Jeroen Meus laat je deze week meeproeven van 'Dagelijkse Kost' uit Italië

zondag 7 april 2024
Foto: VRT 1 - © VRT 2024

Jeroen Meus trok de voorbije weken de wijde wereld in. Dat had alles te maken met zijn programma 'De Mosterd van Meus'. Vanaf de locaties die hij daarvoor aandeed kookte Meus zijn 'Dagelijkse Kost'. Om de roadtrip in schoonheid af te sluiten gaat hij aan de slag met de Italiaanse keuken.

Maandag: Trofie met varkensragù
Italië zonder pasta kun je je onmogelijk voorstellen. Daarom gaat Jeroen in Italië van start met handgemaakte pasta en een zalige stoofpot met varkensvlees en 'nduja. Dat laatste is een pittige, smeerbare varkensworst die je zou kunnen vergelijken met verse chorizo. Zo krijg je meteen een stukje Calabrië op je bord.


Dinsdag: Torta della nonna con nespole
Een overheerlijke taart gebaseerd op de Italiaanse torta della nonna. Jeroen combineert de vulling van frisse citroenpudding met amandelen en een heel speciaal vruchtje dat je vaak tegenkomt in Calabrië: de Japanse mispel. Klinkt niet meteen Italiaans, maar je proeft er wel de mediterrane zon in!

Woensdag: Antipasti: caponatina, ricottakroketjes en opgelegde uitjes
Antipasti zijn verschillende traditionele, Italiaanse hapjes die je bij wijze van voorgerecht krijgt opgediend. Vaak is het een combinatie van allerlei soorten kaas, vlees en opgelegde groenten. Jeroen combineert ze met smeuïge kroketjes van ricotta en opgelegde uitjes. Kortom, alles om van start te kunnen gaan met een rijkelijk gevulde tafel.

Donderdag: Zwaardvis alla ghiotta met gebakken aardappelblokjes
Met dit fantastische visgerecht waan je je meteen aan de Zuid-Italiaanse kust! Een heerlijk stukje gegrilde zwaardvis met een zuivere salsa op basis van tomaten, kappertjes en olijven. Dit is een typisch Calabrese maaltijd waar je nog lang zal van nagenieten.

Vrijdag: Pasta van Max Mariola
Om de ongecompliceerde keuken van Italië nog een laatste keer eer aan te doen, maakt Jeroen een fris gerecht met verse pasta. Het is een ideetje van zijn collega-chef Max Mariola, en draait om pure ingrediënten zoals verse tuinbonen, verse erwtjes en wilde asperges.

'Dagelijkse Kost', van maandag tot vrijdag om 18.15 uur op VRT 1.

Download nu de GRATIS TVvisie app voor Android of iOS!

 

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Kerst met de Bauers' (AVROTROS)

2024 is niet alleen het jaar waarin Frans Bauer vijftig is geworden; het is ook het jaar waarin hij na lange voorbereidingen eindelijk weer twee concerten geeft in het voor hem zo geliefde Ahoy. De vorige keer was zijn vader er nog en het gemis valt hem af en toe nog zwaar. Toch staat Frans er niet alleen: het hele gezin doet mee. Na de concerten verlangt Frans vooral naar wat rust, maar Mariska denkt daar anders over. Met de blaren nog op zijn voeten wordt Frans meegenomen naar de kerstmarkt in het tuincentrum en voor hij het weet is zijn tuin omgetoverd tot hét lichtpunt van Fijnaart.

'Kerst met de Bauers', om 21.25 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Dossiers