De terugkeer van 'De Droomfabriek', 'Kamp Waes' én eindelijk Niels Destadsbader! Dit zie je in het voorjaar bij VRT 1!

dinsdag 12 december 2023
Foto: VRT1 - © VRT 2023

VRT 1 zorgt dit voorjaar voor een gevarieerd en uitgebreid aanbod voor jong en ouder vol dromen, spanning, verwondering, humor en verrassing.

Ook komend jaar blijft VRT 1 dicht bij de Vlaming staan, in het hier en nu, met lokale en relevante verhalen en herkenbare emotie die de Vlaming verbinden. Dat doet VRT 1 onder andere met de vaste waardes waar het zo gekend en geliefd voor is: steengoede fictie als 'Chantal' en 'Juliet'; programma's waar je iets van opsteekt zoals 'Factcheckers', 'Durf te vragen', 'Andermans zaken' en 'Gewoon buitengewoon'; programma's die je raken zoals 'Restaurant misverstand' en 'Francisco Desir'. In het nieuwe 'Niks te zien' gaat Karl Meesters op reis met muzikanten als Coely en Pommelien Thijs - een reis die ze vooral met hun oren op scherp beleven. Sven de Leijer, Gloria Monserez en Philippe Geubels zorgen voor vlinders in de buik met 'Hotel romantiek', terwijl Tom Waes voor spanning zorgt met het langverwachte tweede seizoen van 'Kamp Waes'.


VRT 1 wil ook in 2024 iedereen, jong en oud, bereiken en zet daarom in op een breed aanbod met kwaliteitsvolle ontspannende content, humor, en momenten om samen met het hele gezin of met vrienden te beleven. Zo is het dit voorjaar samen genieten van 'Homo universalis' en shows als 'Het gala van de Gouden K's', de 'MIA's' en de 'Kastaars!' In mei kan je supporteren voor Mustii die ons land vertegenwoordigt op het Eurovisiesongfestival. De kracht van muziek staat ook centraal in het gloednieuwe programma 'Ik vraag het aan' met Niels Destadsbader, waarin hij ontdekt welk bijzonder verhaal er achter de favoriete nummers van bekende en onbekende Vlamingen zit. En in 'De droomfabriek' maken Bart Peeters en Gloria Monserez, samen met Maaike Cafmeyer, live dromen van heel Vlaanderen waar.

'Hotel romantiek'
Sven De Leijer, Gloria Monserez en Philippe Geubels openen dit voorjaar opnieuw de deuren van 'Hotel romantiek' en dat voor twaalf mannen en evenveel vrouwen die elk twee dingen gemeen hebben: ze zijn ouder dan 65 en op zoek naar een lief. De singles reizen dit jaar naar Polen, dat met zijn wijduitgestrekte oerbossen, sprookjesachtige kastelen en mysterieuze meren het perfecte decor vormt voor een onvergetelijke liefdesreis. Gepakt en gezakt met zowel een letterlijke als een figuurlijke rugzak laten de singles gewillig de vlinders in hun buik weer wakker schudden. Sven, Gloria en Philippe halen de beste wing(wo)man in zichzelf naar boven en geven soms subtiel en soms met het nodige spektakel de liefde een duwtje in de juiste richting.

Het wordt een achtdaagse reis vol hilarisch absurde spelletjes die afgewisseld worden met levensverhalen waar je even stil van wordt. Een reis die volledig in het teken staat van de liefde, met elke avond als kers op de taart een ritje op de zwaan naar een romantische overnachtingsplek waar het hopelijk zal knetteren tussen twee mensen met een stevig boontje voor elkaar. Want als Hotel romantiek één ding bewijst, is dat je nooit te oud bent om op zoek te gaan naar de liefde van je leven. (productiehuis: Woestijnvis)

'Hotel romantiek', vanaf 8 januari elke maandag te zien op VRT 1 en VRT MAX.


'De droomfabriek'
Dromen mag weer! Vorige zomer kwamen Gloria Monserez en Bart Peeters de huiskamers binnen met een bommetje van formaat: 'De droomfabriek' komt terug. Zo deden ze heel Vlaanderen even collectief wegdromen. Wat is je grootste hartenwens? Heb je een wild plan voor een zotte stunt? Wil je een vriend de verrassing van zijn leven bezorgen? Of is er een droom die je al sinds je kindertijd met je meedraagt? Het is wel duidelijk dat iedereen droomt: meer dan 10.000 inzendingen later maken Bart en Gloria dit voorjaar de mooiste, mafste en meest tot de verbeelding sprekende dromen waar in acht liveshows. Bart en Gloria slepen helikopters, olifanten, wedding planners en doedelzak-ensembles aan – allemaal voor de goeie zaak. Het resultaat daarvan zijn ontmoetingen en reportages die bol staan van emotie, positiviteit, verwondering en mafkezerij. Want achter die dromen zit vaak een klein, soms een groot, maar altijd een tot de verbeelding sprekend verhaal dat het vertellen waard is.

