'Trappers': op de pedalen met een vracht vol dromen

zondag 25 december 2022

In een groot antikraakpand in Amsterdam runt de onvermoeibare Stanley een heel bijzonder fietskoeriersbedrijf. Bij Fietskoeriers Amsterdam, de zaak die centraal staat in de hartverwarmende VPRO-serie Trappers, werkt een bonte, maar hechte groep werknemers.

Elke koerier heeft zo z’n eigen reden om zich een slag in de rondte te trappen door de stad.


In tegenstelling tot veel andere koeriersdiensten heeft Fietskoeriers Amsterdam een sociaal maatschappelijke missie. De medewerkers zwermen door weer en wind en vaak met frisse tegenzin uit over Amsterdam, een stad die steeds meer wordt getekend door grote tegenstellingen tussen de haves en de have nots. Dat doen ze onder leiding van de ruimhartige Stanley, die zelf geen benen heeft en zich met een kruk en een Birò verplaatst.

Trappers portretteert een groep mensen in de samenleving die vaak anoniem blijft. In hun uitvalsbasis vechten de koeriers elkaar soms de tent uit met harde grappen en bijtende ruzies. Ze vormen ook een hechte familie met alles erop en eraan: vaste stokpaardjes, oplopende irritaties, taboes, humor, veel opofferingsgezindheid en aanwaaiende buurtbewoners, zoals de bovenbuurvrouw op wie Stanley erg gesteld is. De koeriers zijn tot elkaar veroordeeld. Ze kunnen niet met, maar al helemáál niet zonder elkaar. En dan moet ook die zaak nog eens overeind blijven.

Via de vaste kern van het bedrijf, van rocker Nanne tot de dromerige Gooische Rolf, en van de nukkige Poolse Maciej tot de opgewekte Edwige, toont de serie de achterkant van het vaak zware koerierswerk. Maatschappelijke thema’s, zoals ouderdom, eenzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid en inclusiviteit, komen voorbij.

'Trappers,' dagelijks vanaf maandag 26 december rond 21.50 uur bij de VPRO op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Even Tot Hier' (BNNVARA)

Niels van der Laan en Jeroen Woe proberen in één week een muzikale voorstelling over die week te maken. Met de muzikale gast, het liedje van één minuut, scherpe grappen en rake observaties.

'Even Tot Hier', om 21.25 uur op NPO 1.

Dossiers