Beroemd', fiets hij in het nieuwe Eén-programma 'Met De Wind Mee' naar waar de wind hem bracht. 100 kilometer per dag, een maand lang. Hij vertrekt bij hem thuis in Drongen, met enkel zijn fiets, zijn camera en een goeie gps.

De tocht wordt een grillige lijn door Europa. Door onbekende, prachtige stukken natuur. Met allemaal toevallige ontmoetingen die Wouter ontroeren of vrolijk maken. Zo belandt hij in het spoor van een ezelrace, botst hij meermaals op een wel zeer strenge grenspolitie en krijgt hij zelfs hulp van iemand van  de Koninklijke familie.  Want wanneer je de wind zijn gang laat gaan, krijgt verwondering vrij spel.

'Met De Wind Mee': later dit voorjaar op Eén en VRT MAX.

'Restaurant Misverstand'
Dieter Coppens en chef-kok Seppe Nobels openen binnenkort opnieuw 'Restaurant Misverstand', deze keer in Antwerpen en met acht nieuwe medewerkers. Alle medewerkers in dit unieke restaurant kregen de diagnose jongdementie. Door hun ziekte moeten ze vaak verplicht stoppen met werken, vallen hobby’s en vrienden weg en krijgt vooral hun zelfvertrouwen een stevige deuk.

Daar willen zij in 'Restaurant Misverstand' graag verandering in brengen door aan de wereld te tonen wat wél nog kan na hun diagnose. Uiteraard zal in de keuken en de zaal niet alles vlekkeloos verlopen, want de medewerkers hebben niet zo veel horeca-ervaring en bepaalde handelingen worden steeds moeilijker door hun ziekte.  Gelukkig is fouten maken in Restaurant Misverstand geen enkel probleem, en steunen de acht elkaar - net als Dieter, Seppe, en expert Anouck de Bruijn van het Regionaal Expertisecentrum Dementie in Antwerpen. Misverstanden zijn hier gewoon een deel van de ervaring, net zoals verdriet maar ook veel humor, begrip en vriendschap.

'Restaurant Misverstand': later dit voorjaar op Eén en VRT MAX.

'Arcadia'
In de gloednieuwe reeks 'Arcadia', die zich afspeelt in de nabije toekomst, ontstaat na een grote catastrofe een nieuwe samenleving. Omdat grondstoffen schaars geworden zijn, wordt een puntensysteem geïntroduceerd: de Burgerscore. Die bepaalt wat je kan en mag doen in deze maatschappij, en waar je als burger recht op hebt. Hoe overleef je in een wereld waar een scoresysteem jouw levenskwaliteit bepaalt? En hoe ver ga je om jouw gezin te beschermen? 

In 'Arcadia' schitteren onder anderen Lynn Van Royen, Abigail Abraham, Gene Bervoets, Jean Janssens, Natali Broods en de Nederlandse acteurs Monic Hendrickx, Maarten Heijmans, Ellie De Lange en Melody Klaver. De reeks is een samenwerking tussen VRT (Eén) en het Nederlandse KRO-NCRV (NPO), in coproductie met de Duitse WDR en SWR (ARD).

'Arcadia': later dit voorjaar op Eén en VRT MAX.

'Dertigers'
In de nieuwe reeks van' Dertigers', die zich afspeelt in de Groene Gordel rond Brussel, staat de vriendengroep van Laura, Nele, Jonas, Ruben en Sami centraal. Zij leerden elkaar in hun jeugdjaren kennen op de Chiro. Al die zondagnamiddagen, kampen, nachtspelen, droppings en mosselfeesten creëerden een bijzonder sterke band. Ze hebben samen gelachen, geweend, gevochten, geplaagd, getroost en soms zelfs gekust. Ze kennen elkaar door en door. De jeugdvereniging was een familie en dat zijn de vrienden nog steeds. Ook nu nog zien de mannen van de groep elkaar wekelijks om hun passie te beoefenen: fietsen. Elke zondag - kater of geen kater - verzamelen ze. Iedereen met een andere motivatie: de vriendschap, de fysieke uitdaging of de frisse pint achteraf op een terrasje.

Dertig worden, dat is een mijlpaal. En de leeftijd waarop je verondersteld wordt om écht volwassen te worden: je te settelen, aan kinderen te beginnen, je carrière volop uit te bouwen, een eigen huis te kopen ... De vrienden worstelen elk met de uitdagingen van hun generatie en de verwachtingen die bij de leeftijd horen. De hoofdrollen in 'Dertigers 'worden vertolkt door Gilles Van Hecke, Emma Moortgat, Malik Mohammed, Sofie Joan Wouters, Issam Dakka, Roman Van Houtven en Idalie Samad.

