Nieuwe serie 'Bezopen!' vanaf donderdag op Nederland 3

woensdag 14 mei 2014

Vanaf donderdag 15 mei a.s. zendt de NTR op Nederland 3 het van oorsprong Noorse format 'Drunk' uit (21.00 uur). Een nuchtere benadering van alcoholgebruik onder jongeren, met wetenschappelijke tests, nieuwe inzichten en spannende portretten.

Producent van het programma is Tuvalu Media. Presentatie: Bart Meijer.


Binge drinken, comazuipen en neknominaties. Het Nederlands wordt voortdurend verrijkt met nieuwe termen voor alcoholmisbruik door jongeren. Het bewijst dat de combinatie jeugd en alcohol nog altijd een probleem is, ook al is de wetgeving op dit gebied met ingang van 1 januari aangescherpt en is het kopen, hebben en drinken van alcohol beneden de achttien verboden.

Aanleiding voor die verscherping is een hausse aan recent wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat de hersenen van jongeren nog veel langer doorrijpen dan altijd werd gedacht. Volgens sommige wetenschappers zelfs tot het dertigste levensjaar. Alcoholgebruik remt die ontwikkeling van cognitieve vermogens, zoals geheugen en aandacht. Maar tegelijk is duidelijk dat het waarschuwen voor die schadelijke effecten zelden het gewenste effect heeft bij de doelgroep van jongeren.

De NTR zendt op 15, 22 en 29 mei op Nederland 3 daarom het van oorsprong Noorse 'Drunk' uit, onder de titel 'Bezopen!'. Nu eens geen geheven wijsvingertje over wat mag en niet mag, maar nuchter wetenschappelijk onderzoek naar de precieze effecten van alcoholgebruik. Dat beschonken jongeren minder remmingen voelen ligt voor de hand. Maar word je ook creatiever? Slaap je beter? Worden gespierde mensen minder snel dronken dan dikke mensen?

In Noorwegen was de serie een daverend succes, niet in de laatste plaats vanwege de gewaagde aanpak, een combinatie van reality en wetenschappelijke onderzoeken waarbij proefpersonen daadwerkelijk in de praktijk, na het drinken van alcohol, worden getest.

'Bezopen!', vanaf donderdag 15 mei om 21.00 uur bij de NTR op Nederland 3.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers