'Challas en de Kost': Vlaamse vibes in Marokko, een reis van roots tot riads

woensdag 31 januari 2024
Foto: VRT MAX - © VRT 2024

'Challas en de Kost', wij zijn weg! MNM-dj Kawtar Ehlalouch neemt zes Vlaamse jongeren - en jou op VRT MAX - mee op een wervelende roadtrip van twee weken door Marokko. Van de levendige souks in Marrakech tot de culturele smeltkroes van Tanger.

Lina E, Lina H, Soukaïna, Ilyas, Mohamed en Rayan dompelen zich onder in het leven en de cultuur van het land van hun (voor)ouders. De jongeren ontdekken tijdens deze avontuurlijke roadtrip in het Noord-Afrikaanse land tegelijkertijd ook een stukje van zichzelf. Klaar voor een bijzondere rit door Marokko? Check deze achtdelige reeks vanaf nu exclusief op VRT MAX.


Niet zomaar een reis
Challas - ofwel 'salut, daag, doei, ciao' (afgeleid van het Arabische woord 'thalla') - want Kawtar Ehlalouch trekt met zes jongeren op roadtrip naar hun roots in Marokko. Doorheen de trip belandt het reisgezelschap in grote steden zoals Casablanca en Fez, maar bezoekt ook minder bekende plekken zoals Tamegroute of Ifrane. Ze slapen en werken er als echte locals. Hun skills worden zwaar op de proef gesteld. Van leren surfen tot opperste concentratie tijdens het pottenbakken en tapijtweven. En alsof dat nog niet genoeg is, duiken ze bij het leerlooien in een bad vol duivenstront.

Tijdens een trip door de uitgestrekte zandduinen van de Sahara brengt een kudde dromedarissen de jongeren naar een desolate plek waar ze zelf voor hun eten zullen moeten zorgen. Gelukkig schrobt een traditionele hammam al het zand weg en is dat meteen de start van hun luxeverblijf in Casablanca.

Maar het is niet overal even luxueus in Marokko. De levensstijl in Tamegroute bijvoorbeeld is heel anders dan die van Casablanca. Dat brengt bij de jongeren heel wat emoties teweeg. Wanneer ze een opvanghuis voor kinderen zonder ouders bezoeken en wat later gewonde dieren verzorgen maakt dit veel indruk op hen. ​

Doorheen de reis leren de zes jongeren niet alleen het land, maar ook zichzelf veel beter kennen. De jongeren lachen en brullen van plezier, maar duiken ook in interessante, diepe discussies. Vragen als 'Wie ben ik? Waar kom ik vandaan? Wat betekent Marokko voor mij? En welke impact heeft dit op wie ik ben?' komen aan bod.

Bont gezelschap

Lina Elmir  (Leopoldsburg)
'Ik heb altijd iets gemist en ik probeer nu dat deel hier terug te vinden'

De Limburgse Lina Elmir (20) Lina is een vrije en artistieke ziel: ze zit op kot in Leuven, ze studeert theater en houdt van uitgaan. Als enige niet-gelovige in de groep is de cultuurshock voor haar zeker het grootst, ze is bovendien ook nog nooit in Marokko geweest.

Ilyas Boudouft (Niel)
'Ik ben hier geboren, maar het bloed dat door mijn aderen stroomt is Marokkaans'

'Grote mond, klein hartje' geldt voor niemand meer dan voor Ilyas (19), opgegroeid op het Kiel in Hoboken. Hij houdt van boksen en laat zich ook in discussies niet zomaar opzijzetten.

Rayan el Bouichi (Schilde)
'Hier eet ik couscous en kijk ik naar 2M en daar eet ik wortelpuree en kijk ik naar 'Familie''

Rayan (22) heeft een persoonlijke én een zakelijke band met Marokko. Zoals zijn vader is Rayan ondernemer, hij verkoopt online Marokkaanse interieurspullen. Rayan is luxehotels gewoon maar hij is ook benieuwd om andere kanten van Marokko te leren kennen.

Soukaïna Bennani (Hoboken)
'De takken en de bladeren zijn in België, maar mijn stam en wortels zijn in Marokko'

Soukaïna (27) kan niet zonder haar wekelijkse pak friet met mammoetsaus, en tijdens het WK voetbal stond ze 100% achter het Marokkaanse elftal. Soukaïna is een bevlogen spoken word-artiest, open-minded, geëngageerd en mondig.

Lina Haddouch (Brussel)
'Van Manneken Pis naar Moroccan Bliss, een reis zoeter dan mijn atay!'

Energiebom Lina (22) spreekt zes talen, speelt muziek en vindt nog tijd voor de jeugdbeweging en om te studeren. Ze kent enkel het stukje Marokko waar ze haar familie bezoekt en wil dolgraag op verkenning gaan in het hele land.

Mohamed Tehmaoui (Antwerpen)
'Iedereen heeft een eigen karakter maar we zijn verbonden aan elkaar'

Mohamed, Mo of Mojo voor de vrienden, (22) is een student diergeneeskunde. Later wil hij op een grote boerderij vol dieren wonen en daar zijn praktijk uitbouwen. Sommige mensen noemen Mo een ideale schoonzoon. Hij is degene die Marokko het best kent in de groep, en ook heel goed Arabisch spreekt.

'Challas en de Kost' is vanaf nu op VRT MAX.

DOSSIER: Voorjaar 2024: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Code van Coppens' (SBS6)

Jamie en Steven Kazán mogen net als Donnie en Ammar op audiëntie bij de koning. Zijne majesteit ligt op sterven en ze moeten zijn nog kloppende hart zo snel mogelijk naar de hut van een medicijnman brengen. Onderweg besturen ze zelf een vliegtuig, maar ze komen tijdens een turbulente vlucht al snel in de problemen. Komen ze ongedeerd uit de jungle? Blijft het hart van de koning kloppen én worden ze de grote redders van het koninkrijk?
'Code van Coppens', om 20.30 uur op SBS6.

Dossiers