'De Expeditie: Groenland' vanaf maandag nieuw op Play4

zondag 7 januari 2024
Foto: Play4 - © PlayMedia 2023

In 'De Expeditie: Groenland' ​ ondernemen Pommelien Thijs, Tine Embrechts, Joris Hessels, Viktor Verhulst, Sven Mary, Lynn Van Royen, Jinnih Beels en Average Rob onder leiding van Henk-Jan en Brecht, twee ervaren arctic gidsen, een uitdagende tocht over 'The Arctic Circle Trail' van Kangerlussuaq tot Sissimut.

Ze toerlanglaufen met hun loodzware pulka in totaal 164 km af in moeilijke en winterse omstandigheden met vriestemperaturen tot -35°C. Niet enkel de koude in Groenland is een gevaar, ook mentaal en fysiek krijgen de expeditieleden het tijdens hun tocht hard te verduren, ze zullen geconfronteerd worden met hun eigen limieten en die van de groep. Een extreem avontuur dat fysiek en emotioneel veel vergt.Daarnaast beleven ze onvergetelijke momenten, worden vriendschappen gesloten, ervaringen gedeeld, grenzen verlegd, een once in a lifetime avontuur voor alle deelnemers.

De expeditieleden ontmoeten elkaar voor het eerst en ontdekken alle details over de tocht die hen te wachten staat in Groenland. Ter voorbereiding van de expeditie trekt het team op koude stage naar Noorwegen.

Enkele weetjes...
- Per dag werd er 7 uur effectief gestapt
- Er werd een afstand tussen 9 km en 22 km per dag afgelegd
- De groep stapte telkens één uur met tien minuten pauze om onderkoeling te voorkomen
- De voeding bevatte dagelijks zo’n 6.000 kilocalorieën per deelnemer
- De hoofdmaaltijden (ochtend en avond) bestonden uit zakjes gedroogvriesd eten.
- Dagelijks moesten er zo’n 3 Ikea-zakken ijs verzameld worden om te smelten (om oa eten te verwarmen)
- Heel de dag door moest er regelmatig gegeten worden (noten, kaas, stroopwafels, powerbars,…) en er was geen ‘hoofdmaaltijd’ ’s middags
- Om het technisch materiaal (hoe houden camera's, audiotoestellen en de batterijen het vol) te testen verbleef de crew ​ één dag in een koelcel. Zo konden ze meteen ook de kledij testen.
- Camera- en audiomateriaal, batterijen gingen elke avond mee de slaapzak in om ze zo warm mogelijk te houden
- De crew stond telkens één uur vroeger dan de cast op en ging ook één uur later slapen. Ze aten hetzelfde expeditie eten en gebruikten hetzelfde materiaal.
- De crew kreeg begeleiding door extra gidsen, want voor hen waren de risico's op frostbite en onderkoeling nog groter dan voor de cast. Omdat ze vaak stil moesten staan in de koude terwijl de cast aan het wandelen was of in hun tentjes zaten.

'De Expeditie: Groenland', vanaf maandag 8 januari om 21.15 uur op Play4 en GoPlay. Nu al te zien op Streamz.

DOSSIER: Voorjaar 2024: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'B&B Vol Liefde' (RTL 4)

Iris geeft haar logee René een tweede kans en die pakt de hobbygoochelaar met beide handen aan. In het Catalaanse landschap opent Albert de deuren tot zijn kasteel, en zo krijgt Marijke zijn pronkstuk te zien. In Zuid-Afrika wordt er flink geflirt, maar komt er ook een nieuwe man bij om Mirjam te veroveren. En we maken kennis met Arno, de laatste B&B-eigenaar die op zoek gaat naar zijn droomman.

'B&B Vol Liefde', om 20.35 uur op RTL 4.

Dossiers