Warren Jeffs' sekte slachtoffer en ex-vrouw doet verhaal op discovery+

zondag 29 januari 2023
Foto: © Discovery Benelux 2022

Op haar 18e werd Briell uitgehuwelijkt aan Warren Jeffs, leider van Mormoonse sekte FLDS en zelfverklaard profeet, die inmiddels een levenslange gevangenisstraf uitzit vanwege verkrachting en kindermisbruik.

De jonge Briell werd destijds diens 65e vrouw van in totaal 87 echtgenotes en werd gedwongen te verhuizen naar Warrens compound in Texas, ver weg van haar familie. Na acht jaar huwelijk wist ze zich te ontworstelen aan deze mentale en fysieke gevangenschap en nu doet ze haar verhaal in het onthullende drieluik 'Prisoner of the Prophet' vanaf maandag 30 januari te zien op discovery+.


Polygamische sekte met 10.000 volgers
De documentaire schetst een ontluisterend beeld van de polygamische sekte die op zijn hoogtepunt 10.000 volgers had en die vooral sinds het leiderschap van Warren Jeffs in 2002 een extreme transformatie doormaakte. Als kind had Briell nog een vrij onbezorgde jeugd gekend, met speelgoed en kampeervakanties, maar dat veranderde allemaal toen Warren zijn overleden vader Rulon opvolgde. Al snel waren er ook geruchten van pedofilie nadat duidelijk werd dat Jeffs een grote voorkeur had voor jonge meisjes. Ook Briell was hiervan getuige toen ze zag hoe Jeffs zijn minderjarige bruiden opdracht gaf zich voor hem uit te kleden. Toen de FBI Warren Jeffs inmiddels op de hielen zat, werd Briell door Jeffs als getuige weggestopt in een schuilplaats waar ze werd gedrogeerd en bedreigd. Als ze later zelfs onder toezicht wordt gesteld van haar familie besluit ze te ontsnappen en te breken met haar verleden. Nu helpt ze in een opvangcentrum de vrouwen en kinderen die ook de FLDS zijn ontvlucht. En vertelt ze de wereld wat er echt allemaal plaatsvond achter de muren van deze strenggelovige sekte door wie de nu 67-jarige Jeffs nog altijd als de profeet wordt gezien.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers