'Zembla' wint hoger beroep granulietzaak tegen GIB

dinsdag 28 mei 2024
Foto: © BNNVARA 2024

BNNVARA is door het gerechtshof in Den Haag op alle punten in het gelijk gesteld in de granulietzaak. Daarmee is bevestigd dat de uitspraken die in de Zembla-uitzending zijn gedaan rechtmatig zijn.

Daar waar Zembla eerder op één punt moest rectificeren stelt het hof nu in hoger beroep dat ‘Zembla op geen enkel punt onrechtmatig heeft gehandeld. […] dat er voldoende steun in de feiten is voor de uitlatingen dat granuliet volgens de toepasselijke regelgeving geen grond is, dat het certificaat volgens de regels niet past bij granuliet en dat het storten van granuliet in oppervlaktewater op langere termijn schadelijk zou kunnen zijn voor mens en milieu.’ Het hof concludeert bovendien ‘dat het van belang is dat de uitlatingen bijdragen aan een publiek debat over een zaak van algemeen belang en dat de pers een belangrijke maatschappelijke functie heeft, met name als publieke waakhond.’


Roelof Bosma, eindredacteur van 'Zembla': 'Eindelijk gerechtigheid! Na een jarenlange strijd is deze uitspraak van het hof een enorme opluchting. Voor mij persoonlijk en Zembla-researcher Marco de Lange is deze zaak de afgelopen jaren een onderdeel van ons leven geworden. In dit dossier hebben we grote tegenkrachten ervaren, ook uit onverwachte hoek. Niet alleen zijn we ontzettend opgelucht dat het ‘grote geld’ hier niet gewonnen heeft en dat een onafhankelijke rechter een overduidelijke uitspraak heeft gedaan. Ook vinden we het niet meer dan terecht dat er voldoende steun is voor de uitlatingen van Gustaaf Biezeveld. Hij heeft de afgelopen jaren persoonlijk een strijd gevoerd. Naast dat dit gerechtigheid is voor hem persoonlijk is het ook een overwinning voor de onderzoeksjournalistiek. Het is al moeilijk om deskundigen voor de camera te krijgen en zonder deze uitspraak zou dat helemaal onmogelijk worden. Deze zaak bewijst dat je met feiten en een zorgvuldige aanpak nog kan winnen tegenover een grote macht. De rechters hebben alle feiten op een rijtje gezet. En al die feiten staan aan onze kant. Niet aan de kant van GIB, niet aan de kant van het ministerie, Halbe Zijlstra of andere betrokken partijen. Sterker nog, die krijgen allemaal een tik op de vingers.'

Hoger beroep
Op 31 augustus 2022 sprak de rechtbank Den Haag een vonnis uit waarin 'Zembla' werd opgedragen een rectificatie te plaatsen bij uitspraken van een oud-milieuofficier van justitie Gustaaf Biezeveld over de stort van granuliet in het project Over de Maas. Deze uitspraken werden gedaan in de uitzending ‘De afvaldump door Rijkswaterstaat’ van 6 februari 2020. Zembla ging tegen de uitspraak in hoger beroep. Het hof heeft nu geconcludeerd dat geen van de uitlatingen waar Graniet Import Benelux (GIB) bezwaar tegen maakt onrechtmatig is. Het hof vernietigt daarmee de uitspraak van de rechtbank en wijst alle vorderingen van GIB af. Ook Biezeveld is door het hof volledig in het gelijk gesteld, in een aparte procedure tussen hem en GIB.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

Miranda Priestly is de gevreesde en meedogenloze hoofdredactrice van het magazine Runway. Haar stemmingswisselingen maken of kraken carriŤres. Ze wil van het blad dť modebijbel maken en niets of niemand zal haar tegenhouden. Ze verslijt dan ook de ene assistente na de andere. Andy Sachs, een onzeker plattelandsmeisje, probeert zich in deze meedogenloze modewereld staande te houden terwijl de veeleisende Miranda het ene bevel na het andere op haar afvuurt.

'The Devil Wears Prada', film uit 2006 met oa. Meryl Streep, om 22.45 uur op Net5.

Dossiers