'Dertigers': later dit voorjaar op Eén en VRT MAX.

'De Wonderjaren'
Opvoeden, dat leren alle ouders met vallen en opstaan. Sommigen doen het zoals hun eigen ouders, anderen met de hulp van een boek of blog, of gewoon vanuit hun buikgevoel. In 'De Wonderjaren' ontvangt Siska Schoeters iedere week een bekende papa of mama om het samen met hen te hebben over hete hangijzers bij de opvoeding van hun kinderen. Ze krijgen daarbij de hulp van MNN-presentator en jonge papa Robin Keyaert, die op onderzoek gaat bij ervaringsdeskundigen. En tegelijk bieden de BV’s ons een boeiende inkijk in hun leven en dat van hun gezin. 

Van baby tot student: elke leeftijd kent wel zijn uitdagingen en doet ouders zoeken naar de beste manier om ermee om te gaan. Vanaf wanneer moet ik zakgeld geven? Hoe krijg ik mijn tienerzoon weg van zijn computerscherm? Het zijn alledaagse en herkenbare vragen voor vele ouders (én kinderen). Maar ook moeilijkere thema’s komen aan bod in 'De Wonderjaren', zoals sexting, omgaan met racisme en plusouderschap. Samen gaan Siska en Robin aan de slag met de vragen en verhalen van de BV. Zo bieden ze ons een brede en gevarieerde kijk op opvoeden en opgroeien, en op het gezinsleven van bekende en onbekende Vlamingen.

'De Wonderjaren': later dit voorjaar op Eén en VRT MAX.

'Onder de Radar'
De speciale eenheden van de Belgische federale politie bestaan vijftig jaar. Al een halve eeuw werken ze in de schaduw, maar nu doen ze in het nieuwe Eén-programma 'Onder de Radar' voor het eerst hun verhaal. Het grote publiek kent vooral de mannen met hun bivakmutsen en zware wapens die onder het oog van de nieuwscamera’s Salah Abdeslam oppakten, maar de speciale eenheden doen veel  meer dan dat. Ze voeren observaties uit, doen undercoveroperaties, onderhandelen bij ontvoeringen en plaatsen verborgen camera’s en andere technische snufjes. De reeks neemt enerzijds de kijkers mee achter de schermen van de rekrutering van de speciale eenheden. De documentairemakers kregen unieke toelating om voor de eerste keer te filmen tijdens de testweken waarin de nieuwe rekruten onderworpen worden aan loodzware toelatingsproeven.

Anderzijds duikt 'Onder de Radar' via getuigenissen en reconstructies dieper in cases uit het verleden, die aantonen in welke levensgevaarlijke situaties de speciale eenheden terecht komen en waarom de selectieprocedure zo streng is. Verschillende hoofdrolspelers vertellen over een aantal markante operaties in hun carrière. Ze doen dat aan de hand van (soms nooit eerder vertoonde) archiefbeelden, stukken uit het gerechtelijk dossier en filmische reconstructies. Zo komt de langste gijzeling in de Belgische geschiedenis aan bod, de allereerste langdurige infiltratie in het drugsmilieu en het onderzoek naar een terrorist die wapens verzamelde om een aanslag te plegen.

'Onder de Radar': later dit voorjaar op Eén en VRT MAX.

'Waar is Elke Wevers?'
Op 9 december 2010 verdween de 32- jarige Elke Wevers en sindsdien ontbreekt elk spoor. Tot op vandaag blijft haar verdwijning een mysterie en tasten familie en speurders nog steeds in het duister. René Wevers, de vader van Elke, getuigt in deze nieuwe true crime reeks op een indringende manier over hoe het is om na twaalf jaar nog steeds geen duidelijk antwoord te hebben op wat er met zijn dochter gebeurd is. Elke verdween in haar woonplaats Neeroeteren. In de hele regio werden massaal zoekacties georganiseerd in bossen en langs kanalen. Het onderzoek nam in al die jaren ook een aantal verrassende wendingen die richting Lapland (Zweden) en Frankrijk hebben geleid. Het verhaal van de verdwijning van Elke is een beklijvend verhaal waarrond zoveel mysterie hangt dat de ene vraag de andere doet rijzen …

In vier afleveringen worden de verschillende sporen ontrafeld die de voorbije twaalf jaar zijn onderzocht door politie, familie en privédetectives. Dat deden de makers aan de hand van interviews met onder andere René Wevers (vader), Nancy Vandebroek (journaliste), Alain Remue (Cel Vermiste Personen), Jef Vermassen (raadsman familie Wevers), Dimitri Kun (FGP Limburg), Elkes collega Karolien, Cedric Stuyck (Parketmagistraat), Ben Zuidema (privédetective) …  Alle getuigen in deze reeks blijven hopen op een antwoord in deze onopgeloste verdwijningszaak.

'Waar is Elke Wevers?': later dit voorjaar op Eén en VRT MAX.

'Château Planckaert'
Dit voorjaar keert Eén terug naar 'Château Planckaert'. Door de glamping-activiteiten afgelopen zomer  is er wat tijd verloren gegaan in de bouw van het kasteel. Francesco en Christopher zetten tempo achter de werken en krijgen hierbij de hulp van studenten uit een hout-en bouwkundeschool. Ondertussen worden ook het dak en de gevel afgewerkt. Een bijzonder moment voor de familie, want er wordt een nieuwe stap gezet in de grote familiedroom. 

Op persoonlijk vlak is er heel wat gebeurd bij de familie Planckaert. Ondanks de liefde van Pauline heeft Junior het moeilijk: hij moet opnieuw geopereerd worden en zijn rallydroom is dan ook verder weg dan ooit. De kleinkinderen worden groot en slaan hun vleugels uit: Noa gaat de artistieke toer op en kiest voor het kunstonderwijs, Devon kan na een moeizaam herstel eindelijk weer koersen en Iluna heeft een liefdesprimeur voor de familie… Pater familias Eddy voelt voor het eerst in zijn leven dat de ‘bende’ groot wordt en zijn rol binnen de familie verandert. Christa heeft het moeilijk met het verlies van haar moeder, maar wordt door haar kinderen en kleinkinderen getrakteerd op een ontroerende verrassing.

'Château Planckaert': later dit voorjaar op Eén en VRT MAX.

'Pano'
Ook 'Pano' is terug dit voorjaar, met must-see, beklijvende onderzoeksreportages. Ook bij dit zevende seizoen is het doel van Pano om het maatschappelijke debat te blijven bepalen in Vlaanderen. Reportages zoals Macht Misbruikt of Antipsychotica Alom, over verregaand machtsmisbruik aan Vlaamse universiteiten én het oneigenlijk gebruik van antipsychotica bij kwetsbare ouderen, kregen de nodige weerklank. Op dat elan wil de Pano-redactie doorgaan in het voorjaar met een reportage over bijvoorbeeld … de wolf. Wekenlang heeeft de ploeg gekampeerd in het diepe Limburg, op zoek naar het antwoord op de vraag: ‘is er bij ons in Vlaanderen plaats voor dit unieke roofdier?’

'Pano': later dit voorjaar op Eén en VRT MAX.

'Eurovisiesongfestival'
Wie zal ons land vertegenwoordigen op het 67ste Eurovisiesongfestival? Dat beslist de kijker in januari mee in 'Eurosong 2023'. Ameerah, Chérine, gala dragot, Gustaph, Hunter Falls, Loredana en The Starlings tonen hun kunnen en hun songs in deze preselecties. Welke artiest ons land zal vertegenwoordigen in Liverpool, wordt op zaterdag 14 januari beslist tijdens een spannende liveshow vanuit Paleis 12. Die artiest neemt het in mei op tegen 36 andere landen. Na zijn rol als gastheer in 'Eurosong 2023' zorgt Peter Van de Veire opnieuw voor vakkundig commentaar op het Eurovisiesongfestival.

'Eurovisiesongfestival': op dinsdag 9, donderdag 11 en zaterdag 13 mei live op Eén en VRT MAX.

'Vive le Vélo'
Naar aanleiding van de Ronde van Vlaanderen trekt Karl Vannieuwkerke met 'Vive le Vélo, leve de Ronde' langs het parcours van de Ronde. Elke avond nemen drie gasten plaats aan tafel om vooruit te blikken op de grote dag.

Dagelijks op post
Natuurlijk zijn ook 'Dagelijkse Kost', 'Blokken', 'VRT NWS Journaa'l, 'Het Weer', 'Iedereen Beroemd', 'Thuis' en 'VRT NWS Laat' er weer.

DOSSIER: Voorjaar 2023: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'We Zijn er Bijna!' (Omroep MAX)

De kampeergroep trekt door midden-Spanje via een vogelnatuurreservaat naar Evora in Portugal. Henk en Rina maken voor de derde keer een dergelijke kampeerreis. Berend reist als man alleen mee in zijn meer dan 30 jaar oude kampeerbus. In Nationaal Park Monfragüe verbazen de deelnemers zich over de schoonheid en grootte van aasgieren en vale gieren die leven op de hoge rotsen in het park.

'We Zijn er Bijna!', om 20.35 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers