Verhalen en vakmanschap in 'The Repair Shop'

zondag 1 september 2019

Vanaf maandag 2 september is de BBC-hit 'The Repair Shop' te zien bij RTL 4. Elke week zet een team van ambachtslieden en vakmensen hun vaardigheden in om beschadigde maar gekoesterde voorwerpen in volle glorie te herstellen.

Presentator Humberto Tan gaat in gesprek met de eigenaren. Waarom zijn deze objecten zo dierbaar voor hen? Wat hopen ze terug te zien na de restauratie en welke emotie roept de hereniging bij ze op? 'The Repair Shop' opent de deuren voor bijzondere herinneringen en biedt een duurzame toekomst aan het voorwerp dat deze herinneringen met zich meedraagt.


Lust voor het oog
Presentator Humberto Tan is geraakt door de bijzondere inkijk die hij krijgt in de levens van zijn gasten: ''The Repair Shop' is een vat vol verhalen, gigantisch veel vakmanschap en heel veel liefde. Elk verhaal begint met een eigenaar die een object met emotionele waarde inbrengt. Vervolgens nemen de vaklieden het object onder handen. Deze metamorfose is echt een lust voor het oog. Tot slot volgt de hereniging van het dierbare object met de eigenaar. Dan zie je de emotie, de opluchting, een herinnering aan vroeger. Het is een prachtige reis om naar te kijken.'

Teamwork
'The Repair Shop' wordt gerund door een team van ambachtslieden en vakmensen dat met ziel en zaligheid aan de slag gaat met de restauratie. Het team bestaat uit Margot van Os (keramiek & glas), Zuhura Iddi (schilderijen), Bob Fernhout (hout), Jan Kalsbeek (poppen), Laura Divera (meubelstoffering), Tjan van Loenen (horloges & klokken), Thijs Rijkers (elektra & mechanica), Saskia Hendriks (boeken), Jeroen Gmelich (gitaren) en Joram Barbiers (metaal). Samen zetten zij hun kennis en kunde in voor een eervol herstel en een duurzame toekomst voor anders verloren schatten.

Erkenning
'The Repair Shop', oorspronkelijk ontwikkeld en geproduceerd door WBITVP’s Ricochet, was voor het eerst te zien op BBC Two in 2017. Inmiddels telt het programma vier seizoenen en is het verhuisd naar BBC One. In maart 2019 is 'The Repair Shop' uitgeroepen tot 'Best Daytime Programme' tijdens de Royal Television Society (RTS) Awards. Radio Times UK omschreef de show eerder al als 'balm for the soul' en The Guardian spreekt over 'the kindest thing I've ever seen.'

'The Repair Shop' is vanaf maandag 2 september wekelijks om 21.30 uur te zien bij RTL 4.

DOSSIER: Najaar 2019: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Radar' (AVROTROS)

Je wilt een groene kerstboom, maar ook een groene kerstboom. Welke moet je dan kopen? Fons Hendriks onderzoekt het. Hij jaagt op de beste kweekmethode, de beste soort en de beste manier om je boom in leven te houden. De schadelijke stoffen PFAS zitten in cosmetica die te koop is in Nederland. Producten met PFAS kunnen je immuunsysteem aantasten en in het ergste geval kanker veroorzaken. Wil je deze producten uit de weg gaan als consument? Dat is haast onmogelijk. Hoe kan je er als consument achter komen of er PFAS aanwezig zijn? En moet er niet per direct een verbod op komen? Onverklaarbaar hoog energieverbruik in blokverwarming-flats.

'Radar', om 20.25 uur bij AVROTROS op NPO 2.

Dossiers