De speeltijd is voorbij: 'Kamp Waes' is terug!

zaterdag 13 januari 2024
Foto: VRT1 - © VRT 2023

Vanaf zondag 14 januari is het zover: 'Kamp Waes' keert terug voor een veelbelovend en buitengewoon straf seizoen. Fly en co gooien opnieuw hun deuren open en gewone burgers storten zich op een waanzinnig avontuur.

En deze keer is de speeltijd echt voorbij. Tom Waes volgt hoe 'zijn' kandidaten een uitzonderlijke opleiding van de Belgische Special Forces tot een goed einde proberen te brengen en de grenzen van hun fysieke en mentale kracht opzoeken. De grote vraag blijft: wie van hen overleeft 'Kamp Waes'? ​


Tom Waes: 'Uit meer dan 3.000 inschrijvingen heb ik uiteindelijk 15 kandidaten geselecteerd met elk een heel eigen profiel. Het is een erg diverse cast van tien mannen en vijf vrouwen geworden. De jongste kandidaat was tijdens de opnames amper 20 jaar oud, de oudste 52. Er zit een gewichthefster tussen en een politieagent, maar ook een chirurge en een wereldkampioen kickboksen. Er zitten zelfs een broer en een zus tussen. En eerlijk? Ik ben ervan geschrokken hoe hard mijn 15 kandidaten zich hebben gesmeten.'

Ook voor Special Forces-instructeur Fly was de voorbereiding van het nieuwe seizoen behoorlijk uitdagend. Dit seizoen mocht het allemaal nog een stapje verder gaan dan drie jaar geleden.

Fly: 'Het eerste seizoen was voor iedereen een verrassing. Voor de kandidaten in de eerste plaats - zij hadden geen idee wat er op hen afkwam – maar zeker ook voor ons. Als getrainde militairen hadden we geen idee hoe gewone burgers om zouden gaan met al de uitdagingen die wij voor hen in petto hadden. Maar na de eerste reeks van Kamp Waes wisten we dat nieuwe kandidaten zich beter zouden voorbereiden. Zo konden we nu veel meer focussen en selecteren op kandidaten hun kaartleestechnieken en oriëntatieskills bijvoorbeeld. Een bijzonder belangrijk onderdeel in de echte Special Forces-opleiding. Het gaf ons het vertrouwen om een nog steviger en uitdagender programma in elkaar te steken voor deze nieuwe lichting. En dat hebben we dan ook gedaan.'

Het nieuwe seizoen van 'Kamp Waes' belooft dus nog straffer, spannender en onvoorspelbaarder te worden dan het vorige. Wil je weten hoe het Tom en zijn kandidaten vergaat? Daarvoor moet je vanaf zondag 14 januari afstemmen op VRT 1.

Wie nog dieper in de wereld van de Special forces wil duiken, kan op VRT MAX terecht bij 'Kamp Waes: Classified'. Daarin vertellen echte operatoren, waaronder Fly, in acht afleveringen het verhaal van hun belangrijkste missies. Daarnaast toont Classified ongeziene beelden van die missies, uit het archief van Defensie.

De Special Forces: de meeste getrainde eenheid van het Belgische leger
In 'Kamp Waes' krijgen gewone burgers de unieke kans om zich onder te dompelen in de wereld van de Belgische Special Forces. De Special Forces vormen een discrete eenheid die in alle soorten militaire operaties ingezet kunnen worden. Hun opleiding staat bekend als een van de zwaarste beproevingen die er bestaan en is er normaal gezien enkel voor militairen. Vanaf dit jaar is er een verkorte procedure, Fast Track genoemd, om sneller aan de opleiding SF te kunnen beginnen.

De vijftien straffe kandidaten vind je hier:

Aflevering 1 (14 januari)
'Kamp Waes' is terug. En ook dit seizoen daagt Tom Waes weer 15 gewone burgers uit in een bijzonder avontuur: een verkorte opleiding van de Belgische Special Forces. Op de eerste dag willen instructeur Fly en co de nieuwe kandidaten vooral goed leren kennen. En daar hebben ze een aantal uitdagende en verrassende methodes voor…

'Kamp Waes: Classified'
Voor wie nog dieper in de wereld van de Special Forces wil duiken

Alle tests die de kandidaten in 'Kamp Waes' moeten doorstaan, zijn gebaseerd op de opleiding van de Belgische Special Forces. Die opleiding moet toekomstige operatoren zo goed mogelijk voorbereiden op hun werk tijdens belangrijke missies.

In 'Kamp Waes: Classified' vertellen echte operatoren in acht afleveringen het verhaal van hun belangrijkste missies. Fly deelt elke aflevering, samen met een van zijn Special forces-collega’s, unieke verhalen van missies van de Special Forces. Daarnaast toont Classified ongeziene beelden van die missies, uit het archief van Defensie.

Een exclusieve inkijk in de werking van de meest discrete legereenheid binnen Defensie.

Vanaf 14 januari elke zondag op VRT MAX.

Aflevering 1: Eddy (vanaf 14/01)
De Bergham Run, een rugzakloop over 8 kilometer, test de mentale én fysieke kwaliteiten van operatoren. Maar het is ook de perfecte enscenering van een ‘escape’: moeten vluchten wanneer het fout loopt. Operator Eddy vertelt het verhaal van zo’n escape tijdens een missie in Tsjaad.

'Kamp Waes', vanaf 14 januari elke zondag om 20.00 uur op VRT 1 en VRT MAX.
'Kamp Waes' is een programma van De Mensen in samenwerking met Defensie voor VRT 1.

DOSSIER: Voorjaar 2024: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'B&B Vol Liefde' (RTL 4)

Iris geeft haar logee René een tweede kans en die pakt de hobbygoochelaar met beide handen aan. In het Catalaanse landschap opent Albert de deuren tot zijn kasteel, en zo krijgt Marijke zijn pronkstuk te zien. In Zuid-Afrika wordt er flink geflirt, maar komt er ook een nieuwe man bij om Mirjam te veroveren. En we maken kennis met Arno, de laatste B&B-eigenaar die op zoek gaat naar zijn droomman.

'B&B Vol Liefde', om 20.35 uur op RTL 4.

Dossiers