Dit betekent niet dat iedereen nu al moet stoppen met dromen: acht weken lang zullen Bart en Gloria aan de lopende band nieuwe dromen, verzuchtingen en last minute ingestuurde vragen van kijkers live in vervulling laten gaan. Dat doen ze trouwens niet alleen: bekend Vlaanderen levert maar wat graag haar medewerking bij de vervulling van de wensen. Bovendien krijgen Bart en Gloria elke week de hulp van een enthousiaste Maaike Cafmeyer. Zij zal zich op haar eigen onnavolgbare manier ontfermen over oproepen en dromen die enkel waargemaakt kunnen worden met de hulp van heel tv-kijkend Vlaanderen. (productiehuis: De chinezen)

'Francisco Desir'
21 jaar geleden, in 2002, werd Francisco Desir Schuster te vondeling gelegd in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti. Zijn ouders adopteerden hem toen hij 8 maanden oud was. Hij groeide bij hen op tot wie hij vandaag is. Veel informatie over zijn eerste levensmaanden heeft hij niet, maar hij heeft heel veel vragen over die periode. 'Waar kom ik vandaan? Hoe oud was mijn mama toen ik geboren werd? Heb ik broers of zussen? Leven mijn biologische ouders nog?'

In januari 2023 vierde Francisco zijn 21ste verjaardag, een bijzondere dag voor hem. Het was de start van zijn zoektocht naar een ontbrekend stukje identiteit. Hij droomt ervan om terug te keren naar Haïti en daar zijn familie te ontmoeten. Hij wil hen vertellen dat het goed gaat en dat hij hen niets kwalijk neemt. Een jaar lang ging Francisco op zoek naar de ontbrekende puzzelstukjes in zijn verhaal. Het resultaat daarvan zie je in deze vierdelige reeks. (productiehuis: Borgerhoff & Lamberigts)

'Niks te zien'
In het nieuwe 'Niks te zien' trekt de slechtziende Karl Meesters dit voorjaar op reis met muzikanten. Een reis die ze niet per se beleven met hun ogen, maar vooral met hun oren op scherp. Want tijdens de reizen staat geluid en muziek centraal. Onder andere Coely, Pommelien Thijs, Raymond van het Groenewoud en Niels Destadsbader gaan op stap met Karl.  

Samen werpen ze een andere blik op de wereld en ontdekken ze de kracht van geluid en muziek. Elke reis wordt muzikaal afgesloten met een nummer dat tijdens de reis werd gemaakt, geïnspireerd door wat hen overkwam: plezier, verwondering, emotie. Kortom: Niks te zien, maar van alles te beleven. (productiehuis: Roses are blue)

'De maagdenclub'
In de vierdelige reeks 'De maagdenclub' (uitgezonden in oktober/november 2023) ging Lidewij Nuitten op zoek naar dertig maagden van boven de dertig die samen met haar het taboe rond maagdelijkheid willen doorbreken. Met alvast acht clubleden op de teller eindigde de reeks met een grote oproep: wie wil nog graag een lidkaart? In deze slotaflevering opent Lidewij haar mailbox en ontdekt ze hoeveel extra leden zich bij de maagdenclub aansluiten.

De verscheidenheid aan verhalen is alvast groot: voor sommigen is maagd zijn een bewuste keuze, maar voor de meesten is het een ongewild gevolg van hoe het leven is gelopen. Ook weinig zelfzekerheid, nare ervaringen in het verleden, transseksualiteit en medische blunders of problemen komen vaak in de verhalen terug. Hoog tijd, vindt Lidewij, om alle leden uit te nodigen en samen te klinken op datgene wat hen verbindt: het loslaten van de schaamte en het omarmen van zichzelf. (productiehuis: VRT Studio's)

'Gewoon buitengewoon'
'Gewoon buitengewoon' is een zevendelige docureeks over een van de meest bijzondere middelbare scholen van Vlaanderen. De school Inspirant aan zee | BuSO in Oostduinkerke is een school waar jongeren met een verstandelijke beperking hun eigen weg in het leven proberen te zoeken. Meer dan een jaar lang volgt de reeks verschillende leerlingen die met vallen en opstaan het schooljaar beleven. De reeks biedt een unieke, ontroerende en verrassende inkijk in het buitengewoon secundair onderwijs door reportagemaker Eric Goens.  (productiehuis: Bargoens)

'Factcheckers'
In een wereld die steeds meer gedigitaliseerd raakt, blijven Britt Van Marsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken feiten checken in een nieuw seizoen van 'Factcheckers'. Ze zetten opnieuw hun beproefde technieken in om feit van fictie te onderscheiden, met groots opgezette experimenten en spraakmakende testen. Dit voorjaar doen ze dat voor checks die allemaal iets te maken hebben met de wereld van mobiele communicatie en internet, van sociale media en apps, van hardware en software. Verrassende checks over internetoplichting, nuttige tips over je internetabonnement of je smartphone, straffe experimenten rond digitale aankopen, undercoverreportages over online groepen en beroepen.

