Tweedelige documentaire 'Archief van Tranen' bij MAX

zaterdag 11 augustus 2012

MAX zendt zondag 12 en 19 augustus de documentaire 'Archief van Tranen' uit. De documentaire gaat over de vergeten massamoord op Nederlanders, voornamelijk vrouwen en kinderen, in voormalig Nederlands-IndiŽ tijdens de Bersiap-periode.

Na de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 werd op 17 augustus 1945 door Soekarno de onafhankelijke Republiek Indonesië uitgeroepen. De overlevenden van de jappenkampen, maar ook zij die niet geïnterneerd waren geweest, werden blootgesteld aan slachtpartijen van groepen van gewelddadige nationalistische Indonesiërs, die de onafhankelijkheid ondersteunden.


Deze periode - de Bersiap - duurde van oktober 1945 tot mei 1947. Tijdens deze periode zijn met zekerheid 3.500 Indo-Europese Nederlanders op gruwelijke wijze vermoord. Nog eens 4.000 Nederlandse vrouwen en kinderen kwamen in deze periode van vervolging en geweld om door honger, ziekte en uitputting. Een deel van hen overleed in de zogenaamde Bersiap-kampen van de Indonesische nationalisten.

Tijdens de Bersiap zijn ongeveer 16.000 Indo-Europese Nederlanders vermist, waaronder ook Chinezen met de Nederlandse nationaliteit. Hun lichamen zijn nooit teruggevonden.

Geheime documenten
Pia Media heeft de beschikking gekregen over een omvangrijke ordner, waarin afschriften van originele geheime processen-verbaal zijn verzameld, die destijds zijn opgemaakt door de Nederlandse autoriteiten. Daarin wordt met naam en toenaam de precieze toedracht beschreven van een groot aantal excessen, die door opstandige Indonesiërs de zgn. Pemoeda’s (jonge vrijheidsstrijders) en leden van de Masjoemi (destijds de partij van strenge Islamieten) jegens Nederlanders zijn gepleegd. Wat in deze documenten opvalt, is dat er stelselmatig sprake is geweest van extreme wreedheden.

Deze documentaireserie is geproduceerd door Pia Media.

'Archief van Tranen', zondag 12 augustus om 18.50 uur en zondag 19 augustus om 19.10  uur op Nederland 2.

omroepmax

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers