'Als Je Eens Wist': een reeks van Hilde Van Mieghem over siblinggeweld

zondag 14 april 2024

Na de spraakmakende reeksen over kindermishandeling, partnergeweld en oudermishandeling focust Hilde Van Mieghem in de vierde reeks van 'Als Je Eens Wist' op siblinggeweld: misbruik en geweld tussen (plus)broers en (plus)zussen.

In dit laatste deel van het vierluik over intrafamiliaal geweld, komt Van Mieghem tot de vaststelling dat siblinggeweld niet eens officieel bestaat als term en bovendien nauwelijks onderzocht wordt. Toch blijkt uit het weinige onderzoek dat het de meest voorkomende vorm van geweld is, als een grote blinde vlek die van binnenuit slachtoffers verzwelgt en families verscheurt.


Het is voor ouders enorm moeilijk om te accepteren dat hun kind of zelfs meerdere kinderen daders blijken. Siblinggeweld wordt ook vaak gerelativeerd en geminimaliseerd: 'Zo gaat het nu eenmaal tussen broers en zussen, het hoort erbij.' Slachtoffers worden bijgevolg helemaal aan hun lot overgelaten, zowel binnen het gezin als in hun grotere sociale cirkel, bijvoorbeeld op school.

Opvallend is dat ook de slachtoffers zelf daardoor vaak een blinde vlek creëren. Eenmaal ze volwassen zijn, komt het siblinggeweld nauwelijks aan bod binnen therapie. Er is een soort onuitgesproken consensus dat geweld tussen siblings niet als problematisch wordt gepercipieerd, terwijl de gevolgen ervan even impactvol en nefast zijn als kindermishandeling door ouders naar kinderen toe.

Hilde Van Mieghem: 'In deze laatste reeks van Als je eens wist wordt duidelijk aangetoond hoe trauma overgedragen wordt van generatie op generatie. Door de onmogelijkheid van ouders om de confrontatie aan te gaan met hun eigen traumatische verleden zijn ze blind voor het geweld tussen hun kinderen dat plaatsvindt onder hun ogen en niet in staat om in te grijpen. De kinderen staan er helemaal alleen voor. Dat heeft me diep geraakt, alweer.'

Met dit slot maakt Van Mieghem, in samenwerking met Borgerhoff & Lamberigts, opnieuw een spraakmakende docuserie over een beladen thema dat tot op vandaag nauwelijks aandacht kreeg en geeft zo een stem aan siblings die al veel eerder gehoord hadden moeten worden.

Aflevering 1 – Hoe ontstaat het?
Het geweld tussen broers en zussen is de meest voorkomende vorm van intrafamiliaal geweld. Hilde Van Mieghem onderzoekt aan de hand van interviews met getuigen en experten hoe dit siblinggeweld ontstaat, ontspoort en door de jaren heen evolueert.

'Als Je Eens Wist', vanaf 15 april om 21.20 uur op VRT CANVAS en VRT MAX. Een productie van Borgerhoff & Lamberigts.

 

DOSSIER: Voorjaar 2024: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

De pasgetrouwde en onafscheidelijke Christian en Anastasia genieten samen van hun luxeleven, in de veronderstelling dat ze de duistere figuren uit hun verleden achter zich hebben gelaten. Maar hun zorgeloze leven wordt al gauw verstoord door Jack Hyde, de ex-baas van Ana, die wraak wil na zijn ontslag. En ook Elena is niet van plan het echtpaar met rust te laten.

'Fifty Shades Freed', film uit 2018 met Dakota Johnson en Jamie Dornan, om 20.30 uur op NET5.

Dossiers