Hoe gemakkelijk trap je in de val van phishing-mails? Hoe hard leidt een gsm achter stuur nu werkelijk af? Is ons internetabonnement trager dan ons wordt beloofd? Hoe groot is de impact van veel schermtijd? Springen we met z’n allen te nonchalant om met onze wachtwoorden? Is online shoppen echt zo slecht voor het milieu als vaak wordt gedacht? Het zijn maar enkele van de vele vragen waarop Britt, Jan en Thomas een antwoord proberen te vinden in een nieuwe reeks vol spanning, emotie en humor. (productiehuis: VRT Studio's)

'Geubels gaat in bad'
Op zondag 14 januari slaat VRT 1 de handen in elkaar met Philippe Geubels voor een primeur in Vlaanderen: voor de allereerste keer wordt een comedyshow in Vlaanderen live gestreamed. Geubels gaat in bad, live op VRT 1. Philippe doet wat van hem verwacht wordt door zijn licht te laten schijnen over te dure foodtrucks, kerstversiering bij begrafenisondernemers en de ontstaansgeschiedenis van de kroket. Maar vanuit zijn veilige bad durft hij ook te mijmeren over wreed verlies en over verdriet durven vastpakken, om daarna de kraan van de onzin nog eens wagenwijd open te zetten.

'Durf te vragen'
Waarvoor heb jij in de bak gezeten? Zijn jullie een sekte? Ben je bang dat je overleden kind vergeten gaat worden? In het vijfde seizoen van 'Durf te vragen' trekt Siska Schoeters opnieuw haar stoutste schoenen aan en verzamelt ze de interessantste, grappigste en vooral meest gedurfde vragen voor verschillende groepen mensen.

De studio van 'Durf te vragen' zet zijn deuren terug open en ontvangt elke week een straffe  groep mensen waar we stiekem heel veel vragen voor hebben maar die we niet altijd recht in hun gezicht durven te stellen. Hun eerlijke en openhartige antwoorden geven een unieke, verrassende en soms confronterende inkijk in de leef - en denkwereld van deze mensen. Onder andere ex-gedetineerden, vrijmetselaars en ouders die een kind verloren komen aan bod. Siska trekt er met sommige getuigen ook een dagje op uit. Op haar eigen manier en met een stevige portie ongegeneerde nieuwsgierigheid gaat ze zo nog wat dieper graven in hun verhalen om hun wereld nog beter te begrijpen.  (productiehuis: Roses are blue)

'Restaurant misverstand'
Voor het derde seizoen zwaait 'Restaurant misverstand' de deuren open in de badstad Oostende. Dieter Coppens neemt opnieuw acht bijzondere mensen met jongdementie onder de arm voor een onvergetelijke ervaring. Ze zullen deze keer niet alleen samenwerken in het restaurant maar tijdens hun werkweek ook samenleven. Het nieuwe seizoen staat volledig in het teken van de onderlinge beleving van de lotgenoten en hun persoonlijke evoluties; zowel in als buiten het restaurant.

Dieter neemt de medewerkers mee op kennismakingsweekend waar ze de kans krijgen om elkaar beter te begrijpen en een hechte band op te bouwen. In het restaurant vertrekt alles vanuit de medewerkers; wat komt er op het menu en waar willen ze het liefst werken in het restaurant. Onder begeleiding van ervaren chefs, Seppe en Romina, leren ze de kneepjes van het vak. Buiten het restaurant verblijven ze samen op een unieke locatie waar ze elkaar als lotgenoten nog beter leren kennen. (productiehuis: Roses are blue)

'Chantal'
Na een moeizame zoektocht om haar plekje te vinden als vrouw in 'a man’s world', voelt Chantal zich eindelijk thuis als coördinator van de wijkdienst van Loveringem, tot grote vreugde van haar dochter Emma. Ook haar buurman Arne, haar team (Cloedt, Eddy en Kurt) en burgemeester Vanhecke zijn blij met haar komst. Stagiaire Felke De Bruyne komt het team versterken, met enige animo in het wijkcommissariaat tot gevolg. Roland Schietekatte dient echter een klacht in bij Comité P en zolang dit onderzoek loopt, wordt Chantal geschorst. Als Schietekatte zich daarenboven ook nog kandidaat stelt voor de nakende burgemeestersverkiezingen ziet Chantals toekomst in Loveringem er ineens een pak minder evident uit… Intussen lijken Chantal en Arne naar elkaar toe te groeien op amoureus vlak. Of toch niet…? (productiehuis: Eyeworks Film & TV Drama)

Het tweede seizoen van 'Chantal' is vanaf 21 januari elke zondag te zien op VRT 1 en VRT MAX. Wie niet kan wachten, kan de reeks vanaf vrijdag 29 december al bekijken op Streamz.

'Ik vraag het aan'
Dit voorjaar gaat Niels Destadsbader in het gloednieuwe muziekprogramma 'Ik vraag het aan' samen met verschillende bekende gezichten op zoek naar liedjes die om een of andere reden een blijvende indruk op hen hebben nagelaten. Een verrassende artiest brengt een versie van de song met de liveband. Niels en de kijkers komen ook het persoonlijke, grappige of soms emotionele verhaal achter de song van de BV te weten. Onder andere Jeroen Meus, Erik Van Looy, Siska Schoeters, Otto-Jan Ham, Kristel Verbeke, Stephanie Planckaert, Steven Van Herreweghe en Danira Boukhriss Terkessidis delen een bijzondere herinnering achter een favoriete song.  

'Ik vraag het aan' werd dit najaar opgenomen met een live publiek in studio. En ook mensen uit dat publiek mogen zich verwachten aan een prachtige vertolking van hun favoriete lied. Daar zal Niels dan weer persoonlijk voor zorgen. (productiehuis: Tivoli TV)

'De dag van vandaag'
Hebben de dure feestdagen een klein gat geslagen in het gezinsbudget? Geen zorgen! Want na de kerstvakantie zijn Bart Cannaerts en Fien Germijns er weer met 'De dag van vandaag': nog altijd de enige quiz op televisie die je kunt winnen zónder mee te spelen, vanuit je luie zetel thuis. Terwijl drie gezellige bekende mensen het harde quiz-werk opknappen en zo prijzengeld verzamelen, kan de kijker thuis zich rustig inschrijven, met een warm kopje thee dan wel een goeie trappist in de zetel zinken, en wachten tot Fien Germijns aan de deur staat met een grote cheque. Bijkomend voordeel: alle quizvragen gaan over de dag die net om is, dus je bent helemaal mee met het laatste nieuws van de dag. Inschrijven voor 'De dag van vandaag' kan elke dag van de uitzendingen via VRT MAX. (productiehuis: Panenka)

'Andermans zaken'
In het derde seizoen van 'Andermans zaken' gaat Kamal Kharmach onverminderd door met zijn missie: ondernemers in moeilijkheden helpen. Want met de energiecrisis en de torenhoge inflatie staan onze kleine ondernemingen meer dan ooit onder druk. En dus is er ook dit seizoen veel werk aan de winkel. In acht afleveringen neemt Kamal Kharmach ons mee achter de schermen van heel uiteenlopende ondernemingen die allemaal geconfronteerd worden met vuurrode cijfers. Zo komt hij terecht in een kattencafé, ontleedt hij haarfijn een zorgboerderij en probeert hij een ijsjesfabriek uit het slop te halen.

In elke aflevering legt Kamal de problemen bloot en gaat hij met een leger aan experten aan de slag om een nieuwe koers te bepalen. Dat proces is er één met veel vallen en opstaan, waarbij de ondernemers zichzelf meer dan eens tegenkomen, en dat levert soms heftige emoties op. In de laatste aflevering gaat Kamal voor het eerst terug naar de ondernemers uit de twee vorige seizoenen. Want hoe brengen ze het er nu vanaf? En wat is de impact geweest van Kamal zijn interventies op langere termijn? (productiehuis: VRT Studio's)

'De mosterd van Meus'
In het nieuwe 'De mosterd van Meus' gaat Vlaanderens meest geliefde kok Jeroen Meus op reis, op zoek naar heerlijke lokale gerechten, speciale kooktechnieken en ongekende ingrediënten, maar vooral naar bijzondere culinaire verhalen uit de keuken van alledaagse mensen van over heel de wereld. Na meer dan 3.000 afleveringen van zijn populaire kookprogramma 'Dagelijkse kost' is het tijd voor Jeroen om op zoek te gaan naar nieuwe, internationale inspiratie. Tijdens zijn zoektocht naar de beste lokale producten en kooktechnieken wordt hij telkens geholpen door een gerenommeerde en bekende chef-kok uit het land dat hij bezoekt. Zoals Max Mariola uit Italië, en Guram Bagdoshvili uit Georgië. Die koks delen hun eigen inspiratie met hem en zetten hem vooral - letterlijk en figuurlijk - op weg: voor een trip door hun land, waar Jeroen via de bevolking lokale ingrediënten en gerechten leert kennen.

Zijn zoektocht mondt uit in een groots voedselavontuur dat hem langs onverwachte hoeken van 's werelds meest fascinerende culinaire regio's voert. De lokale keuken was nog nooit zo tastbaar, dankzij de verhalen die hij van de plaatselijke bevolking verzamelt.  Zo bezorgen Jeroen, zijn buitenlandse collega's en de lokale bevolking heerlijke kookinspiratie aan de Vlaming.  (productiehuis Hotel Hungaria)

