'Poporama' op zoek naar genderstatements in de hip hop

zaterdag 2 april 2016

'Poporama' zet zijn zoektocht voort naar de drijfveren van hedendaagse alternatieve muzikanten en bands. Uit het aanbod van festivals en clubs selecteert het programma drie opvallende bands en muzikanten.

In deze aflevering trekt 'Poporama' naar Zeeuw-Vlaanderen met indiefolkfenomeen Boeder Dieleman. We maken ook kennis met hip hop transgender-boegbeeld Mykki Blanco, en met de analoge synthesizermuziek van Meteor Musik.


'Poporama' nodigt ook telkens een Belgische band uit om naar de line-up te luisteren in de 'Poporama'-auto en onbevangen hun mening te geven. Deze keer is dat de Kortrijkse band Goose.

Daarnaast licht een professional uit de muzieksector de selectie toe. In deze aflevering is dat Herlinde Raeman van Subbacultcha! België, een onafhankelijk magazine en online platform voor alternatieve muziek.

Andere kijk
'Poporama' is een fris en vernieuwend reportageprogramma dat de alternatieve hedendaagse muziek benadert vanuit een originele invalshoek en zo een andere kijk geeft op muzikanten, hun manier van werken en de wisselwerking tussen hun muziek en de maatschappelijke context. De muziek en de inzichten van de artiesten plaatsen de dingen in een nieuw perspectief.

Aflevering 4 - zondag 3 april

Broeder Dieleman
Broeder Dieleman tapt uit hetzelfde muzikale vaatje als Bonnie Prince Billy maar zingt in het dialect van Zeeuws-Vlaanderen. Tonnie Dieleman, zoals deze muzikale missionaris met zijn echte naam heet, trok te voet door zijn geboortestreek, speelde er muziek of maakte knipselprenten voor de mensen in ruil voor kost en inwoon. Het resultaat is Uut de bron, een boek en een album dat experimentele veldopnames combineert met indiefolkliedjes die doordrongen zijn van symbolen en beelden, het Zeeuwse landschap en tradities, en de veranderingen die de streek doormaakt.

Mykki Blanco
Mykki Blanco is het vrouwelijke alter ego van Michael Quattlebaum. Hoewel hij zich meer identificeert met de feministische Riot Grrrl beweging, wordt hij vaak gezien als een boegbeeld van de LGBT (lesbian, gay, bisexual en transgender) hip hop gemeenschap. De Afro-Amerikaanse cultuur in het algemeen en hip hop in het bijzonder houdt in sterke mate vast aan het heteroseksuele ideaal van stoerheid en mannelijkheid. Mykki Blanco draait de rollen om en maakt gebruik van rap als populair medium om zijn ideeën over transgenderisme en nonconformisme op de wereld los te laten. In zijn videoclips schuwt hij de controverse niet. 'Poporama' sprak met Michael en onderzocht de beeldtaal uit de clips van Mykki waarmee hij zijn statement kracht bijzet.

Meteor Musik
Meteor Musik is het analoge synthesizercollectief van Tim Geelen (Chrome Brulée), Micha Volders (El Guapo Stunt Team, Fence, Vermin Twins, Chrome Brulée) en Joeri Weynants (Chrome Brulée). Meteor Musik ontstond naar aanleiding van de meteorietinslag in Chelyabinsk in 2013. Het drietal groeide op in de jaren ’80 in Limburg. Ze hielden er een fascinatie voor ruimtevaart en analoge synthesizers aan over. In de muziek die ze vandaag de dag maken, weerklinkt een jongensachtige verbeelding en het verlangen naar de eenvoud van de kindertijd.

De professional: Herlinde Raeman
Een professional uit de muzieksector licht de 'Poporama'-selectie toe. De centrale gast is deze keer Herlinde Raeman. Herlinde richtte samen met haar broer Kasper-Jan Subbacultcha! België op, een onafhankelijk magazine en online platform voor alternatieve muziek. Het concept is uniek en draait rond lidmaatschap waardoor de gemeenschap zelf het draagvlak vormt voor het promoten van nieuwe bands. Subbacultcha! organiseert zelf ook concerten en gelooft in de kracht van het ondernemerschap.

De luistersessie: Goose
Goose is deze keer de muzikale gast van dienst die vanuit de bolide van 'Poporama' hun licht mogen laten schijnen op de getoonde reportages. De Kortrijkse band viert dit jaar de 10e verjaardag van zijn debuut Bring It On, waarop de ultieme mix van rock en elektro voor het eerst vorm kreeg. Op 15 april brengen ze bovendien hun langverwachte vierde album What You Need uit, waarop ze naar eigen zeggen meer inzetten op klassieke songstructuren en sterke melodieën.

'Poporama', zondag 3 april om 21.25 uur op Canvas.

Canvastv

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Alleskunner' (SBS6)

De 45 overgebleven vips worden ultiem op de proef gesteld. Zo wordt getest of ze beschikken over losse heupjes, moeten ze anagrammen oplossen en hoe eet je een koekje dat op je voorhoofd ligt, zonder je handen te gebruiken?

'De Alleskunner VIPS', om 20.30 uur op SBS6.

Dossiers