Acht nieuwe medewerkers openen samen met Dieter Coppens 'Restaurant Misverstand Aan Zee'

woensdag 13 maart 2024
Foto: VRT 1 - © VRT 2024

Voor het derde seizoen zwaait 'Restaurant Misverstand' de deuren open in de badstad Oostende. Dieter Coppens neemt opnieuw acht mensen met jongdementie onder de arm voor een onvergetelijke ervaring: Geert, Lieve, Annick, Fons, Els, Anne, Gie en Jan.

Ze zullen deze keer niet alleen samenwerken in het restaurant, ze gaan tijdens hun werkweek ook echt samenleven. Dieter en de medewerkers verblijven hiervoor op een unieke en idyllische locatie in de nabijheid van het restaurant. Hier kunnen ze samen ontspannen en genieten van een vakantiesfeer. Ze delen hun ervaringen, spreken samen over hun verdriet maar er is ook veel humor, onderling begrip en vriendschap.


Het nieuwe seizoen staat dus volledig in het teken van de onderlinge beleving van de lotgenoten en hun persoonlijke evoluties; zowel in als buiten het restaurant. De acht medewerkers en hun families vertellen openhartig over hoe zij met de diagnose omgaan en wat de gevolgen voor hen waren. Zo zijn ze door hun ziekte vaak verplicht moeten stoppen met werken, vallen hobby’s en vrienden weg en krijgt vooral hun zelfvertrouwen een flinke deuk.

Met hun deelname aan 'Restaurant Misverstand' willen de medewerkers tonen wat ze wel nog kunnen na hun diagnose.

Dieter neemt de medewerkers eerst mee op kennismakingsweekend waar ze de kans krijgen om elkaar beter te begrijpen. In het restaurant vertrekt vervolgens alles vanuit de medewerkers. Zo wordt het menu gebaseerd op de lievelingsgerechten van de medewerkers en kiezen ze zelf of ze het liefst in de keuken of in de zaal willen werken. Uiteraard zal niet alles vlekkeloos verlopen want de medewerkers hebben geen horeca-ervaring en bepaalde handelingen worden steeds moeilijker door hun ziekte. Maar in 'Restaurant Misverstand' horen foutjes en misverstandjes er nu eenmaal bij. Ook dit jaar neemt Dieter iedereen halverwege het traject nog eens mee op weekend. En tijdens de restaurantdagen zullen er nog enkele verrassende gasten opduiken die graag een handje toesteken.

Het vaste restaurantteam is hetzelfde als in de vorige seizoenen. Dieter Coppens zal samen met zijn collega’s zorgen voor een goede werking in de zaal, terwijl Seppe Nobels en hulpchef Romina de keukenbrigade begeleiden. De keuken en de zaal van 'Restaurant Misverstand' worden aangepast zodat de acht medewerkers er in de beste omstandigheden kunnen werken. Experte Anouck de Bruijn van het Expertisecentrum Dementie zorgt ook dit jaar voor ondersteuning voor en achter de schermen.

Leer de acht medewerkers kennen:

​Geert – 53 jaar (Hasselt)
Geert woont samen met zijn vrouw Annick in Hasselt. In 2022 kreeg hij de diagnose ziekte van Alzheimer, die vooral een impact heeft op zijn spraak. Zijn beroep als IT’er kan hij niet meer uitoefenen maar zijn dagen zijn wel goed gevuld: Geert is een fervent loper en liep al verschillende marathons. Hij droomt ervan om de zes grootste marathons van de wereld te kunnen doen. Geert werkt ook als afwasser in een restaurant, gaat één keer per week naar de les beeldhouwen en kookt thuis elke dag.

Lieve – 61 jaar (Wevelgem)
Lieve komt uit Wevelgem en is altijd LO- leerkracht geweest in het middelbaar onderwijs. Dat sportieve kantje zit er nog steeds in: wandelen, fietsen, tennissen en dansen, ze doet het dagelijks. Ze krijgt hierbij de steun van haar man en haar twee kinderen. Lieve heeft de diagnose van FTLD gekregen: frontotemporale lobale dementie. Deze vorm van jongdementie tast haar taal aan: ze vergeet de betekenis van heel wat woorden waardoor ze moeilijk gesprekken kan volgen. Met haar deelname aan 'Restaurant Misverstand' wil Lieve vooral bezig zijn, veel beweging hebben en zich nuttig maken.

Annick – 60 jaar (Mortsel)
Annick is een alleenstaande en fiere moeder van vier kinderen. Ze heeft altijd gewerkt als leerkracht in de lagere school totdat de ziekte van Alzheimer dat onmogelijk maakte. Ze woont alleen in haar huisje in Mortsel en dat lukt dankzij de dagelijkse hulp en zorg van haar kinderen, vooral van haar dochters Marion en Madou. Zij hebben hun leven onder meer in het teken van de zorg voor hun mama ingericht. Samen met hun mama sporten, plezier maken en genieten van het leven vinden ze heel belangrijk. Annick hoopt met haar deelname aan 'Restaurant Misverstand' veel te leren van haar lotgenoten.

Fons – 61 jaar (Ramsel)
Fons woont samen met zijn vrouw in Ramsel. Voor hij de diagnose ziekte van Alzheimer kreeg, werkte hij in een houtbedrijf. De passie voor hout heeft hij nog steeds. Thuis in zijn atelier kan hij zich uitleven met het maken van allerlei houtconstructies. Daarnaast is hij ​ een enorme natuur-en dierenliefhebber. Samen met zijn vrouw Leen wandelt hij wekelijks stevig wat kilometers.

In potten roeren is niet zijn ding maar tussen de mensen zijn, lachen en plezier maken is dat wel. Fons voelt zich nog goed en hoopt in het restaurant andere lotgenoten te kunnen helpen.

Els – 50 jaar (Ravels)
Els is de jongste van de groep. Ze kreeg de diagnose ziekte van Alzheimer op haar 49ste en dat was een heel harde klap. Ze werkte toen als geriatrisch verpleegkundige en deed de job met hart en ziel. Na een zware periode is ze klaar om het leven weer volledig te omarmen en ten volle te genieten, samen met haar man en haar dochter. Els noemt zichzelf een echte foodie en houdt van lekker eten. Ze kan zelf ook erg goed koken en volgde een bakkersopleiding.

Anne – 53 jaar (Kortrijk)
Anne heeft twee dochters en woont samen met haar man Kurt in Kortrijk. Ze werkte bijna 25 jaar als directiesecretaresse. Ze stopte met werken omdat ze eerst dacht dat ze een burn-out had maar het bleek uiteindelijk de ziekte van Alzheimer te zijn. Een zware klap voor het hele gezin. Anne houdt van wandelen en de geluksmomentjes met haar vrienden en familie.

Anne zit nog in een aanvaardingsproces en heeft nog geen contact met lotgenoten gehad. Ze hoopt dat 'Restaurant Misverstand' daarin een meerwaarde kan zijn.

Gie – 65 jaar (Mechelen)
Gie is getrouwd met Heidi en vader van drie volwassen zonen. Hij kreeg de diagnose Lewy body-dementie. Een vorm van dementie die onder andere zijn oriëntatievermogen en motoriek aantast. Voor hij de diagnose kreeg, werkte hij als luchtfotograaf. Zijn grote passie is muziek, hij is een echte muzikant en gaat nergens naartoe zonder zijn gitaar. Het liefst van al speelt hij muziek samen met zijn zonen.

Jan – 58 jaar (Lievegem)
Jan is getrouwd met Brigitte en heeft twee zonen en twee kleinzonen. Hij is altijd zelfstandig schilder geweest maar hij is thuis sinds hij de diagnose FTD kreeg: frontotemporale dementie. Door de ziekte is zijn gedrag compleet veranderd. Hij kan soms opstandig zijn en is zijn remmingen verloren. Sinds zijn ziekte is Jan een fanatiek technoliefhebber geworden. Hij spreekt ook niet meer zoveel terwijl hij vroeger heel sociaal was.

Aflevering 1 (14 maart)
De medewerkers ontmoeten elkaar in de cabins waar ze ook zullen verblijven tijdens hun werkweken in Oostende. Ze leren elkaar kennen en genieten van de rustige sfeer. Dieter neemt hen mee naar de locatie aan zee waar ze 'Restaurant Misverstand' zullen openen. Hier kunnen ze voor één keer zelf de benen onder tafel schuiven en proeven van het menu, dat gebaseerd is op hun lievelingsgerechten. Ze krijgen ook een mini-opleiding horeca waarna ze zelf voor een keuken- of zaalfunctie kiezen.

Anne is nog wat onzeker maar kan rekenen op de hulp van Fons. Annick heeft het nog moeilijk met het dekken van de tafels, en voor Gie en Geert is de drukte van een eerste service nogal heftig. Na een drukke eerste werkdag kan iedereen ontspannen, en genieten van de rust in de cabins.

'Restaurant Misverstand', vanaf 14 maart elke donderdag om 20.35 uur op VRT 1 en VRT MAX.

 

DOSSIER: Voorjaar 2024: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

De pasgetrouwde en onafscheidelijke Christian en Anastasia genieten samen van hun luxeleven, in de veronderstelling dat ze de duistere figuren uit hun verleden achter zich hebben gelaten. Maar hun zorgeloze leven wordt al gauw verstoord door Jack Hyde, de ex-baas van Ana, die wraak wil na zijn ontslag. En ook Elena is niet van plan het echtpaar met rust te laten.

'Fifty Shades Freed', film uit 2018 met Dakota Johnson en Jamie Dornan, om 20.30 uur op NET5.

Dossiers