'Dagelijkse kost'
Dit voorjaar wordt Dagelijkse kost geïnspireerd door 'De mosterd van Meus': Jeroen kookt lokale, dagelijkse kost vanuit het buitenland. In zijn nieuwe programma 'De mosterd van Meus' gaat Jeroen Meus op zoek naar nieuwe, internationale inspiratie voor zijn dagelijkse kost. Tijdens die zoektocht verzamelt hij in zijn notitieboekje heerlijke, traditionele gerechten, bijzondere kooktechnieken en lokale producten. Een eindeloze bron aan inspiratie voor Jeroen om zes weken lang de lokale kost van het land dat hij bezoekt ook klaar te maken in 'Dagelijkse kost'. Dit voorjaar, gelijklopend met 'De mosterd van Meus', staan de uitzendingen van het dagelijkse kookprogramma ook elke week in het teken van een nieuwe culinaire bestemming. Jeroen kookt vanuit het land in kwestie en brengt de lekkerste smaken en gerechten uit alle wereldhoeken bij de Vlaming aan tafel. (productiehuis: Hotel hungaria)

'Kamp Waes'
Tom Waes dropt deze winter opnieuw vijftien gewone burgers in het avontuur van hun leven: een opleiding door de meest getrainde legereenheid van ons land, de Belgische Special Forces.

Meer dan drie jaar nadat Vlaanderen voor het eerst uitgebreid kennis maakte met instructeur Fly en z’n collega’s, gooien de Special Forces opnieuw en exclusief hun deuren open voor 'Kamp Waes'. Wat Fly en co deze keer precies in petto hebben, blijft voorlopig een goed bewaard geheim. Net als de identiteit van de 15 kandidaten. Eén ding is wél al zeker: 'Kamp Waes 2' wordt nog straffer, spannender en onvoorspelbaarder dan de eerste editie.  (productiehuis: De Mensen)

'Château Planckaert'
De warmste familie van Vlaanderen is terug en zet vol goede moed door met de werken van het kasteel. Die werken maken grote vorderingen: de laatste leitjes van het dak zijn eindelijk gelegd en de binnenwerken worden gestart, maar dat verloopt in het oude pand niet zonder slag of stoot… Eddy viert zijn 65 ste verjaardag, een mijlpaal, maar de stress van de verbouwingen en de heropstart van de horeca-activiteiten in Bure beginnen op hem te wegen. Met de glamping in Frankrijk en de opstart van de nieuwe zagerij daar, is de familie dan ook ondernemender dan ooit tevoren.

Junior timmert verder aan zijn carrière als rallypiloot, maar het noodlot slaat opnieuw toe. Junior maakt een zware crash met een gebroken ruggenwervel als pijnlijke diagnose. Het gezin van Francesco heeft met de aankoop van een oude bus een nieuw project om handen waaraan het hele gezin meewerkt. De kleinkinderen ontplooien hun talenten: Iluna kiest als eerste Planckaert voor studies aan de universiteit van Namen. Ze gaat handelsingenieur studeren. Noa leeft zich helemaal uit in het kunstonderwijs en Devon kiest voor de combinatie studeren, werken én wielrennen. Maar de familie groeit ook flink in aantal want Mageno heeft de liefde ontdekt en Stephanie en Christopher besluiten om aan gezinsuitbreiding te doen en Elara ziet haar lang gekoesterde droom van een eigen rijpaard dankzij pépé Eddy in de vervulling gaan.

Naast het vele werk maakt de familie gelukkig nog steeds tijd om samen leuke dingen te doen: een geïmproviseerde fietstocht van de Ardennen naar het kasteel en het lopen van een familiemarathon zorgen voor onvergetelijke familiemomenten. (productiehuis: Vincent TV)

'Juliet'
In de gloednieuwe crimereeks 'Juliet', met Charlotte De Bruyne in de hoofdrol, keert politie-inspecteur Juliet Dumon na de dood van haar vader terug naar haar geboortestreek aan de Vlaamse kust. Daar gaat ze tijdelijk aan de slag bij de plaatselijke recherche en zoekt ze intussen naar een pleeggezin voor haar tienernichtje Chloë. Terwijl Juliet zich op haar nieuwe baan stort, wordt ze geconfronteerd met haar onverwerkte schuldgevoelens bij de dood van haar moeder en haar eigen ambigue gevoelens tegenover het moederschap. Intussen ontstaat er een complexe band tussen haar en Chloë.

'Juliet' is bedacht door thrillerauteur Hilde Vandermeeren en Roel Mondelaers en geschreven door Rik D’hiet, Roel Mondelaers, Tyche Beyens, Wouter Van Haver en Michel Sabbe. De reeks wordt geregisseerd door Anke Blondé. Voor Hilde Vandermeeren, die meerdere succesvolle misdaadromans schreef, is dit het eerste televisieproject waaraan ze meewerkt. Naast Charlotte De Bruyne in de hoofdrol als Juliet zijn andere hoofdrollen en belangrijke bijrollen weggelegd voor zowel gevestigde namen als nieuw en opkomend talent: Nabil Mallat, Amber Naert, Fania Sorel, Maarten Ketels, Mil Sinaeve, Arend Pinoy, Charlotte Vandermeersch, Pieter Genard, Nicki Von Tempelhoff, Aaron Roggeman, Wennie De Ruyck, Dolores Bouckaert, Piet De Praitere, Mieke Dobbels, Ikram Aoulad, Jan Hammenecker, Dries Heyneman, Emilie De Roo, Gene Bervoets, Ben Segers, Abbas Fasaei, Amara Reta, Tanya Zabarylo, Dirk Van Dijck en Greg Timmermans.(productiehuis: Eyeworks Film & TV Drama)

'Kom op tegen Kanker: alles in de strijd '
Dit voorjaar gaan acht vrouwen, onder leiding van VRT 1-presentatrice en Studio Brussel-stem Fien Germijns, uit de kleren om aandacht te vragen voor de strijd tegen borstkanker en de impact die het heeft op het lichaam en leven. Een stripact voor het goede doel, waarbij de vrouwen hun lichaam maar vooral hun engagement tonen. Borstkanker is de tweede meeste voorkomende kankersoort in België en de meest voorkomende bij vrouwen: één op de zeven vrouwen wordt erdoor getroffen.

Als initiatiefneemster dit jaar verzamelt Fien zeven bekende vrouwen rond zich, onder wie Marleen Merckx. Samen brengen ze een uniek optreden voor het goede doel. Net zoals bij de mannen in 2022 wordt dat een eenmalige stripact voor 2.000 toeschouwers, in maart 2024 in het Kursaal in Oostende. De opbrengst van die act gaat integraal naar Kom op tegen Kanker. De acht vrouwen gaan een groot engagement aan: met hun spraakmakende act willen ze het stilzwijgen rond borstkanker en de lichamelijke en mentale impact ervan doorbreken. Vaak hebben ze een persoonlijk verhaal rond kanker. Ieder van hen schaart zich achter de boodschap: durf te praten! Want wie denkt dat er rond borstkanker geen taboes meer zijn, heeft het – helaas - mis. Er is nog altijd grote nood aan communicatie met de patiënt over het leven na borstkanker, het erfelijk gen, seksualiteit, body positivity en een gezonde levensstijl. (productiehuis: All3Media)

'Groeien & bloeien '
In deze nieuwe sitcom runnen Silke (Anouck Luyten) en Klaas (Francisco Schuster) samen met hun vader Frank (Ben Segers) het lokale tuincentrum Groeien & Bloeien. Het is een echte familiezaak, maar het plotse vertrek van moeder Ingrid heeft een gat geslagen in het gezin én in het bedrijf. Ze proberen met veel liefde de zaak recht te houden, al hebben ze alle drie vaak een andere mening over de juiste aanpak... Het gezin deelt lief en leed met hun werknemers, die ze ook als familieleden zien. Niets of niemand - geen boze klant, vervelende milieuambtenaar of hardnekkige bladluis - kan hun band stuk krijgen. Tot Frank ontdekt dat er in de buurt een nieuwe, moderne hyper-tuinmarkt zal komen. Vanaf nu heeft hij maar één doel: met zoveel mogelijk - volgens hem geniaal vernieuwende, volgens zijn gezin vergezochte en soms zelfs gevaarlijke – ideeën de familiezaak redden van de ondergang. Ze moeten groeien om te blijven bloeien, en de hele ‘familie’ moet zich mee in de strijd gooien: ook boekhoudster Annemie (Goele Derick), Silkes verloofde Sven (Andrew Van Ostade) en Clio (Maïmouna Badjie), de nieuwe werkkracht die de zaak ook online op de kaart moet zetten. Bovendien is het niet helemaal duidelijk of Barbara (Ini Massez), ambtenaar voor Ruimtelijke Ordening en ex-lief van Frank, hun vijand is of hun vriend. Ze duikt sinds het vertrek van Ingrid alleszins opvallend vaak op in de winkel.

'Groeien & bloeien' is een warme familie-sitcom in een arena waar iedereen komt en die iedereen kent. Wie je ook bent, op een dag stap je binnen in het tuincentrum waar je letterlijk alles kan kopen, van dierenvoeding tot geurkaarsen, van tuinmeubelen tot snoepgoed, van zwembadaccessoires tot kerstversiering, van kitsch tot stijlvol. De scenario’s zijn van de hand van Joost Vandecasteele en Koen Braeckman die het idee ontwikkelden samen met executive producer Pieter Van Huyck. Elias Mentzel neemt de regie voor zijn rekening. (productiehuis: De Mensen)

'Homo universalis'
Dit voorjaar gaat VRT 1 opnieuw op zoek naar de m/v/x die alles kan, in het nieuwe seizoen van 'Homo universalis'. Honderd kandidaten spelen bedrieglijk eenvoudige spelletjes waarin ze niet de laatste mogen zijn. De winnaar wint niet enkel de eervolle titel van ‘Homo universalis’, maar ook één jaar gratis reizen.  

Walter Grootaers geeft nog steeds alle opdrachten door de iconische luidsprekers. En niemand minder dan Linde Merckpoel staat aan de zijlijn om de kandidaten een hart onder de riem te steken. Of soms ook wel een schop onder hun kont. En dat leidt tot hartverwarmende, emotionele, maar ook hilarische momenten. Nog nieuw dit seizoen: de doorlopende proef. Aan het begin van elke aflevering krijgen de kandidaten een opdracht van een bekende vlaming. Denk aan zo veel mogelijk origamivogels vouwen, of straf schrijven. Wie aan het einde van de aflevering het minste heeft, moet onmiddellijk het spel verlaten.(productiehuis: VRT Studio's)

Lichtpuntjes tegen kanker
Kom op tegen Kanker en VRT 1 bundelen opnieuw hun krachten voor Lichtpuntjes tegen kanker. Dit voorjaar creëren ze samen opnieuw het grootste lichtpunt tegen kanker in De Schorre in Boom. VRT 1 zendt tijdens de krokusvakantie de hele week live uit vanuit de Schorre. In Lichtpuntjes tegen kanker gaat Siska Schoeters op zoek naar de grote en kleine verhalen. Wat betekent het om met kanker te leven, wat wist je nog niet over kanker en wie is jouw lichtpuntje?  Omdat elkaar steunen belangrijk is, met een lach en een traan. Zo creëren we samen een krachtig teken van hoop, warmte, steun en troost tijdens moeilijke momenten.  

Aan het einde van die week worden duizenden lampionnen aangestoken, stuk voor stuk opgedragen aan mensen die ons heel nauw aan het hart liggen. De opbrengst van deze actie gaat naar onderzoek en zorginitiatieven voor mensen met kanker en hun naasten. De lichtpuntjes, om Kom op tegen Kanker te steunen, zijn vanaf 1 februari te koop online. (productiehuis: VRT Studio's)

'Dertigers'
Ieders favoriete vriendengroep is weer van de partij in het tweede seizoen van 'Dertigers'. Vlaanderen zat op het puntje van zijn stoel op het einde van vorig seizoen: voor wie kiest Jonas, die gevangen zat tussen zijn liefde voor Laura en die voor Ruben? Hoe gaat het nog tussen de vrijgevochten Nele en Marvin? En vindt Sami de blijvende liefde bij Lies … of staat Ada hun relatie in de weg? De hoofdrollen in 'Dertigers' worden vertolkt door Gilles Van Hecke, Emma Moortgat, Malik Mohammed, Sofie Joan Wouters, Issam Dakka, Roman Van Houtven en Idalie Samad. (productiehuis: Warner bros ITVP België)

'Door de bomen'
Dit voorjaar nodigt 'Door de bomen' wekelijks een bekende gast uit: ​ Lynn Van Royen, Stef Bos, Frances Lefebure, Dieter Coppens, Tijs Vanneste en Rani De Coninck. Hij of zij heeft de agenda drie dagen leeggemaakt, en weet niet wat hem of haar te wachten staat. In een bos weg van de wereld leeft de gast 72 uur in afzondering, met de tijd op pauze en de telefoon op stil. Alleen… Verbonden met zichzelf.

Hij geeft zich over aan het bos en de natuur en zonder voorbereid plan of script groeit 'Door de bomen' zo met de gast mee. Drie dagen en drie nachten van alles losgekoppeld, om door de bomen het bos en wie weet ook zichzelf te zien.(productiehuis: Alverman & De chinezen)

Amai zeg wauw!
Otto-Jan Ham is dit voorjaar terug met zijn muzikale laatavondshow 'Amai zeg wauw!'. In deze verrassende en (ont)spannende show ontvangt hij elke avond bekende en minder bekende gasten uit alle hoeken van de entertainmentwereld en daarbuiten. Elke uitzending staat één gast centraal. Otto-Jan en zijn begeleidende band maken elke avond een show voor, en op maat van, die centrale gast. Elke gast wordt voor de uitzending bezocht door Lara Chedraoui, lid van de band van de show. Aan de hand van een vragenlijst gaat zij dieper in op de wensen en interesses van de centrale gast. Van de versnaperingen die vooraf moeten klaarstaan in hun loge tot het soort mensen die de gast graag in het publiek wil. Het programma wordt volledig afhankelijk van dit intakegesprek ingevuld op maat van de gast. Hij of zij bepaalt dus bewust (en soms ook onbewust) hoe de avond er gaat uitzien. (productiehuis: Woestijnvis)

'Switch'
Niet enkel tijdens de kerstvakantie, maar ook in de paasvakantie is Fien Germijns opnieuw present in haar 'Switch'-studio. Ze ontvangt verschillende bekende Vlamingen voor deze quiz zonder bekende punten. Twee weken lang nemen in april vijf bekende koppen het tegen elkaar op. Wie op het einde van de aflevering op nummer één staat, speelt de finale en kan 1.000 euro winnen voor het goede doel.  (productiehuis: Panenka)

'Goed gespeeld!'
In 'Goed gespeeld!', gepresenteerd door Siska Schoeters, nemen elke week vier lokale sportclubs het tegen elkaar op in hun verschillende disciplines. Elke sportclub wordt vertegenwoordigd door twee atleten en om beurt ontvangen ze de drie andere duo’s op hun eigen sportterreinen om daar een proef te spelen die kadert binnen hun eigen sporttak.

