De deuren van 'De Rechtbank' zwaaien weer open

donderdag 28 december 2023
Foto: Play4 - © Play Media 2023

'De Rechtbank' is inmiddels toe aan zijn dertiende (!) seizoen. De camera's kijken opnieuw binnen bij Vredegerechten, politierechtbanken en correctionele rechtbanken over het hele land.

Voor het eerst krijgen we ook een unieke inkijk in de opmerkelijke drugsbehandelingskamer van Gent, waar een beklaagde de kans krijgt om onder toezicht van de rechtbank aan zijn of haar verslavingsproblematiek te werken. Maar ook volgen we de Antwerpse rechter Arn Calewaert op de voet, zien we de vastberaden politierechter Sarie De Vrieze aan het werk en krijgen we een inkijk in de correctionele rechtbank van Tongeren. In het nieuwe seizoen worden opnieuw heel straffe zaken en getuigenissen gevolgd van op de eerste rij waarin beklaagden en rechtzoekenden hun verhaal doen.Drugsbehandelingskamer Gent – Annemie Serlippens
​Annemie Serlippens, bekend van 'Recht Naar De Gevangenis', is rechter in de drugsbehandelingskamer van Gent. Daar krijgt een beklaagde de kans om onder toezicht van de rechtbank aan zijn of haar verslavingsproblematiek te werken. De beklaagde wordt begeleid door een justitieassistent met wie hij/zij een behandelplan opstelt. Serlippens krijgt vooral jonge mensen over de vloer die strafbare feiten hebben gepleegd doordat ze kampen met een drugsproblematiek. In deze wel zeer opmerkelijke kamer is eerlijkheid en motivatie zeer belangrijk. Serlippens is heel empathisch maar zal allerminst met haar laten sollen.  

Vrederechter Antwerpen – Arn Calewaert
​In het vredegerecht van Antwerpen wordt rechter Arn Calewaert op de voet gevolgd. Met zijn Antwerpse tongval, een hele hoop geduld en een tikkeltje humor doet hij zijn uiterste best om twee partijen te verzoenen met elkaar. Zaken zoals huurgeschillen, marktkramers die in de clinch liggen of gewoonweg een wasmachine die het niet doet, krijgt Arn Calewaert geregeld onder zijn neus geschoven.  

Politierechter Gent – Sarie De Vrieze
​Sarie De Vrieze is de jongste politierechter van Gent. Zij behandelt vooral zaken die te maken hebben met alcohol, drugs en vluchtmisdrijf. Een tweede kans moet je niet al te snel verwachten van haar. Het geven van een alcoholslot, rijverbod of het laten uitvoeren van een haaranalyse schuwt ze zeker en vast niet. Met haar strenge aanpak tracht ze wegpiraten uit het verkeer te houden.

Vredegerecht Lier – Dominique Reyniers
​In het vredegerecht van Lier trekt Dominique Reyniers dagelijks haar toga als vrederechter aan. Met haar empathisch vermogen is ze de geknipte vrouw om verzoeningszittingen te leiden. Met een duidelijke uitleg en heel wat doorzettingsvermogen probeert ze huurgeschillen, burenruzies en discussies over bomen tot een goed eind te brengen.  

Correctionele rechtbank - Charleroi  
​In de correctionele rechtbank van Charleroi zien we rechter Sandrine Hermant aan het werk. De strenge, maar rechtvaardige rechter neemt dit seizoen een resem van drugszaken en diefstallen voor haar rekening, maar ook zwaardere zaken zoals partnergeweld en aanzetten tot prostitutie passeren onder de rigide blik van Sandrine Hermant. De correctionele rechter neemt absoluut geen blad voor de mond en stelt zich kordaat op tegenover de beklaagden. 

Vlaams sporttribunaal Gent
​Het Vlaams Sporttribunaal onderzoekt grensoverschrijdend gedrag in de sport. Zij kan enkel tuchtsancties opleggen, geen straffen zoals een correctionele rechtbank. Als er een klacht wordt neergelegd, worden de betrokkenen opgeroepen voor een verhoor. Nadien wordt de zaak behandeld door de tuchtkamer, voorgezeten door drie rechters.  

Correctionele rechtbank Tongeren – Stijn Wissels
​In de correctionele rechtbank van Tongeren behandelt Stijn Wissels zaken die te maken hebben met drugsbendes en oplichting, maar ook bezit en verspreiding van beelden van kindermisbruik, urban exploring en diefstal komen hier aan bod. Met zijn Limburgs accent neemt hij duchtig zijn tijd om de verdachten stevig op de rooster te leggen en de zaak uit te spitten tot op het bot.  

Politierechter Beringen – Theo Wilsens
​Theo Wilsen is rechter in de Limburgse Politierechtbank in Beringen. In zijn laatste jaar voor zijn pensioen behandelt hij tal van zaken die te maken hebben met vluchtmisdrijf en drank of drugs in het verkeer. Theo Wilsens heeft zijn zittingszaal goed in de hand en laat niet met zich sollen.

'De Rechtbank', vanaf 10 januari elke woensdag op Play4 en op GoPlay.

DOSSIER: Voorjaar 2024: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS6 logo

Marjolein woont in een villa met zwembad op het Spaanse eiland Ibiza. Ze is trainer, spreker en auteur. Ze leert mensen door optimaal gebruik van hun bewustzijn 'hun mooiste leven te leven'. Het ontbreekt Marjolein aan niets, maar ze kent ook de andere kant van de medaille. In 2011 vluchtte ze van haar ex-man, die haar fysiek en mentaal mishandelde. Marjolein belandde met haar kinderen op straat, maar wist zich terug te vechten en uiteindelijk vier succesvolle bedrijven op te richten. Alleenstaande moeder Monique Molenberg heeft het iets minder goed voor elkaar. Ze werkte elf jaar in de zorg, maar nadat ze werd mishandeld door haar ex-partner, raakte ze haar baan kwijt en belandde ze in de schulden. Nu, vijf jaar later, zijn de schulden bijna afgelost, maar het gezin moet wekelijks zien rond te komen van vijftig euro per week en is aangewezen op een 'voedselkast'.

'Steenrijk, Straatarm', om 20.30 uur op SBS6.

Dossiers