Vijf avonden carnavalsplezier bij KRO-NCRV's 'Carnavalshart'

zondag 4 februari 2024

Aan de vooravond van carnaval is 'Carnavalshart' terug: vijf afleveringen vol vrolijke en hartverwarmende verhalen. Een samenwerking van KRO-NCRV en meerdere regionale omroepen.

In deze reeks André van Duin over zijn favoriete carnavalskraker, oud profvoetballer Björn van der Doelen over de ziel van carnaval en het 50-jarig jubileum van ‘Zak es lekker door’.


Carnavalsmuziek
Dit jaar is het extra feest voor het Brabantse zangduo De Deurzakkers. Hun carnavalskraker ‘Zak es lekker door’ is vijftig jaar geleden op vinyl gezet en dit nummer is nog steeds een daverend succes. André van Duin roemt zijn favoriete carnavalslied: 'Het bloemetjesgordijn' van Wim Kersten. Verder het verhaal van John Tana, dé carnavalssensatie van dit moment in Limburg. Zijn grappige covers van bekende Franse chansons worden in verfranst Maastrichts luidkeels meegezongen.

Eerbetoon
Carnaval is het feest van een lach, maar soms ook van een traan. Zeker voor Charlotte Leijs, die afgelopen jaar haar vader Nol verloren heeft. Een man met een groot carnavalshart, die altijd in de weer was met het volksfeest in Bergen op Zoom. Als eerbetoon aan hem heeft Charlotte een lied geschreven dat tijdens het Dweilbandfestival Tussen de Schuifdeure wordt gezongen. Zo is vader Nol er deze carnaval toch een beetje bij.  

Moluks carnaval
In Venlo heeft het carnaval dit jaar een Moluks tintje. Voor het eerst organiseert de Molukse gemeenschap de boerebroélof, een typisch Venloos carnavalsspektakel. Voor Tasilo Pieck, muzikant en derde generatie Molukse Nederlander, is het belangrijk voor de verbinding en erkenning dat zij nu de touwtjes in handen hebben. Pieck is trots op de eerste generatie, de grootouders, en wil dat uitdragen. De traditie van de bruiloft stamt al uit het begin van de vorige eeuw en is een geliefd theatraal schouwspel.    

De kardinaal  
Niet alleen beneden de grote rivieren wordt er feest gevierd. Ook in Overijssel is de carnavalstraditie al jaren oud in de katholieke dorpen en steden. Het is het feest van noaberschap en omzien naar elkaar. Jan Riesewijk uit Losser verpleegt in het dagelijks leven mensen met dementie, maar met carnaval heeft hij, verkleed als kardinaal, de lachers op zijn hand. Hij is een bekendheid in het oosten van het land, waar hij feesten en gala’s opluistert met zijn Twentse humor. Carnaval is voor hem de ultieme uitlaatklep.

Net als voorgaande jaren wordt 'Carnavalshart' gemaakt in samenwerking met de regio omroepen L1 en Omroep Brabant. Deze reeks doet ook de Overijsselse omroep RTV Oost mee.

'Carnavalshart', van maandag 5 februari tot en met vrijdag 9 februari op NPO 2 om 18.30 uur.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Flikken Maastricht' (AVROTROS)

Voor de deur van De Ponti wordt het stoffelijk overschot van een jongeman gevonden die op dezelfde manier is omgebracht als een eerder slachtoffer. Wolfs heeft ontdekt dat de jongen waartegen hij Nico beschermde de zoon van een beruchte Amsterdamse crimineel is. Wanneer daarna Nico verdwijnt, vermoeden Wolfs en Eva dat Nico door deze Ben Swart ontvoerd is. Ze gaan naar Amsterdam om Nico te bevrijden. Romeo en Marion krijgen te maken met een drugshandelaar die is aangevallen met een koevoet. De voornaamste verdachte is een jongen die door hem gedwongen wordt te dealen. Deze jongen blijkt echter een alibi te hebben.

'Flikken Maastricht', om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Dossiers