Omdat de thuisploeg een té groot voordeel heeft tijdens het uitoefenen van hun eigen sport, wordt één van hun twee spelers tijdens die proef vervangen door een BV: een Beperkende Vlaming. Die BV wisselt dus de hele week van team om te zorgen voor een gelijk speelveld. De club die het meest uitblinkt in alle vier de sporten van die week heeft goed gespeeld en wint een mooie prijs dankzij Sport Vlaanderen. (productiehuis: De chinezen)

'Weg naar Parijs'
In de docureeks Weg naar Parijs volgt Eric Goens de top van de Belgische sportwereld tijdens hun ultieme voorbereiding op de Olympische Spelen in Parijs: ronkende namen als gymnaste Nina Derwael, hockeyer Alexander Hendrickx, zevenkampster Noor Vidts, basketbalster Emma Meesseman, wielrenner Remco Evenepoel en breakdancer Maxime Blieck komen aan bod. De reeks is veel meer dan een verslag van het zoveelste trainingskamp of de zoveelste competitie: de docu geeft ook een inkijk in het persoonlijke leven van de sporters, in het levensverhaal, de ontberingen en opofferingen tijdens de zoektocht naar olympisch goud. (productiehuis: Bargoens)

'MIA’s'
Op woensdagavond 24 januari is het zover: de Music Industry Awards (MIA’s) 2023. Welke artiesten kunnen hun nominaties verzilveren? Pommelien Thijs is de grote favoriet met negen nominaties. Met hoeveel MIA’s gaat zij naar huis en kan ze, na de Zomerhit-trofee, ook een MIA voor haar song Erop of eronder verzilveren? Of wordt Coely, Metejoor of Brihang de grote winnaar? En wat met nieuwkomers als Loverman en Gustaph? We ontdekken het tijdens de liveshow vanuit Paleis 12, gepresenteerd door Niels Destadsbader.

'De MIA’s' vallen midden in de Week van de Belgische muziek, die vanaf 22 januari tot en met zondag 28 januari volop te beleven is. VI.BE en VRT slaan voor het vierde jaar op rij de handen in elkaar met verschillende spelers uit de brede muzieksector en diverse media om muziek van hier te vieren.

Kastaars !
Na een spetterende show vorig jaar zijn de mediaprijzen Kastaars! terug, op zaterdag 27 januari. VRT, DPG Media, Play Media en Streamz zetten tijdens dit media-event van het jaar lokaal talent – zowel televisie-, radio- als onlinetalent en -formats - in de schijnwerpers met een grootse televisieshow, radioshow en online evenement. Heel Vlaanderen kan kiezen welke favoriete gezichten en formats bekroond worden.

'Kastaars!' wordt hét feest van de Vlaamse mediacontent, waarbij de Vlaming beslist: welke radio-, televisie- en onlinetalenten wil hij bekronen? Welke verhalen hebben het afgelopen jaar het meest beroerd? Welk programma of onlineformat moet absoluut in de bloemetjes worden gezet? De prijzen huldigen alles wat je volgens Vlaanderen het afgelopen jaar gezien of gehoord moet hebben in onze media. Het is een crossmediaal initiatief waarmee de omroepen samen met de kijkers, luisteraars en surfers de beste Vlaamse mediaproducties en -persoonlijkheden willen vieren.

Eurovisiesongfestival
In mei verdedigt singer-songwriter Mustii de Belgische kleuren op het Eurovisiesongfestival in Malmö (Zweden). Deze editie was het aan RTBF om een kandidaat te kiezen. Ze schoven de 32-jarige zanger Mustii (artiestennaam van Thomas Mustin) naar voren om ons land te vertegenwoordigen op de 68ste editie van het muziekfestival. Met welke song hij deelneemt, ontdekken we later dit voorjaar. Het Eurovisiesongfestival is live te beleven bij VRT.

Daarnaast zijn ook de vertrouwde programma's op post. Na 'Dagelijkse kost' staat Ben Crabbé elke weekdag klaar met 'Blokken', brengen 'Het Journaal' en het Weer informatie op maat, is Iedereen beroemd op post met tal van geliefde en vertrouwde rubrieken en neemt 'Thuis' de kijkers in de wereld van Marianne, Lowie en co.


Lees ook:
Meeslepend. Eerlijk. En fantasierijk! Dit is het voorjaar van VRTMAX

DOSSIER: Voorjaar 2024: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'B&B Vol Liefde' (RTL 4)

Iris geeft haar logee René een tweede kans en die pakt de hobbygoochelaar met beide handen aan. In het Catalaanse landschap opent Albert de deuren tot zijn kasteel, en zo krijgt Marijke zijn pronkstuk te zien. In Zuid-Afrika wordt er flink geflirt, maar komt er ook een nieuwe man bij om Mirjam te veroveren. En we maken kennis met Arno, de laatste B&B-eigenaar die op zoek gaat naar zijn droomman.

'B&B Vol Liefde', om 20.35 uur op RTL 4.

Dossiers